19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5969
EURO34.8125
ALTIN2488.9

Korkut Ata heykeli çevresindeki “Nevruz” ismine tepki var!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Korkut Ata heykeli çevresindeki “Nevruz” ismine tepki var!
Abone ol
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi yolu üzerindeki kavşağa  yapılan ve 2013  yılının Nisan ayında açılışı yapılan “Korkut Ata heykeli” çevresindeki isimlerden “Nevruz  Bey” yazısının, “Türkçe” olmadığı ve diğer isimlerle ilişkisinin bulunmadığı  gibi,  Dede Korkut hikayelerinde böyle bir ismin geçmediği yönünde tepki alınıyor.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi yolu üzerindeki kavşağa  yapılan ve 2013  yılının Nisan ayında açılışı yapılan “Korkut Ata heykeli” çevresindeki isimlerden “Nevruz  Bey” yazısının, “Türkçe” olmadığı ve diğer isimlerle ilişkisinin bulunmadığı  gibi,  Dede Korkut hikayelerinde böyle bir ismin geçmediği yönünde tepki alınıyor.

Osmaniye merkez Fakıuşağı Mahallesi, Kazım Tülücü Bulvarı ile Prof. Dr. Alper Akınoğlu Caddesinin kesiştiği Üniversite yolu üzerindeki kavşağa; 2.5 metre çapında, 3.2 metre yüksekliğinde  polyester malzeme kullanılarak bronz görünümlü Korkut Ata heykeli yerleştirilerek, 2013 yılı Nisan ayının ilk haftasında açılışı yapılmıştı.

Heykelin çevresine ise 12 adet Dede Korkut hikayelerinin anlatımını yapan isimler yazılacağı belirtilmişti.

KORKUT ATA KİMDİR?

Korkut Ata – Türk, Altay ve Oğuz efsanelerinde, masallarda ve halk hikayelerinde adı geçen söylencesel ozan. Dede Korkut olarak da bilinir. Dede Korkut Hikayeleri'nin anlatıcısı olduğu kabul edilir. Ozanların atasıdır. Sıra dışı özellikleri vardır. Kopuz çalar, öyküler anlatır. Çok uzun yıllar yaşamıştır. Kopuzun bulucusu odur.  Dede Korkut kitabında 12 öykü yer alır bunlar tarih boyunca dilden dile, aktarılan bir sözlü gelenek ürünüdür, 16. Yüzyılda yazıya geçirildiğini öğreniyoruz.

HEYKEL ÇEVRESİNDE OLMASI GEREKEN İSİMLER

Dede Korkut kitabında yeralan 12 öykünün heykelin çevresine yerleştirileceği yönündeki bilgilendirmelerin ardından, sözkonusu 12 öykünün isimlerine bakıyoruz.

Dede Korkut Hikayeleri’ndeki 12 isimle ilgili yaptığımız araştırmalara göre, Hikayelerde şu isim başlıkları kullanılıyor: 1- Dirse Han oğlu Boğaç Han, 2- Salur kazanın evinin yağmalanması, 3- Kam Büre Beg oğlu Bamsi Beyrek, 4- Kazan Beyin oğlu Uruz Beyin tutsak olması hikayesi, 5- Koca Duha oğlu Deli Dumrul hikayesi, 6- Kanlı Koca oğlu Kan Turalı hikayesi, 7-Kazıcık Koca oğlu Yiğenek hikayesi, 8-Basat’ın tepegözü öldürülmesi hikayesi, 9- Begil oğlu Emren’in hikayesi, 10-Uşun Koca oğlu Seğrek hikayesi, 11-Salur Kazanın tutsak olup oğlu Uruzun çıkarıldığı hikayesi, 12-İç Oğuz Dış Oğuz Asi olup Beyrek’in öldüğü hikayesi olarak bilinmektedir.

HEYKELDEKİ İSİMLER İNCELENDİ Mİ!?

Korkut Ata Heykeli çevresine yazılan isimlerle ilgili “Nevruz” isminin ne amaçla yazıldığı ve böyle bir hikayenin bulunmadığı yönündeki tepkilerin Osmaniye Belediyesi’ne defalarca iletilmesine rağmen duyarsız kalındığı belirtiliyor.

TARİHİ İYİ OKUYAMAMANIN HATASI MI!?

Korkut Ata Heykeli’nin çevresine yazılması gereken 12 hikayesi ilgili verilen isimler arasında seçim yapamayarak, yanlışlıklar yapıldığı yönünde tepkilerle ilgili yaptığımız araştırmalarda; tarihsel bilgi eksikliği olanların hatalarının olduğu kanısına vardık.

YANLIŞLIK NASIL YAPILMIŞ OLABİLİR!?

Heykel çevresine isimler aranırken, Korkut Ata veya Dede Korkut Hikayeleri ile ilgili 12 isim yazılması gerektiği noktasında, “Salur Kazanın evinin yağmalanması” başlıklı hikayede anlatılan ve burada; “Uruz Han” ismini, heykeli yapmakla görevli yüklenici firmaya “Nevruz Bey” ismi ile yazmasından kaynaklandığını tahmin ediyoruz.

OKÜ  REKTÖRÜ, YILLARDIR NEDEN SEYİRCİ KALIYOR!?

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nin ismini taşıyan, ve okul yolundaki kavşakta bulunan bu heykelin çevresindeki isimlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı konusunda OKÜ Rektörü, Prof. Dr. Turgay Uzun’un farkında olup olmadığı da tepki görüyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar