25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5758
EURO35.0302
ALTIN2418.7

Kırklarelili Dilem avokado çekirdeğinden ürettiği doğal renk maddesiyle Türkiye birincisi oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kırklarelili Dilem avokado çekirdeğinden ürettiği doğal renk maddesiyle Türkiye birincisi oldu
Abone ol
KIRKLARELİ ATATÜRK ORTAOKULU 6. SINIF ÖĞRENCİSİ DİLEM ALOĞLU AVOKADO ÇEKİRDEĞİNDEN ÜRETTİĞİ "DOĞAL RENK MADDESİ" İLE KATILDIĞI TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU (TÜBİTAK) PROJE YARIŞMASINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU

Kırklareli Atatürk Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Dilem Aloğlu, avokado çekirdeğinden ürettiği "doğal renk maddesi" ile katıldığı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) proje yarışmasında Türkiye birincisi oldu.


Kırklareli Atatürk Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Dilem Aloğlu, avokado çekirdeğinden ürettiği "doğal renk maddesi" ile TÜBİTAK proje yarışmasına katıldı. 18 bin 712 öğrencinin katıldığı yarışmada Aloğlu, avokado çekirdeğinden ürettiği "doğal renk maddesi" ile Türkiye birinciliği elde etti. Kimya öğretmeni Derya Ertuğrul ile yaklaşık 1 yıl Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Laboratuvarlarında çalışma yaptı. Aloğlu ve öğretmeni Derya Ertuğrul için Atatürk Ortaokulu Müdürü Turan Baş tarafından okul bahçesinde ödül töreni gerçekleştirildi.


Ödül töreninde konuşan Dilem Aloğlu, herkesin her alanda kendine güvenmesi ve inanması gerektiğini belirterek, “TÜBİTAK 2204B 15. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katıldım. Projemin konusu avokado çekirdeğinden doğal renk elde edilmesi ve farklı gıdalarda kullanılması. Projemin başlangıcı tamamen bir tesadüf oldu. Ben avokado tüketmeyi seven birisiyim. Bir gün yine avokado yerken çekirdeğini kenara ayırdım. Kardeşim daha sonra çekirdeğin tadını merak edip ısırdı. Bir süre sonra çekirdeğe tekrar baktığımda çekirdeğin kırmızı olduğunu fark ettim. Bu durumu Fen Bilileri öğretmenim Derya Ertuğrul ile paylaştım. Çalışmalarımız sonucunda bu konuda daha önce bir çalışma yapılmadığını gördük. Konuyla ilgili bir proje yapabileceğimizi düşündük ve çalışmalarımıza başladık. TÜBİTAK 2204B’ye başvurduk ve projemiz kabul edildi. Ön değerlendirme geçtikten sonra İstanbul Avrupa finalinde 1. oldum. Daha sonra Türkiye finallerinde de Türkiye birinciliğini kazandım. Küçük bir tesadüf ile başlayan yolculuğum bilimsel bir proje oldu. Birçok bilim insanının da buluşlarında tesadüf yok mu. Önemli olan bu tesadüfleri araştırarak ve yılmadan çalışarak başarıya dönüştürmektir. Hangi alanda olursa olsun kendinize inanın ve güvenin” dedi.


Dilem Aloğlu, kendisine destek veren annesi Hatice Aloğlu ile öğretmenlerine teşekkür etti. Konuşmanın ardından okul müdürü Turan Baş, Dilem Aloğlu ve Fen Bilgileri öğretmeni Derya Ertuğrul’a plaket takdim etti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar