16 Eylül 2026, Çarşamba
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Mersin’de Çekilen Film Oscar Yolunda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mersin’de Çekilen Film Oscar Yolunda
Abone ol
Mersin Sinema Ofisi’nin yapım desteği sunduğu ilk uzun metraj film olan “Kesilmiş Bir Ağaç Gibi”, Türkiye’nin 99. Akademi Ödülleri’nde En İyi Uluslararası Film kategorisindeki Oscar adayı olarak belirlendi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Mersin Sinema Ofisi’nin yapım desteği sunduğu ilk uzun metraj film olan “Kesilmiş Bir Ağaç Gibi”, Türkiye’nin 99. Akademi Ödülleri (Oscar) “En İyi Uluslararası Film” kategorisindeki adayı olarak belirlendi.

Sinema alanındaki meslek örgütü temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Türkiye Oscar Seçim Komitesi, 17 film arasından yaptığı değerlendirme sonucunda, senaryosunu Tunç Davut ile Sinem Altındağ’ın kaleme aldığı ve yönetmenliğini Tunç Davut’un üstlendiği “Kesilmiş Bir Ağaç Gibi” filmini oy çokluğuyla Türkiye’nin Oscar adayı olarak seçti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteğiyle hayata geçirilen, TRT ortak yapımı olan ve yapımcılığını Tekhne Film’in üstlendiği film, Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Sinema Ofisi’nin katkılarıyla tamamlandı.

Böylece Mersin Sinema Ofisi’nin destek verdiği ilk uzun metraj yapım, Türkiye’yi dünyanın en prestijli sinema organizasyonlarından biri olan Akademi Ödülleri’nde temsil etme hakkı kazandı.

9 Mayıs-12 Haziran 2024 tarihleri arasında Mersin’in Tarsus ilçesinde çekilen filmin hazırlık ve çekim süreçlerinde Mersin Sinema Ofisi aktif rol üstlendi.

Ofis; mekân araştırmaları, çekim alanlarının belirlenmesi, lojistik organizasyonların yürütülmesi, resmi izin süreçleri, kolluk kuvvetleri koordinasyonu ve bürokratik işlemlerin çözümünde yapım ekibine destek sağladı. Ayrıca saha personeli desteğiyle çekimlerin sorunsuz şekilde tamamlanmasına katkı sundu.

Proje daha önce CINEMED’de CNC Geliştirme ve Titra Films Sound Design ödüllerini kazanırken, Berlinale Talents Project Market, CineLink Co-Production Market ve TRT 12 Punto Ortak Yapım Ödülü gibi uluslararası platformlarda da dikkat çekmişti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kültür ve sanat alanındaki desteği yalnızca yapım süreciyle sınırlı kalmadı.

Belediye Şehir Tiyatrosu oyuncuları da filmde rol alarak projeye katkı sundu. Böylece Mersin’in kültür-sanat birikimi sinema perdesine de taşınmış oldu.

Türkiye Belediyeler Birliği ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in kültür-sanat vizyonu doğrultusunda kurulan Mersin Sinema Ofisi, kenti yalnızca film çekilen bir şehir değil, ulusal ve uluslararası yapımlar için önemli bir üretim merkezi haline getirmeyi amaçlıyor.

Ofisin destek verdiği ilk uzun metraj filmin Türkiye’nin Oscar adayı olması da bu hedef doğrultusunda önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiriliyor.

"Kesilmiş Bir Ağaç Gibi", 2025 yılında düzenlenen 62. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması seçkisine giren 12 film arasında yer aldı ve Türkiye prömiyerini festival kapsamında gerçekleştirdi.

Filmin başrollerinde Ali İpin (Refik), Feyyaz Duman (İhsan) ve Selen Kurtaran (Nalan) yer alıyor. Oyuncu kadrosunda ayrıca Dilan Düzgüner, Ceren Taşçı, Ahmed Esmer, Baran Can Eraslan, Nasreddin Meshed ve Ahmet El-Ali bulunuyor.

Film, emekli mühendis Refik’in Suriyeli bakıcısı Nesrin’e iki oğluyla Avrupa’ya kaçabilmesi için para vermesiyle başlayan olayları konu alıyor.

Kurban Bayramı öncesinde ailesiyle bir araya gelmeye hazırlanan Refik’in yaşamı, Nesrin’in çocuklarını geride bırakarak ortadan kaybolmasıyla değişiyor. Yapım; aile bağları, vicdan, göç ve kuşak çatışmalarını merkezine alan güçlü hikâyesiyle dikkat çekiyor.

Filmin oyuncularından Feyyaz Duman, Türkiye’nin Oscar adayı olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, çekim sürecinde Mersin Sinema Ofisi’nin ekiple birlikte hareket ettiğini söyledi.

Duman, "Filmi Mersin Tarsus'ta çektik. İlk günden itibaren yanımızda olan, her konuda destek veren ve bizimle yol arkadaşlığı yapan Mersin Sinema Ofisi çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Umarım filmimiz çok daha güzel başarılara ulaşır." ifadelerini kullandı.

Oyuncu Dilan Düzgüner ise Mersin Sinema Ofisi'nin sağladığı katkılar için teşekkür ederek, "İyi ki varsınız." dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
AK Parti Merkez İlçe Teşkilatı Yeniköyde vatandaşlarla buluştu Önceki Haber

AK Parti Merkez İlçe Teşkilatı Yeniköyde...

Hemşeri Dernekleri Festivali renkli görüntülerle açıldı Sonraki Haber

Hemşeri Dernekleri Festivali renkli görü...

Yorum Yazın

aaaaa

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar