Osmaniye'de, 400 Kök Aronyadan 450 Kilo Hasat Etti

Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde 400 kök aronya yetiştiren Necla Akdoğan, bu yıl 450 kilo hasat yaptı. Aronya reçelinin yarım kilosunu 400 liradan satıyor.

Osmaniye'de, 400 Kök Aronyadan 450 Kilo Hasat Etti
Haberler'de Abone Ol

Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki Necla Akdoğan, oğlunun tavsiyesiyle başladığı aronya yetiştiriciliğinde bu yıl yaklaşık 450 kilogram ürün hasat etti. 

2,5 dönümlük arazisine diktiği 400 kök aronya fidanından elde ettiği meyveleri kurutarak, reçel ve meyve suyu yaparak değerlendiren Akdoğan, aronya reçelinin yarım kilogramını 400 liradan satışa sunuyor.

Osmaniye'nin Bahçe ilçesine bağlı Örencik köyünde yaşayan Necla Akdoğan, 4 yıl önce oğlunun önerisi üzerine yayla evinin bahçesinde aronya yetiştiriciliğine başladı. 

Oğlunun araştırarak temin ettiği fidanları toprakla buluşturan Akdoğan, 2,5 dönümlük arazisine toplam 400 kök aronya fidanı dikti.

İlk yıl beklediği verimi alamayan Akdoğan, sonraki yıllarda üretimini artırdı. 

Bölgenin iklim koşullarına uyum sağlayan aronya bitkilerinden bu yıl yaklaşık 400-450 kilogram ürün elde etti.

Hasat ettiği aronya meyvelerini dalından tek tek toplayan Akdoğan, ürünlerinin bir bölümünü kurutarak, bir bölümünü ise reçel ve meyve suyu yaparak değerlendiriyor. 

Hazırladığı aronya reçelinin yarım kilogramını 400 liradan satışa sunan Akdoğan, böylece yetiştirdiği meyvelerden katma değer elde ederek aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Aronya yetiştiriciliğinin fazla iş gücü gerektirmediğini belirten Akdoğan, bitkinin bakımının kolay olduğunu ifade etti.

Aronya yetiştiriciliğine oğlunun tavsiyesiyle başladığını anlatan Necla Akdoğan, "Oğlum araştırdı, 4 yıl önce ektik. Çok faydalı olduğunu söyledi. 

Fidanlarını aldı, getirdi. Ben de burada işçiliğini, ekimini yaptım. 2,5 dönüm yerimiz var, 400 kök ektik. 

Olgunlaşmaya başlayınca ilgileniyoruz. Bakımı çok kolay. İlk yıl çok fazla ürün alamadım, ilerleyen yıllarda verim arttı. 

Bu yıl daha çok aldım, 400-450 kiloya yakın verim aldım. Buranın iklimine uydu. 

Biz ektiğimizde çiçeğini çok merak ediyorduk ama iyi oldu." dedi.

Aronyanın henüz herkes tarafından tanınan bir meyve olmadığını ancak ürünü bilenlerin yoğun ilgi gösterdiğini belirten Akdoğan, satışların müşteri talebine göre değiştiğini söyledi.

Akdoğan, "Bilen 5 kilodan aşağı almıyor. Bilmeyen de denemek için 1 kilo alıyor. Çok tanıdık bir meyve olmadığı için merak ediyorlar. 

Öyle satışlarımız oluyor. Reçelini yapıyorum, meyve suyunu yapıyorum, kurutuyorum. 

İsteğe göre değişiyor. Yarım kilosunu 400 liraya veriyorum. 

Genelde şeker hastaları, bağışıklığı güçlendirdiği düşünüldüğü için de kanser hastaları alıyor." ifadelerini kullandı.

Dört yıl önce küçük bir üretim girişimi olarak başladığı aronya yetiştiriciliğini sürdüren Necla Akdoğan, farklı tarım ürünlerinin değerlendirilmesiyle kırsal alanda alternatif gelir elde edilebileceğini gösteriyor.

İlyas SABANCI
İlyas SABANCI

Köşe Yazarı

Yorumlar 0

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

Henüz onaylanmış yorum bulunmuyor.