Tarımda Girdi Maliyetleri Artış Gösteriyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tarım-Girdi Fiyat Endeksi’ne (Tarım-GFE) göre, 2024 yılı Eylül ayında tarım sektöründe maliyetler artmaya devam etti.

Tarımda Girdi Maliyetleri Artış Gösteriyor
Haberler'de Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tarım-Girdi Fiyat Endeksi’ne (Tarım-GFE) göre, 2024 yılı Eylül ayında tarım sektöründe maliyetler artmaya devam etti.

Endeks, bir önceki aya göre %1,77 oranında artış gösterirken, bir önceki yılın aynı ayına göre %31,83 yükseldi.

On iki aylık ortalamalara göre artış oranı ise %42,52 olarak gerçekleşti.

Ana gruplar incelendiğinde, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerin fiyat endeksi bir önceki aya göre %1,58 artarken, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerin fiyat endeksi %2,87 oranında yükseldi.

Yıllık bazda ise tarımda kullanılan girdiler %29,71 oranında artış gösterirken, tarımsal yatırıma yönelik girdilerdeki artış %45,28’i buldu.

Alt gruplar arasında yıllık bazda en yüksek artış, %74,12 ile veteriner harcamalarında görüldü.

Aylık bazda ise en fazla artış %6,10 ile tohum ve dikim materyalinde gerçekleşti.

Eylül ayı itibarıyla Tarım-GFE, tarımda kullanılan mal ve hizmetler ile tarımsal yatırıma yönelik girdilerdeki maliyet değişimleri şu şekilde gerçekleşti:

Genel Tarım-GFE: Bir önceki aya göre %1,77, Aralık 2023’e göre %24,50, yıllık bazda %31,83 ve on iki aylık ortalamalara göre %42,52 oranında arttı.

Tarımda Kullanılan Mal ve Hizmetler: Bir önceki aya göre %1,58, Aralık 2023’e göre %22,63, yıllık bazda %29,71 ve on iki aylık ortalamalara göre %39,22 artış gösterdi.

Tarımsal Yatırıma Katkı Sağlayan Mal ve Hizmetler: Bir önceki aya göre %2,87, Aralık 2023’e göre %36,19, yıllık bazda %45,28 ve on iki aylık ortalamalara göre %66,07 oranında artış kaydedildi.

Haber Merkezi
Haber Merkezi

Köşe Yazarı

Yorumlar 0

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

Henüz onaylanmış yorum bulunmuyor.