02 Ekim 2026, Cuma
DOLAR 42.2631
EURO 49.0719
ALTIN 5726.6

Diyetisyenler 21 Ağustos’ta Anıtkabir’de Buluşacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyetisyenler 21 Ağustos’ta Anıtkabir’de Buluşacak
Abone ol
Türkiye’nin farklı illerinden diyetisyenler, akademisyenler ve öğrenciler, Türk Diyetisyenler Birliği’nin kurulması ve Diyetisyenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması talebiyle 21 Ağustos’ta Anıtkabir’de bir araya gelecek.

Türkiye’nin farklı illerinde görev yapan diyetisyenler, akademisyenler, öğrenciler ve meslek temsilcileri, mesleğin yasal statüsünün güçlendirilmesi, Türk Diyetisyenler Birliği’nin kurulması ve Diyetisyenlik Meslek Kanunu’nun hayata geçirilmesi talepleriyle 21 Ağustos Cuma günü Anıtkabir’de buluşacak.

Saat 14.00’te gerçekleştirilmesi planlanan buluşmaya Türkiye genelindeki diyetisyenlerin katılım göstermesi bekleniyor.

Osmaniye’nin Toprakkale ilçesi Devlet Hastanesi’nde diyetisyen olarak görev yapan ve Türkiye Diyetisyenler Birliği Oluşumu Akademik ve Bilimsel Çalışmalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Diyetisyen Erkan Cin, buluşmanın yalnızca mesleki haklar açısından değil, halk sağlığı açısından da önem taşıdığını söyledi.

Erkan Cin, özellikle sosyal medya ve farklı dijital platformlarda diyetisyen olmadığı halde beslenme danışmanlığı verdiğini belirten kişilerin sayısındaki artışa dikkat çekti.

Bilimsel ve mesleki yeterliliği bulunmayan kişilerin beslenme konusunda vatandaşları yönlendirmesinin yalnızca mesleki bir sorun olmadığını belirten Cin, bu durumun doğrudan halk sağlığını ilgilendirdiğini ifade etti.

Cin, “Beslenme hizmetini kim, hangi yetkiyle verecek?” sorusunun vatandaşın sağlığı açısından yanıtlanması gerektiğini belirterek, yetkisiz uygulamaların tespit edilmesi ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Meslek örgütlenmesi çalışmalarının önemli başlıklarından birini Diyetisyenlik Meslek Kanunu oluşturuyor.

Hazırlanan taslakta diyetisyenlerin görev, yetki ve sorumluluklarının açık biçimde belirlenmesi, mesleki uygulamalarda standartların oluşturulması ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesine yönelik düzenlemeler yer alıyor.

Mevzuata ilişkin hukuk değerlendirmelerinin tamamlanmasının ardından hazırlanan teknik dosya ve kitapçıkların ilgili kurumlara ve karar vericilere sunulması planlanıyor.

Meslek kanunu talebinin yalnızca diyetisyenlerin özlük hakları üzerinden değerlendirilmemesi gerektiği belirtilirken, vatandaşların bilimsel ve güvenilir beslenme hizmetine erişiminin de çalışmanın temel gerekçelerinden biri olduğu vurgulanıyor.

21 Ağustos’taki buluşma için Anıtkabir Komutanlığına başvuru yapıldığı bildirildi.

Başvuruda, uygun görülecek tören usulü ve protokol çerçevesinde saygı duruşunda bulunulması, mozoleye çelenk sunulması ve Anıtkabir Özel Defteri’nin imzalanması talep edildi.

Tören heyeti başkanlığı için ise Prof. Dr. Nevin Şanlıer’in adı belirtildi.

Mesleğin geleceğine yönelik akademik çalışmaların da sürdüğü bildirildi.

Prof. Dr. Nevin Şanlıer’in koordinasyonu ve öncülüğünde yürütülen bilimsel yapılanmaya 44 akademisyen ile 28 üniversitenin katkı sunduğu belirtildi.

Çalışmalarda diyetisyenlerin görev, yetki ve sorumlulukları, mesleki eğitim standartları, klinik uygulamalar, istihdam, toplum beslenmesi, halk sağlığı ve güvenilir beslenme hizmetine erişim gibi başlıkların ele alınması planlanıyor.

Olağanüstü Akademik Çalıştay kapsamında hazırlanacak çalışmaların yalnızca mevcut sorunların tespitiyle sınırlı kalmaması; bilimsel raporlar, mevzuat önerileri ve uygulanabilir kamu politikalarının ortaya konulması hedefleniyor.

Çalışmaların merkezinde Türk Diyetisyenler Birliği’nin kurulması da bulunuyor.

Ulusal Diyetisyenlik Kuruluş Girişimi kapsamında hazırlanan çalışmalarda mesleki temsil, meslek sicili, etik ve disiplin mekanizmaları, denetim, mesleki standartlar ve yetkisiz beslenme uygulamalarının önlenmesine yönelik düzenlemeler ele alınıyor.

Türkiye genelinde teşkilatlanma çalışmalarına hız verilirken, 36 ilde oda oluşumu ve il temsilciliği düzeyinde yapılanmanın oluşturulduğu bildirildi.

Yapılanmada 295 kurucu yönetim kurulu üyesinin yer aldığı; il başkanlıkları, yönetim kurulları, bölge koordinasyonları, öğrenci temsilcileri ve merkez yönetiminin aynı organizasyon modeli içerisinde buluşturulmasının hedeflendiği aktarıldı.

Diyetisyenlik mesleğinin toplumda zaman zaman yalnızca kilo yönetimiyle ilişkilendirildiğini belirten Cin, diyetisyenlerin sağlık sistemi içerisindeki görev alanının çok daha geniş olduğuna dikkat çekti.

Diyetisyenlerin tıbbi beslenme tedavisi, klinik uygulamalar, yoğun bakım, anne ve çocuk sağlığı, sporcu beslenmesi, toplum beslenmesi ve koruyucu sağlık hizmetleri gibi birçok alanda görev üstlendiği ifade edildi.

Bu nedenle diyetisyenlerin görev ve yetki sınırlarının mevzuatla açık biçimde belirlenmesinin hem meslek mensupları hem de vatandaşlar açısından önem taşıdığı vurgulandı.

Türkiye Diyetisyenler Birliği Oluşumu’nun önümüzdeki dönemdeki hedefleri arasında 81 ilde teşkilatlanmanın tamamlanması ve tüm üniversitelerde öğrenci temsilciliklerinin oluşturulması bulunuyor.

Bunun yanı sıra akademik danışma kurulu ve bilim kurulunun genişletilmesi, ulusal çalıştayların düzenlenmesi ve bilimsel toplantıların artırılması da hedefleniyor.

21 Ağustos Cuma günü saat 14.00’te Anıtkabir’de yapılması planlanan buluşmayla Türkiye genelindeki diyetisyenlerin ortak bir çatı altında bir araya gelmesi amaçlanıyor.

Diyetisyen Erkan Cin, tüm meslektaşlara katılım çağrısında bulunurken, Anıtkabir’den verilecek ortak mesajın diyetisyenlik mesleğinin geleceği, Türk Diyetisyenler Birliği’nin kurulması ve Diyetisyenlik Meslek Kanunu talebi açısından güçlü bir kamuoyu oluşturmasını hedeflediklerini belirtti.

Çalışmaların temel başlıklarından biri ise mesleki hakların korunmasının yanında vatandaşların bilimsel, güvenilir ve yetkili kişilerden beslenme hizmeti almasının güvence altına alınması olarak öne çıkıyor.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Erciş Ulupamir Kökbörü Atlı Spor Kulübü finale yükseldi Önceki Haber

Erciş Ulupamir Kökbörü Atlı Spor Kulübü...

Trump: Kim Jong Un ve ben çok iyi geçiniyoruz Sonraki Haber

Trump: Kim Jong Un ve ben çok iyi geçini...

Yorum Yazın

aaaaa

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar