29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3746
EURO34.9687
ALTIN2325.5

Bir Gökyüzü Aydınlığı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bir Gökyüzü Aydınlığı
Abone ol
Eğitimci- edebiyatçılarımızdan Alaattin Ala’nin ilk eseri “Bir gökyüzü aydınlığı” isimli şiir kitabından sözetmek istiyorum bugün sizlere.

Eğitimci- edebiyatçılarımızdan Alaattin Ala’nin ilk eseri “Bir gökyüzü aydınlığı” isimli şiir kitabından sözetmek istiyorum bugün sizlere.

Eğitimciliğin yanında boş zamanlarında edebiyat alanında düz yazı ve özellikle de şiirler yazarak zamanı değerlendiren Alaattin Ala, yıllardır biriktirdiği şiirlerini bir kitapta buluşturdu. 

“Bir gökyüzü aydınlığı” isimli şiir kitabı “Günce yayınları” arasında okurları ile buluştu. 86 sayfadan oluşan kitabın içerisinde toplam 30 şiir sayfalar arasında yeralıyor.

Kitabın önsöz’ünü Dr. Bilal Öngül kaleme almış. Öngül Alaattin Ala’nın şiir yazma tarzı ile ilgili olarak; “Şiirleri şekil bakımından değerlendirdiğimizde serbest şiir tarzını tercih ettiğini, geleneksel şekil özellikleri yerine değişken biçimlerin kullanıldığını ve daha çok kısa dizelerle yapıtların oluşturulduğunu anlıyoruz. Uyaklar ve redifler, belli bir sistem oluşturulmalarına izin verilmeden, rastlantıya uyularak düzenlenmiş….”diye devam ediyor.

Doğayı seven, çocuklara ayrı bir sevgi gösteren ve tüm dünya insanlarının barış içerisinde yaşamalarının özlemiyle duygularını dizelere aktaran Alaattin Ala, şiir denildiği zaman duyguların en derinliklerinde kendini bulan bir insan.

Bazı eğitimciler vardır, öğrencilerine ders verirken sadece konuları anlatır, dersi bittiğinde sınıftan çıkıp gider.

Alaattin Ala, edebiyatçı eğitimciliğinde okuyan, okuduklarını öğrencileri ile paylaşan, bununla da kalmayıp sürekli kendini yenilerek şiirler yaşarak mutlu olmaya çalışın ve şiir gibi yaşama uğraşı veren bir insan.

Kitaptaki ilk şiir “Aşka dair” başlığını taşıyor. Bu şiirin ilk dizelerine bakıyoruz; “Evlendiğini öğrenirsin bir gün./Alip götürür bir deli rüzgar seni,/Bir gariplik çöker, için yanar./Gündüzler gecedir artık senin için./Durmaksızın yıldızlar kayar,/Susarsın, konuşamazsın/Ağlarsın için için./…”dizeler böyle akıp götürüyor sizi duygularınızı tazeleyerek…

Cezaevinde kalan insanların duygularını anlatabilmek için “İçerdesin” başlıklı şiirinin ilk dizelerini okuyorum; “İçerdesin,/Bitmek bilmeyen gecelerin sonunda/Ne bir gökyüzü aydınlığı/Ne bir kuş sesi/Ne de bir dost sesi var hücrende./….”devam edip akıyor dizeler…

Şairimiz Baba’yı anlatırken farklı özlemleri ve yaşamını dile getiriyor dizelerinde. “Sil başkan” başlıklı şiirinde; “Karanlık gecelerde/Dağ başlarında/İpil ipil yanan/Işıklar gibiydi gözleri,/Yıldız yıldızdı düşleri./Yüreği yangın yeriydi;/Ama hırsla uyanırdı/Her sabah/ Hem ana hem babaydı;/Yanardı ciğeri çocuklarına,/….”

Bir babanın ölümünün ardından şiire dönüşen dizeleri okuyorum. “Babamdan sonra” başlıklı şiirinde; “Sen gitti,/Mezar başlarında ağladı anam./Gözyaşlarını tülbentine akıttı çoğu zaman/İnekler danalar kaldı babamdan./ ‘İnekler buzağlı, satmam.’ Diye tutturdu anam./Liseye giden kızları vardı/Kızlarını bekler oldu,/Yollarda köprü başlarında,/Ayazda, yağmurda/Ya da güneşin bağrında./….”dizeleriyle bir babanın yaşamdan kopup gitmesini ve yaşadıkları olayları dile getiriyor.

Bu kez de bir babanın evladından ayrılması olayını okuyoruz Alaattin Ala’nın dizelerinde. “Kızımdan ayrılırken” başlıklı şiire baktığımızda; “Kurumuş bir yaprak/Nasıl sürüklenirse rüzgarda/Nasıl kıpır kıpırsa deniz/Renkten renge girerse gök/Ben öyleydim vedalaşırken./….”

Çocuklara olan sevgisini anlatan, “Çocuklar yanarken” şiirinde ise; “Aladağlar kar altında kalırken/Kar yerine ateş yanıyordu göklerden./Minicik çocuklar yanıyordu/Aladağ’da,/Feryat figan…/…”dizeleriyle Aladağ’daki yurtta yanarak can veren çocukları ölüm anında yaşadıkları dizelere aktarılmış.

Yaylalara, özellikle de Zorkun yaylasına sevdalı olan Alaattin Ala, “Zorkun” başlıklı şiirinde; “Beyaz tatlı bir sis çöktü Zorkun’a/Sisler içinde geldi Kırmızı Cemse/Sonra bir yağmur başladı/Tıp tıp, çinkoları döven…/…”dizeleriyle şiir akıp gidiyor Amanos dağlarının yamaçlarından.

Eğitimci-Şair Alaattin Ala’yı kutlar, başarılarının devamını dileriz. 
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar