29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3822
EURO35.0188
ALTIN2325.8

Mersinde yufka ve Girit ekmeği MER-EKte satışa sunuldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mersinde yufka ve Girit ekmeği MER-EKte satışa sunuldu
Abone ol
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MER-EK HALK EKMEK BÜFELERİNDE, KADINLARIN ODUN ATEŞİNDE PİŞİRDİĞİ YÖRESEL YUFKA EKMEKLER İLE BAĞCILAR İHSANİYE MAHALLESİ’NDE ÜRETİLEN VE 120 YILLIK MAZİSİ OLAN GİRİT EKMEKLERİNİN DE SATIŞININ YAPILMAYA BAŞLANDIĞI BİLDİRİLDİ.

Mersin Büyükşehir Belediyesi MER-EK halk ekmek büfelerinde, kadınların odun ateşinde pişirdiği yöresel yufka ekmekler ile Bağcılar İhsaniye Mahallesi’nde üretilen ve 120 yıllık mazisi olan Girit ekmeklerinin de satışının yapılmaya başlandığı bildirildi.


Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Mersinden Kadın Kooperatifi, yufka ekmek üreten kadınlar için çalışma başlatırken, Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ise ekşi mayalı Girit ekmeğini üreten kadınlar için kolları sıvadı. İki kooperatif güç birliği yaparak, üretici kadınlar ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında köprü kurdu. Kadınların ürettiği ekmekler, bu sayede 4 merkez ilçenin 40 noktasındaki Büyükşehir Belediyesinin MER-EK halk ekmek büfelerinde satılmaya başladı.


“Kooperatifler arası iş birliği sağlamış olduk”


Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, kadın kooperatifleriyle iş birliği içerisinde olduklarını vurgulayarak, “Kurum ve kuruluşlarla da iş birliği yaparak hem kendi kooperatifimiz hem diğer kadın kooperatiflerinin güçlenmesi ve sürdürülebilir olabilmesi için projelerde birbirimize destek veriyoruz. Bu maksatla bir tarafı Girit köyüne de bağlı olan Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Girit’in geleneksel yöntemlerle ürettikleri kendilerine has ekmeklerini üretmeleri ve bunu kooperatif tarafından pazarlama isteklerini bize iletmişlerdi” dedi.


Meral Seçer, bu süreci Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile birlikte sürdürdüklerini ve MER-EK’in Girit ekmeğinin pazarlanması konusunda bir proje geliştirdiğini kaydetti. Seçer, “Böylelikle hem kooperatifler arası iş birliğini hem evde gizli kadın işgücünün ekonomik değere dönüşmesini sağlamış olduk. Yani kadınlarımız burada kendilerine ek bir gelir elde ettiler. Bunların kooperatif aracılığıyla olması ve bunun yerel yönetim tarafından desteklenmiş olması işimizi çok kolaylaştırdı. Çünkü ekmeğin üretiminden pazarlama noktasına kadar olan süreçte hep bir kadın emeği var ve kadınların toplumda ekonomik olarak var olma isteği de desteklenmiş oldu" diye konuştu.


“120 yıllık Girit ekmeğimizi köyümüzde yapıyoruz ve pazarlama fırsatı bulduk”


Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz, ekşi mayalı Girit ekmeğinin tarihinden de bahsederek, “1897-98 yıllarında büyüklerimiz Girit adasından buraya gelmek zorunda kaldıklarında kültürümüzden birer parça getirirken, ekmeğimizin de ekşi mayasını getirmişler. 120 yıllık Girit ekmeğimizi köyümüzde hala yapıyoruz ve şu anda da pazarlama fırsatı bulduk. Bu bizim için çok büyük bir fırsat oldu. İnsanlar köye gelip almak zorunda kalıyorlardı. Her an gelip alabilme durumları olmuyordu. Ama Büyükşehir Belediyesinin kitlelere sunması bizim için çok büyük bir fırsat oldu. Satışlarımız da çok güzel gidiyor" ifadelerini kullandı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar