25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4852
EURO34.9493
ALTIN2436.0

Gürer: "Geçici işçiler sürekli işçi kadrosu verilmedi"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer: "Geçici işçiler sürekli işçi kadrosu verilmedi"
Abone ol
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen “torba“ kanun teklifi yaptığı konuşmada, en düşük emekli aylıkları için getirilen 2 bin liralık artışın yeterli olmadığını belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen “torba“ kanun teklifi yaptığı konuşmada, en düşük emekli aylıkları için getirilen 2 bin liralık artışın yeterli olmadığını belirtti.

En düşük emekli aylığının ve emeklilere ödenen bayram ikramiyelerinin asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, 2 bin liralık artışın ise sadece en düşük emekli aylığı alanlara değil, tüm emeklilere seyyanen verilmesinin talep edildiğini kaydetti. 

TORBA KANUN TEKLİFİ EKSİKLİKLERLE DOLU 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aralarında kamu görevlilerinin talep ve beklentilerinin de yer aldığı Torba Kanun Teklifinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında söz alarak, emekli aylıklarına yapılan artış, bayram ikramiyeleri, gececi ve mevsimlik işçilerin beklentileri, kamuda halen taşeron firmada çalışan işçiler, sigortalılık öncesi doğum yapan annelerin annelik süreçlerinin primleri ödenmek kaydıyla sigorta kapsamına alınması gibi beklenti ve talepleri dile getirdi. 

DAĞ FARE DOĞURDU

Meclise getirilen Kanunu Teklifinden çok geniş kesimlerin beklentilerinin olduğu ancak bu beklentilerin karşılık bulmadığını anlatan Gürer, “Ne yazık ki dağ fare doğurdu, torba yasada beklenenler yer almadı” dedi. 

GAZİ VE ŞEHİT YAKINLARIYLA İLGİLİ DÜZENLEMEYİ DESTEKLİYORUZ 

Muharip gazilerin ve şehit ailelerinin ayrılıklarıyla ilgili düzenleme yapılması için çok sayıda kanun teklifi verdiklerini anımsatan CHP Milletvekili Gürer, “Bugüne kadar dikkate alınmayan bu kanun teklifleri seçime çeyrek kala da olsa Meclis gündemine geldi ve bunların gerçekleşmesini biz de destekliyoruz” diye konuştu. 

2 BİN LİRALIK ARTIŞ YETERLİ DEĞİL 

Uzman çavuşların talepleri ve Adalet Bakanlığı çalışanlarıyla ilgili özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik tekliflerin de Torba Yasada yer bulmamış olduğuna dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “En düşük emekli aylıklarındaki 2.000 liralık bu artış yeterli değil, bu konuda da kanun tekliflerimiz var. En düşük emekli aylığı konusunda asgari ücret taban ücret olarak alınmalıydı ve o şekilde düzenlenmeliydi. Bunun yanı sıra, burada diğer emekliler için bir artış getirilmiyor. Enflasyon yalnızca en düşük emekli aylığı alanları değil tüm emeklileri kapsadığı için tüm emeklilerin maaşlarına da seyyanen en az 2.000 lira artış getirilmeli, bu haksızlık giderilmeli” şeklinde konuştu. 

BAYRAM İKRAMİYELERİ ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDE OLMALI 

Bayram ikramiyesinin de en az asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, bunun için getirilen 2 bin liralık teklif yeterli olmadığını, emeklilerin en azından bayramda olsun torunlarını, aile çevresini sevindirecek ücretler alması gerektiğini ifade etti. 

ÇALIŞMA YAŞAMINDAKİ SORUN VA BEKLENTİLER 

Geçici ve mevsimlik işçilere yönelik kadro düzenlemesinde tamamının sürekli işçi kadrosuna alınacağı havası estirilmesine rağmen onların da kıdem tazminatlarını gasp etmek uğruna sürekli işçi kadrosuna alınmadıklarının görüldüğüne işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Geçtiğimiz süreçte yapılan düzenlemede belediye ve il özel idare geçici işçileri kapsam dışı bırakılarak altı aydan daha fazla çalışmaları idare amirlerinin iznine dahi bırakılmamıştı, bu yapılan düzenleme beklenen bir düzenleme olmadığı için mağduriyetleri katlıyor. Taşeronda kalanların kadroya alınması, belediye şirket işçileri, staj ve çırakların işe başladığı gün yaşlılık sigortasının başlaması, yardımcı zabıta ve itfaiyecilere kadro verilmesi, üniversiteli işçilerin durumunun düzenlenmesi, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle kadroya alınanların tayin hakkının verilmesiyle ilgili düzenlemeler de burada getirilmedi” şeklinde konuştu.

EMEKLİLİKTE 1 GÜNLE 17 YIL KAYBEDENLER VAR 

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemeyle mağdur duruma düşen 1999 yılı sonrası işe girenlerden bir günle on yedi yılını kaybedenlerin olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bunlara da bir çözüm getirilmedi. 2008 yılında Adalet ve Kalkınma Partisinin getirdiği aylık bağlama oranındaki kat sayının yüzde 70'ten yüzde 30'a düşürülmesiyle emekli maaşlarının düşürülmesine yönelik bir düzenleme de ne yazık ki burada yer almıyor” ifadelerini kullandı. 

SİFORTA ÖNCESİ DOĞUM YAPAN ANNELERE SİGORTALILIK HALKI TANINMALI 

Sigorta öncesi doğum yapan annelerin annelik süreçlerinin de prim ödeyerek emekliliklerine sayılmasıyla ilgili bir düzenlemenin olmamasını da eleştiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Vakıfbank, güvenlik, Kızılay çalışanı, kamu sosyal tesis çalışanı, yemekhane çalışanlarının mağduriyetleri de yine görünen o ki devam ediyor. Adalet ve Kalkınma Partisi sürecinde modern köleliğe döndürülen çalışma hayatının sorunları çözülür gibi yapılsa da çözülmüyor ve her süreçte yeni yeni mağduriyetler oluşuyor” diye konuştu. 

BAĞ-KUR EMEKLİLİĞİ İÇİN 9 BİN GÜN PRİM ÇOK FAZLA 

BAĞ-KUR primi ödeyen çiftçinin ve esnafın dokuz bin günde emekliliğinin artık hayal olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buna yönelik de gün sayısını düşürerek bunların emekliliğini teşvik etmeye yönelik bir çalışmanın da bu düzenleme içinde yer almadığı görülüyor. AKP yirmi iki yılda çalışma hayatını tam bir modern köleliğe döndürdü ve çalışanların hakkını vermedi, emek sömürüsü en üst noktada gerçekleşti” dedi. 

ÇALIŞANLARIN HAKKINI MİLLET İTTİFAKI VERECEK

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “14 Mayısta iktidar sandıkta halkın oyuyla değiştiğinde çalışanların haklarını Millet İttifakı'nın iktidarı verecek” diyerek sözlerini tamamladı. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Avukat Şafak Mahmutyazıcıoğlu cinayeti davası: Ece Erken adliyeye geldiÖnceki Haber

Avukat Şafak Mahmutyazıcıoğlu cinayeti d...

Hollandalı Bakan Schreinemacher Gaziantep Valiliğini ziyaret ettiSonraki Haber

Hollandalı Bakan Schreinemacher Gaziante...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar