Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Konya’da yüksek rekolteyle gerçekleşen hasat sezonunda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yoğun bir alım operasyonu yürütüldü.
TMO Konya Başmüdürlüğü, Konya hinterlandındaki 92 farklı alım noktasında üreticilerden yaklaşık 2 milyon ton hububat teslim aldı.
Hububat hasadının yüksek verimle gerçekleştiği sezonda TMO, üreticilerin ürünlerini hızlı, güvenli ve düzenli şekilde teslim edebilmesi amacıyla Konya genelinde kapsamlı bir alım organizasyonu gerçekleştirdi.
TMO, 2 Haziran 2026'da arpa ve buğday alım fiyatlarını açıklarken, 3 Haziran itibarıyla ülke genelinde alım sürecini başlattı.
TMO Konya Başmüdürlüğü ise sezon öncesinde depolama kapasitesi, personel ve teknik altyapıya ilişkin hazırlıklarını tamamlayarak 22 Haziran 2026'da sahadaki alımlarına başladı.
TMO Konya Başmüdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Konya hinterlandında bulunan 92 farklı alım noktasında yaklaşık 2 milyon ton hububat üreticilerden teslim alındı.
Alım sezonunda yenilenen dijital randevu sisteminin de devreye alınmasıyla üreticiler, ürünlerini teslim edecekleri tarih ve alım noktasını önceden belirleme imkanına kavuştu.
Sistem sayesinde alım noktalarında yaşanabilecek yoğunluğun azaltılması ve ürün teslim işlemlerinin daha hızlı ve düzenli gerçekleştirilmesi hedeflendi.
Erken dönemde açıklanan alım fiyatları ve Konya genelinde oluşturulan yaygın alım ağı, üreticilere hasat döneminde ürünlerini değerlendirebilecekleri alternatif bir kanal sundu.
Konya'nın önemli tarım merkezlerinden Beyşehir'de de TMO tarafından hububat alımları gerçekleştirildi. Böylece bölgedeki üreticiler, ürünlerini kurumsal güvence altında TMO'ya teslim etme imkanından yararlandı.
Hububat alımlarının tamamlanmasının ardından TMO'nun Konya'daki faaliyetleri farklı ürün gruplarıyla devam etti.
Hububat alımlarının ardından TMO, Konya genelinde 9 farklı noktada haşhaş alımlarına başladı.
Haşhaş alımlarının tamamlanmasının ardından ise haşhaş tohumu alım sürecinin başlatılması planlanıyor.
Öte yandan TMO'nun 28 Ağustos 2026'da yeşil mercimek alım fiyatlarını açıklamasının ardından Konya Damlakuyu Geçici Alım Merkezi'nde 2 Eylül 2026 itibarıyla yeşil mercimek alımlarına başlandı.
Böylece Konya'da hasat sezonu boyunca hububattan haşhaşa, haşhaş tohumundan yeşil mercimeğe kadar farklı ürün gruplarında TMO'nun alım faaliyetleri kesintisiz şekilde sürdürüldü.
TMO Konya Başmüdürlüğü, farklı ürün gruplarına yönelik alım operasyonlarıyla tarihin en yüksek alım rakamlarından birine ulaştı.
Konya genelinde yürütülen kapsamlı çalışmalarla yüksek miktarda ürün teslim alınırken, TMO'nun üreticinin emeğini koruma, piyasa dengesine katkı sağlama ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini destekleme yönündeki regülasyon görevi de sürdürüldü.
Konya'da tarladan depoya uzanan yoğun hasat ve alım sürecinin merkezinde ise yüksek üretim kapasitesi, çiftçinin emeği ve Türkiye'nin tarımsal üretim gücü yer aldı.
Köşe Yazarı