Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hatay’daki tarım politikalarını eleştirerek Osmaniye’ye verilen hibe desteklerini gündeme taşıdı.
Hatay’a komşu Osmaniye’ye sağlanan hibe desteğinin Hatay’a verilen desteğin yaklaşık iki katı olduğunu savunan Çalışkan, tarımsal desteklerdeki farklılıkların giderilmesini istedi.
Hatay’ın Türkiye’deki zeytin ağacı varlığının yaklaşık üçte birine ev sahipliği yaptığını belirten Çalışkan, bu yıl rekoltenin yüksek olmasına rağmen üreticilerin ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığını ifade etti.
Artan işçilik ve hasat maliyetleri ile zeytinyağı ithalatının üreticiyi zor durumda bıraktığını dile getiren Çalışkan, devletin acilen devreye girmesi gerektiğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibe ve destek politikalarını eleştiren Çalışkan, Hatay’ın tarımsal yatırımlar konusunda yeterince desteklenmediğini ileri sürdü.
Osmaniye ile Hatay arasındaki destek miktarlarına dikkat çeken Çalışkan, çok sayıda proje başvurusunun da gerekçesiz şekilde reddedildiğini iddia etti.
Çalışkan, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Tarım ve Orman Bakanlığı ne yazık ki Hatay’a şaşı bakmaktadır.
Komşu ilimiz Osmaniye’ye verilen hibe desteğinin ancak yarısı Hatay’a veriliyor, sunulan çok sayıda proje dosyası gerekçesiz şekilde reddediliyor.
Zeytinin işlenmesi ve posasının değerlendirilmesi için hayati önem taşıyan pirina tesislerine yönelik hiçbir destek sağlanmıyor. Bu ayrımcı yaklaşımdan vazgeçilmelidir.”
Hatay’ın Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Çalışkan, yüksek rekoltenin üreticinin gelirine aynı oranda yansımadığını belirtti.
Özellikle hasat döneminde zeytinyağı ithalatına izin verilmesinin yerli üreticiyi olumsuz etkilediğini savunan Çalışkan, artan toplama ve işçilik giderlerinin zeytinin satış fiyatıyla karşılanamadığını ifade etti.
Zeytin üreticilerinin maliyet baskısı altında ezildiğini kaydeden Çalışkan, üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi için devlet desteğinin artırılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Hatay, Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden biridir. Zeytin mevsimi geldi, bu yıl rekolte yüksek ancak üreticimiz büyük bir perişanlık içerisinde.
Tam hasat mevsiminde zeytinyağı ithalatına izin verilmesi üreticiyi bükmektedir. İşçilik ve toplama maliyetleri o kadar yükseldi ki zeytinin satış fiyatı bu masrafları dahi karşılamıyor.
Devletin zeytin üreticisine acil destek vermesi şarttır.”
Hatay zeytinciliğinin gelişmesi, ürün kalitesinin artırılması ve zeytin atıklarının ekonomik değere dönüştürülmesi için yeni yatırımların önemine değinen Çalışkan, Zeytin Araştırma Enstitüsü’nün kuruluş sürecinin tamamlanmasını istedi.
Zeytin posasının değerlendirilmesinde önemli rol oynayan pirina tesislerine yönelik desteklerin artırılması gerektiğini belirten Çalışkan, Hatay’ın tarımsal potansiyelinin daha etkin değerlendirilmesi çağrısında bulundu.
Çalışkan, Hatay’daki Zeytin Araştırma Enstitüsü’nün bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı:
“Hatay’daki Zeytin Araştırma Enstitüsü’nün kuruluşu acilen tamamlanmalı ve faaliyete geçirilmelidir. Hatay zeytinine hak ettiği değer verilmeli, üreticimiz tüccarın ve ithalat politikalarının insafına bırakılmamalıdır.”