24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5415
EURO34.8107
ALTIN2426.1

Pandemi Nedeniyle Spor Alanında Meydana Gelen Ana Değişiklikler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pandemi Nedeniyle Spor Alanında Meydana Gelen Ana Değişiklikler
Abone ol
Korona virüs tüm dünyayı 2020 yılında tamamen etkisi altına aldı.

Korona virüs tüm dünyayı 2020 yılında tamamen etkisi altına aldı. İnsanlık tarihi boyunca en korktuğu ve karanlık dönemde yaşadı. 2021’yılın ortasına doğru bu virüse karşı geliştirilen aşılar sayesinde iyi bir ortam sağlanmış oldu. Ülkemiz bu konuda büyük bir ilerleme kaydetse de hala devam eden salgının tam anlamıyla bitmesinin bir iki sene sonrayı bulacağı tahmin edliyor.

Salgın ile birlikte insanların hayatında birçok şey artık eskisi gibi olmayacak. Bazıları kökten değişikliğe uğrarken bazılarıyla bir süreliğine ortadan kaldırılmış oldu. Neredeyse tüm eğlence ve iş alanları bu salgından etkilendi. Spor bu konuda en çok etkilenen iş noktalarından birisi oldu. Bunun sebebi insanları eğlendirmek için olan bu etkinliklerin insansız bir şekilde yapılması oldu. Bu konuda gerçekten dikkat çekici bir noktaya geldiklerini söylemek doğru olacak.

Spor içerisinde yapılan ana değişikliklerin pandemi sürecinde neler olduğu. Hangilerinin kalıcı olma ihtimali olduğunu veya hangi değişikliklerin geçici olduğu hakkında kısaca bir aktarım yapalım.

Pandemi Nedeniyle Yapılan Spor Değişiklikleri

Pandemi insanların adeta dört duvar arasına sıkışmasına neden oldu. Geçen yıl korka korka dışarı çıkan, işlerini yapmaya çalışan binlerce insan oldu. Bunlardan bazıları da sporcu oldu. Ancak fiziksel olarak genç olmaları bu virüsün onları ciddi anlamda etkilemesinin önüne geçmiş oldu.

Seyircisizi Oynanan Karşılaşmalar

Tüm spor müsabakalarının amacı tribünde yer alan insanları eğlendirmek ve heyecan duygusunu arttırmaktır. Eğer bir spora yeteri insan tarafından destek verilmezse, bakın takıma demiyoruz spora diyoruz. Destek verilmezse o sporun o ülkede büyümesi pek mümkün değildir. Amerikan futbolu için ülkemizde ki durum en iyi örnek olarak gösterilebilir. Tabi dünya üzerinde bunu örneklendirmekte mümkündür.

Salgının başlaması ile birlikte ilk olarak karşılaşmalar ertelendi. Daha sonra tüm dünyada karşılaşmaların seyircisiz oynanmasına karar verildi. Ülkemizde bundan nasibini alan ülkelerden birisi oldu. En popüler spor olan futbolda büyük derbiler seyircisiz oynandı. Belki de sporda yapılan en büyük ana değişiklik bu oldu.

Karşılaşmalar her ne kadar oynansa da özellikler de derbi karşılaşmalarında oynanan o ambiyansı yakalamak hiçbir zaman mümkün olmadı. Yıl sonuna doğru çok az sayıda seyirci tribünlere alınsa da hınca hınç ne zaman dolacağı konusunda bir bilgi bulunmuyor. Bu anlamda sporu en çok etkileyen değişiklik bu oldu diyebiliriz. Ayrıca büyük spor kulüpleri gelirlerinin neredeyse 4’de 1’lik kısmını bu sebepten dolayı kaybetmek zorunda kaldı.

Her ne kadar sanal dünyadan insanların tribünlere koyulan ekranlar ile taraftarlık hissi yaratması sağlansa da insanların tribünde olmadan bir spor karşılaşmasını izlemenin ne kadar doğru olduğunu söylemek çok da doğru olmayacaktır.

Ertelenen Büyük Organizasyonlar

Spor dünyasına pandeminin girmesi, büyük spor karşılaşmaları nedeniyle virüsün daha hızlı yayılması, önce seyircisiz maç fikrinin ortaya çıkardı. Bu konuda birçok insan ciddi sorunlar yaşadı. Alınan kararlar sorgulandı, bazıların neden karşılaşmaların oynatıldığını sordu, bazılarıysa neden ertelenmediği konusunda eleştirmeye gitti. Ancak yöneticilerde birer insan olduğu için alınan kararları da buna bağlamak gerekiyor. Şu an ki dünyada ertelenen bu organizasyonlar takvimin sıkışmasına neden oluyor. Ama daha sağlıklı bir şekilde organizasyonların düzenlenmesi belki de bu şekilde daha iyi oldu.

Dünyanın en büyük spor organizasyonu olimpiyat oyunları olarak kabul edilmektedir. 2020 yılında Tokyo merkezli olarak düzenlenecek olan organizasyon pandemi sebebiyle bir yıl ertelendi. Tabi ertelenen tek spor organizasyonu bu değildir. Organizasyon 23 Temmuz ile 8 Ağustos 2021 tarihlerinde yapılacak. Bu konuda Olimpiyat Komitesi’nin aldığı çok ciddi kararlar bulunuyor.

Olimpiyatların yanında ertelenen veya tarihleri değişen birçok spor organizasyonu oldu. Parimatch üzerinden bu organizasyonların hepsini baştan takip etmek mümkün kılınıyor. NBA maçlarının formatı değişti, Formula 1 birçok yarış iptal edildi, Avrupa Futbol Şampiyonası bir sonra ki seneye ertelendi, Euroleague dörtlü finali tamamen iptal edildi. Fransa Ligue 1 iptal edildi.

Bu dönem spor dünyasına yapılan en büyük etkisi sporcuların psikolojik olarak zorlanması ve maddi anlamda yaşanan büyük zararın etkisi oldu. Bu konuda daha iyisini yapmak ve doğru tercihe yönelmek için tek yapılması gereken sürecin doğru şekilde takip edilmesi oldu.

Spor Organizasyonlarında Değişen Kurallar

Pandemi spor organizasyonlarını çok ciddi anlamda etkiledi. Bazı sporların yapılması çok zor olurken bazılarını yapılırken bazı kural değişikliklerinin olmasına izin verildi. Bunun sebebi salgın sebebiyle takımların bazen maça çıkaracak sporcu bulmakta gerçekten zorlanıyor olması olarak kabul edildi. Bu konuda yapılan bazı ciddi değişikler bulunuyor.

Dünyanın en gözde sporu olan futbolda değişiklik sayısı 5’e çıkarıldı. Ancak oyunu etkilememesi için 5 ayrı değişiklik değil, sadece 3 seferde 5 değişiklik yapma hakkı takımlara sağlandı. Bu bir anlamda faydalı bir uygulama olarak görüldü. Tabi en bilinen bu olsa da basketbol, su sporları, motor yarışları içinde değişikliklere gidildi.

Birçok Formula 1 yarışında, sayısız sporcu virüse yakalandığı için özel sözleşmeler ile bazı pilotlar takımlar adına yarışma şansı elde etti. İlerleyen günlerde sporcuların öncelikli aşılanması gereken grup arasında sayılması ve artık aşılanması onların gerçekten verimli bir dünya da yaşamalarını sağlayacaktır. Değişen kurallardan bazıları salgın noktalandıktan sonra dahi spor dünyasında kalacak gibi durmaktadır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar