29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3926
EURO35.0917
ALTIN2324.3

Mirasın Reddi ve Süreci

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mirasın Reddi ve Süreci
Abone ol
Reddi miras yani mirasın reddi;  yasal veya atanmış mirasçının, mirası kabul etmediğine dair irade beyanıdır.

Reddi miras yani mirasın reddi;  yasal veya atanmış mirasçının, mirası kabul etmediğine dair irade beyanıdır. Lehine mal vasiyeti olan kişinin, mal vasiyeti reddetmeye ihtiyacı yoktur. Belirlenen süre içinde mal vasiyetini talep etmezse, talep etme hakkı düşer. Var olan mirasçılık haklarının hepsinin reddedilmesi olan mirasın reddinin bazı nedenleri olabilir. Bu nedenler için buraya tıklayabilirsiniz.

Mirasın Reddi Süresi Ne Kadardır?

Mirasın reddi yasal ve atanmış mirasçılara tanınan bir hak olmakla beraber bu hakkın kullanılması hak süşürücü bir süreyle sınırlandırılmıştır. Yasal ve atanmış olan mirasçıların mirası reddetmesi için belirlenen hak düşürücü süre, üç aydır. Yasal mirasçılar için bu süre; miras bırakan kişinin ölümünü öğrendikleri andan veya mirasçı olduklarını sonradan öğrendikleri ispatlarlarsa o andan itibaren başlar. Atanmış mirasçılar için ise; miras bırakan kişinin tasarrufunun atanmış mirasçılara remi olarak bildirilmesinden sonra üç aydır. Bu üç içerisinde mirasın reddi yapılabilir.

Mirasın Reddi Nasıl Yapılır?

Yasal veya atanmış mirasçı, miras bırakanan kişinin son ikamet ettiği yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesine yazılı veya sözlü olarak beyanını dile getirerek mirası reddedebilir. Bu mirasın reddi, mirasın hepsini kapsamak zorundadır, kısmen miras reddi gerçekleşemez. Mirasın reddi; yanılma, korkutma, aldatma gerçekleşmişse ret beyanının Sulh hakiminin tescil işlemini yapmasından sonra tek taraflı olarak dönmek imkansızdır. Bu unsurlar sonucu miras reddi beyanında bulunulduysa ret işlemi için iptal talebinde bulunulmalıdır.

Mirasçının Mirası Reddetmeden Ölmesi

Yasal ve atanmış mirasçılara tanınan miras reddi hakkını kullanmayan ölen kişinin mirası, kendi mirasçılarına geçmektedir. Ölen kişinin mirasçıları, mirasın kendilerine kaldığını öğrendiğinden itibaren üç ay içerisinde miras reddi haklarını kullanarak mirası reddedebilirler.

Mirasın Reddi İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Mirasın reddedilmesi için gereken belgeler mirasçının son ikamet ettiği yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinden alınacak veraset ilamı ile Sulh Hukuk Mahkemesine mirasın reddi dilekçesi ile yapılacak başvuru ile mirasın reddi işlemi başlatılır. Başka herhangi bir belgeye gerek duyulmasa da miras bırakılan tüm malların araştırılması gerekir ve borcun, alacaklardan fazla olduğu durumda reddi miras yapılması önerilir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar