Osmaniye'de buğday hasadı başladı.
Çukurova'nın bereketli topraklarında biçerdöverler tarlalara girerken, üreticiler bu yıl bir yandan yağışların sağladığı maliyet avantajını yaşadı, diğer yandan ise dolu, fırtına ve selin neden olduğu verim kayıplarıyla karşı karşıya kaldı.
Osmaniye merkeze bağlı Sakarcalık köyündeki buğday tarlalarında hasat mesaisi sürerken, çiftçiler sezonun genel değerlendirmesini yaptı.
Bu yıl mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen yağışlar sayesinde sulama ihtiyacının büyük ölçüde ortadan kalktığını belirten üreticiler, buna karşın hasat öncesinde etkili olan olumsuz hava koşullarının ürünlere zarar verdiğini ifade etti.
Üreticiler, dekarda ortalama 700 ila 800 kilogram arasında bekledikleri verimin, dolu ve sel nedeniyle 500 ila 550 kilogram seviyelerine kadar gerilediğini belirtti.
Yaşanan kayıpların bölgedeki birçok üreticiyi ekonomik açıdan olumsuz etkilediği kaydedildi.
Sakarcalık köyünde çiftçilik yapan İrfan Gedik, bu yıl hasadın beklentilerin altında kaldığını söyledi.
Gedik, "Buğday hasadı bu sene başladı.
Verimler, 15 gün önceki hibrit yağmurlardan dolayı, dolu ve fırtınanın etkisiyle dekarda bayağı bir verim kaybına uğradı.
Çok kötü olmasa da beklentilerimizin altında.
Normalde dekara 700-800 kilo bekliyorduk.
Şu an 500-550 kilo civarında verim almaktayız.
Mevsim normallerinin üzerinde yağış oldu. Hatta ürünlerimizi sulama ihtiyacı hissetmedik bile.
O yönden artı oldu ama fırtına ve dolunun etkisiyle verim kaybı yaşadık ne yazık ki" dedi.
Osmaniyeli çiftçiler, önümüzdeki dönemde benzer doğal afetlerin etkisini azaltacak önlemlerin artırılmasını ve üreticilere yönelik desteklerin sürdürülmesini bekliyor.
Buğday hasadının önümüzdeki günlerde il genelinde yoğun şekilde devam etmesi öngörülüyor.
Köşe Yazarı