29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3827
EURO35.0559
ALTIN2325.7

Osmaniye'de salep yetiştiriciliği için ilk ekim yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye'de salep yetiştiriciliği için ilk ekim yapıldı
Abone ol
Osmaniye'de salep yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması projesi kapsamında ilk ekim yapıldı.

Osmaniye'de salep yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması projesi kapsamında ilk ekim yapıldı.

Kadirli'de bulunan Ayşe Dikencik isimli önder kadın çiftçi tarafında salep yumrusu İlibistanlı köyünde bulunan arazisine dikildi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Recep Bulut, 2019-2023 yıllarını kapsayan Osmaniye İl Gelişim Planının "Tarım, hayvancılık ve ormancılık sektörlerinin güçlendirilmesi ve rekabetçiliğinin arttırılması" hedefinde yer alan "İlde yetişen tıbbi aromatik bitkilerin piyasaya arzının sağlayacak projeler geliştirilecek" stratejisi konusunda, Kadirli ilçesinde uygulanmak üzere Osmaniye İl Özel İdare destekli "Osmaniye İlinde Salep Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" hazırlandığını söyledi.

Proje ile Kadirli ilçesinde bulunan Ayşe Dikencik isimli önder kadın çiftçi tarafından salep yumrusunun İlibistanlı köyünde bulunan arazisine dikilerek salep yetiştiriciliğinin ilde yaygınlaşmasının planlanmakta olduğunu kaydeden Müdür Bulut, "Projede salep yumrusu olarak ülkemizde yetiştirilip başarılı sonuçlar alınmış olan Orchis tridendata, Serapias vomeracea, Ophrys apifera, Anacamptis Pyramidalis ve Orchis papilionacea türleri seçilmiştir. Projemizde dikim sıklığı 15 cm sıra arası ve 10 cm sıra üzeri olarak planlanmış ve dikimi yapılmıştır.

Salep yumru maliyeti Osmaniye İl Özel İdaresi bütçesinde karşılanmıştır. Proje kapsamında her türlü arazı bedeli, toprak hazırlama maliyeti, yumru bitki, gübre maliyeti, sulama maliyeti, dikim sonrası bakım, bu kapsamda kullanılacak olan alet ve ekipman ve işçilik maliyetleri projeye katılan kadın çiftçimiz Ayşe Dikencik tarafında karşılanmıştır." dedi.

Müdür Recep Bulut, normal şartlar altında salep dikilen 1 dekar araziden yılda ortalama 900 kilo yaş salep yumrusu alınmakta olduğunu belirterek, projenin uygulanmasından sonra ürüne zarar verebilecek herhangi bir doğal afet, hastalık ve zararlı olmaz ise üretilen salep yaş yumrunun kilosunun 100-110 lira arasında bir fiyatla satılabilmekte olduğunu sözlerine ekledi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar