29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3712
EURO34.9785
ALTIN2325.5

Başkan Savaş Fox Tv Ekranlarında Gündemi Değerlendirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başkan Savaş Fox Tv Ekranlarında Gündemi Değerlendirdi
Abone ol
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 8 Şubat Cumartesi günü FOX TV ekranlarında yayınlanan 'İlker Karagöz ile çalar Saat Haftasonu' programının canlı yayın konuğu oldu.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 8 Şubat Cumartesi günü FOX TV ekranlarında yayınlanan 'İlker Karagöz ile çalar Saat Haftasonu' programının canlı yayın konuğu oldu.

Geçtiğimz günlerde Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleitirilen CHP'li belediyelertoplantısı hakkında kısaca bilgiler paylaşan Başkan Savaş, 'CHP'li belediye başkanları olarak bir buçuk iki ayda bir her birimizin ev sahipliğinde toplanıyoruz. Büyükşehirlerin problemleri ile ilgili ortak bir şekilde çözüm yolu arıyoruz. son toplantımızda ele aldığımız konu doğal afetler ve göç konusu. Bunun için çalışmalar ve çalıştaylar düzenleyip kararlar alacağız" dedi.

"GÖÇ KÜRESEL BİR SORUN"

Suriye'de yıllardır devam eden iç savaşın Hatay'a etkilerini paylaşan Başkan Savaş, " 8 yıldır yanı başımızda devam eden Suriye savaşında Hatay olarak psikolojik, sosyolojik ve ekonomik anlamda çok büyük sıkıntılar çektik. En çok etkilenenler bizim dar gelirli vatandaşlarımız oldu. Şu anda Hatay'ın 500 bin civarında Suriyeli misafiri var. Tüm bu insanların barınması, atıklarının temizlenmesi ve trafikte işgal ettiği alanlar var. Özellikle kırsal kesimlerdeki esnaflarımızla birlikte esnaflık yapıyorlar. Hal böyle olunca bizim 14-15 ülkeye ihracatımız durma noktasına geldi ve Hatay içe dönük bir şehir oldu. Üç kişi ekmeğini 4 kişiyle paylaşıyor. Bu savaşın bitmesi ve bu sorunun muhattaplarının yükü birlikte omuzlaması gerekir. Göç ve göçün komplikasyonları sadece Türkiye'nin veya göç alan illerin sorunu değil, bu küresel bir sorun. Göçün birçok sebebi var. Birincisi iklim boyutu, ikincisi ekonomik uçurum, üçüncüsü ise Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya'daki gelişmemiş siyasi rejimler ve siyasi iktidarsızlık. Ekonomi daraldıkça insanlar refah için şehre göç ediyor. Avrupa Birliği Fon'larından gücümüz yettiğindeyararlanıyoruz ama bu fonlar ihtiyacın çok küçük bir kısmını karşılıyor asıl yük yerel yönetimlerin üstünde" dedi. 

BAŞKAN SAVAŞ: HATAY OLARAK İSTİAP HADDİNİ AŞMIŞ DURUMDAYIZ

İdlib'den gelmesi planlanan yeni göç dalgası hakkında görüşlerini bildiren Başkan Savaş, " Hatay'ın nüfusu 1 Milyon 620 bin civarında. 1 milyon civarında yeni bir göç dalgası geleceği söyleniyor. Biz bu gelişmeleri anlık olarak takip ediyoruz. AFAD, valilik ve biz elimizden geldiğince yardımlaşmaya çalışıyoruz. Hatay'daki yerel yönetimler bugüne kadar Suriyeli insanların ihtiyaçlarını kendi olanakları doğrultusunda karşıladı. Merkezi hükümetin valilik ve AFAD aracılığı ile yapmış olduğu yardımlar da var. Fakat, gelişmiş toplumların çöp atık seviyesi farklıdır az gelişmiş farklıdır. Bir evde 3-4 aile otuuyor,bir adam 3-4 eş alıyor. Bütün bu insanların çocukları çok fazla oluyor, eğitim kurumları yetmiyor,arttırmak gerekiyor. Trafik içinden çıkılmaz hale geliyor ve karşılayamıyoruz, istiap haddini aşmış durumdayız. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı ile aynı görüşteyiz. Gelen misafirlerin sınırdaoluşturulacak güvenli bölgelere yerleştirilmesi; barınma, eğitim ve tüm harcamalarının oradakarşılanması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Borçlu bir belediye olmadığının da altını çizen Başkan Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin 30 büyükşehir içerisinde kendi kendine yetebilen 5-6 belediyeden bir tanesi olduğunu ifade etti. 

"HERKESİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR"

Geçtiğimiz günlerde Erzurum'da yaşanan deprem ve oluşacabilecek afetlerde planlanan yol haritası hakında bilgiler paylaşan Başkan Savaş, " Erzurum'da yaşanan depremin ilk akşamından itibaren her türlü imkanımızı seferber ettik. Suriye sınırında olduğumuz için valiliğimiz alet ve kurtarıcı arkadaşlarımızın gitmesini istemedi. Daha çok giyecek ihtiyaçlarını karşıladık. Hem göç konusunda hem de doğal afetler konusunda hazırlıklı olmamız gerekiyor. Hem ülke çapında bir master planımızın olması hem de bölgesel olarak kendi master planlarımızın yapılması gerekiyor. Çünkü ne göç ne de doğal afetler duracak. Biz doğal afetlke yaşamayı öğreneceğiz ve öğrenirken de aklın ve mantıın emrettiği şekilde davranacağız. Göç meselesi global bir durum. Dünya olarak zor günler


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar