19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5914
EURO34.8683
ALTIN2490.8

Kazalarda Kusurun Kimde Olduğu Neye Göre Belirlenir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kazalarda Kusurun Kimde Olduğu Neye Göre Belirlenir?
Abone ol
Türkiye'de kaza oranları yüksek. Ortalama 46 kaza saatte meydana geliyor ve bu kazaların çoğu hayati tehlikeler ya da ölümle sonuçlanıyor.

Türkiye'de kaza oranları yüksek. Ortalama 46 kaza saatte meydana geliyor ve bu kazaların çoğu hayati tehlikeler ya da ölümle sonuçlanıyor.

1 yıl içinde 1 milyon 182 bin 491 trafik kazası gerçekleşti. 185 bin 128'i yaralanma veya ölümle sonuçlandı, 997 bin 363'ü ise maddi hasar verdi.

Yapılan araştırmalara göre, kazaların yaklaşık %85'i maddi hasara neden olur.

Kazaların büyük bir kısmı sürücü hatalarından kaynaklanır. Kazalarda suçlu belirlenmesi için yapılan incelemeler ve Tramer yardımı kullanılır.

Tramer, "Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi"nin kısaltmasıdır ve tüm sigorta bilgilerini içeren bir veri deposudur.

Tramer sorgulama ile aracın sigorta işlemleri, hasarları ve kaza içeriği takip edilebilir ve sigorta sektörüne güvenin artması amaçlanır.

Örnek Kaza Senaryoları ve Yorumları

Bu krokide gördüğünüz kavşak kontrolsüz bir kavşaktır. Gördüğünüz gibi trafik ışığı veya trafik polisi yok.

Genişlikleri aynı olan iki yol olduğu için geçiş üstünlüğü de yok. Böyle bir durumda sağ taraftan seyir halinde olan aracın önceliği söz konusudur.

Yeşil aracın, turuncu olanı beklemesi gerekmekteydi. Bu doğrultuda kusurlu olan araç yeşil araçtır.

Bu krokide ise bir yol var ve bir de bu anayola katılım söz konusu. Haliyle yola katılan aracın beklemesi, sonrasında kontrollü bir şekilde çıkması gerekliydi. Bu durumda yeşil araç turuncu aracı beklemediği için kusurludur.

Bu krokiyi incelediğimizde ise, turuncu araç yeşil ışıkta duruyor ve yeşil araç hız sınırını koruyamadığı için kusurlu görülüyor.

Böyle bir durumda turuncu ve yeşil araç için %50 kusurlu diyebiliriz. Fakat böyle bir noktada tutanaklar oldukça önem arz eder.

Örnek vermek gerekirse turuncu aracın sürücüsü “önümden köpek geçiyordu” ve bu yüzden durdum diyorsa geçerli bir sebepten dolayı durmuş oluyor.

Bu durumda da arkadan çarpan yeşil araç kusurlu olmuş oluyor. Bir diğer önemli nokta var ki; genellikle istisnalar dışında her zaman arkadan çarpan araç kusurlu durumdadır.

Kusurlu Taraf Nasıl Tespit Edilir?

Kaza sonucunda kusurlu tarafın belirlenmesi için öncelikle kaza tespit tutanağı ve fotoğraf çekilir. Bu evraklar sigorta şirketine iletilir ve 3 iş günü içinde bir değerlendirme yapılır.

Eğer her iki taraf veya bir taraf kusur oranına itiraz ederse, 5 iş günü içinde sigorta şirketine başvurmalıdır. Itiraz edilmezse, kusur oranı kabul edilir.

Sigorta şirketi ve Tramer kusur oranı konusunda hemfikir değilse, Tutanak Değerlendirme Komisyonu'na başvuru yapılır.

Komisyondan çıkan karar doğrultusunda tazminat ödemeleri yapılır ve yasal süre 8 iş gündür.

Günümüz trafiği neredeyse hayal edilemeyecek kadar yoğun. Dikkatli bir sürücüysek bile, zaman zaman başımıza kaza gelmesi riski her zaman var.

Doğa Sigorta, bu durumları düşünerek, Trafik Sigortası ve Kasko sunuyor.

Trafik Sigortası ile diğer araçlara ya da üçüncü şahıslara verebileceğiniz zararlar güvence altına alınır.

Kasko sigortası ise aracınız için birçok riski kapsıyor ve güvence altına alıyor. Aracınızın güvenliğini korumanın yolu bu sigortalardan geçiyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yazlıkçıların kaldığı 13 daireyi soyan 10 şüpheli tutuklandıÖnceki Haber

Yazlıkçıların kaldığı 13 daireyi soyan 1...

Fenerbahçe, AdanadaSonraki Haber

Fenerbahçe, Adanada

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar