Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Ağca, Filistin'in BM üyeliğinin uluslararası hukukta yeni bir dönemin kapısını aralayabileceğini belirtti.
Mayıs 2024 itibarıyla 145 ülkenin resmen tanıdığı Filistin Devleti, 2012'den bu yana Birleşmiş Milletler'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsünde bulunuyor. Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Ağca, Filistin'in BM üyeliğinin uluslararası hukukta yeni bir dönemin kapısını aralayabileceğini belirtti.
BM Üyeliği İçin ABD'nin Vetosu Engel
Dr. Ağca, Filistin'in BM üyeliği sürecinde ABD'nin vetosunun büyük bir engel teşkil ettiğini vurguladı.
Filistin’in devlet olarak tanınmasının ABD'nin vetosu nedeniyle şu an için mümkün görünmediğini ifade eden Ağca, "ABD'nin politikaları üzerinde İsrail'in doğrudan etkisi bulunuyor.
İsrail, Siyonist politikalarını sürdürmek için Filistin halkını bölgeden çıkarmayı hedefliyor" dedi.
İsrail’in İşgaline Karşı BM Kararları
Filistin'in tarihsel süreçte karşılaştığı zorluklara değinen Dr. Ağca, BM'nin İsrail'i işgal ettiği topraklardan çekilmeye çağırdığını ancak İsrail'in bu kararlara uymadığını hatırlattı.
"1967'de BM Güvenlik Konseyi'nin 242 sayılı kararıyla İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesi talep edildi, fakat İsrail bu karara uymadı" diye belirtti.
Filistin’in Uluslararası Alanda Hak Talebi
Filistin’in BM üyesi olması durumunda, uluslararası sözleşmelere taraf olabileceğini ve bu çerçevede başta İsrail olmak üzere diğer devletlere karşı hak talebinde bulunabileceğini söyleyen Dr. Ağca, "BM üyeliği, Filistin’e uluslararası platformda haklarını dile getirme ve İsrail’e karşı yasal süreç başlatma olanağı tanıyabilir" dedi.
Filistin’in Tanınmasının Önemi
Dr. Ağca, Filistin’in BM üyeliğinin, İsrail işgalinin sona ermesiyle mümkün olabileceğini belirterek, "Filistin'in normal bir devlet olarak kabul görmesi, İsrail işgalinin sona ermesiyle mümkün olabilir.
Aksi takdirde, Filistin'in ekonomik, siyasi ve askeri bağımsızlık açısından egemen bir devlet olarak var olması zor olacaktır" ifadelerini kullandı.
Filistin ve Ortadoğu'daki Bölgesel İttifaklar
Son olarak, Dr. Ağca, Gazze Savaşı'nın İsrail-Filistin arasındaki askeri gerginlikleri artırdığını ve Ortadoğu'daki bölgesel ittifakları etkilemeyeceğini vurguladı.
"Filistin'in BM üyeliği, bölgedeki güç dengelerini değiştirmeyebilir.
Ancak, bu durum Filistin’in uluslararası hukuktaki pozisyonunu güçlendirebilir" diyerek sözlerini tamamladı.
Yorum Yazın