Sakarya'da Ayva Bereketi: 60 Bin Ton Ürün Bekleniyor

Sakarya'nın Geyve ve Pamukova ilçelerinde ayva hasadı sürüyor. Bu yıl 60 bin ton rekolte beklenirken üretici, bahçe ve market fiyatları arasındaki farktan şikâyetçi.

Sakarya'da Ayva Bereketi: 60 Bin Ton Ürün Bekleniyor
Haberler'de Abone Ol

Türkiye'nin ayva üretiminde önemli bir yere sahip olan Sakarya'nın Geyve ve Pamukova ilçelerinde hasat sürüyor. 

Coğrafi işaretli ayvada bu yıl 60 bin ton rekolte beklenirken, üreticiler yüksek verime rağmen satış fiyatlarının düşük kalmasından şikâyet ediyor. 

Bahçede kilogramı 10-15 liradan satılan ayvanın marketlerde 100 liraya kadar ulaşması dikkat çekiyor.

Sakarya'nın Geyve ve Pamukova ilçelerinde yetiştirilen ve bölgenin önemli tarımsal ürünleri arasında bulunan ayvada hasat çalışmaları devam ediyor. 

Türkiye'nin ayva ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını karşıladığı belirtilen bölgede, bu sezon yüksek verim elde edilmesi bekleniyor.

Halk arasında "sarı altın" olarak adlandırılan ayvalar, işçiler tarafından dallarından tek tek toplanıyor. 

Hasat edilen meyveler kalite ve büyüklüklerine göre ayrılarak kasalara yerleştiriliyor.

Bahçelerden soğuk hava depolarına taşınan ürünler, burada gerçekleştirilen sınıflandırma ve paketleme işlemlerinin ardından Türkiye'nin farklı illerine ve yurt dışı pazarlarına gönderiliyor.

Ayvada Rekolte Arttı, Üretici Fiyattan Memnun Değil

Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, bölgede normal yıllarda 40 ila 50 bin ton arasında değişen ayva üretiminin bu sezon 60 bin tona ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

Geçen yıl yaşanan don olaylarının üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Ulukaya, bu yıl ise verimin yüksek olmasına rağmen üreticilerin beklediği kazancı elde edemediğini söyledi.

Geçen sezon yaşanan kayıpların ardından bu yıl bahçelerde bol miktarda ürün bulunduğunu ifade eden Ulukaya, "Bu sene rekolte yüksek ama maalesef para yapmıyor. İstediğimiz fiyatları bulamadık" dedi.

Üreticilerin ayvayı kilogramı 10 ila 15 liradan sattığını aktaran Ziraat Odası Başkanı, aynı ürünün marketlerde 80 ila 100 liraya kadar çıkan fiyatlarla tüketiciye ulaştığını belirtti.

Tarla ve market fiyatları arasındaki farkın üreticileri zor durumda bıraktığını dile getiren Ulukaya, hal sistemine yönelik düzenleme yapılması gerektiğini savundu.

İşçi Yevmiyeleri 2 Bin 500 Liraya Kadar Çıkıyor

Ayva hasadında işçilik maliyetleri de üreticilerin karşılaştığı önemli giderler arasında yer alıyor.

Bölgede günlük işçi ücretlerinin 1.500 ila 2 bin lira arasında değiştiğini belirten Ulukaya, bazı üreticilerin günlük 2 bin 500 liraya kadar ödeme yaptığını söyledi.

Yağışlı havanın hasat çalışmalarını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Ulukaya, toplama süresinin uzaması durumunda ağaçlarda kalan ayvaların zarar görebileceğini ifade etti.

Bahçelerde çalışan işçilerin çavuşluğunu yapan Huriye Bal ise yaklaşık 21 gündür hasatta görev aldıklarını anlattı.

Sabah saat 08.00'de çalışmaya başladıklarını belirten Bal, gün boyunca toplanan ürünlerin sevkiyat için hazırlanan kamyon ve tırlara yüklendiğini söyledi.

Hasadın yoğun bir çalışma temposuyla sürdüğünü dile getiren Bal, "Şartlar el verdiğince dayanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Sakarya Ayvası Yurt Dışına da Gönderiliyor

Geyve ve Pamukova'da yetiştirilen ayvalar, taze meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, reçel, komposto, kurutulmuş meyve ve çay gibi farklı ürünlere dönüştürülerek değerlendiriliyor.

Bölgede ayva ticareti yapan Bayram Çetinkaya, hasat edilen ürünlerin iç piyasa ve ihracat için ayrı ayrı hazırlandığını belirtti.

Ayvaların gerekli sınıflandırma ve paketleme işlemlerinden geçirildikten sonra yurt dışındaki alıcılara gönderildiğini ifade eden Çetinkaya, sevkiyat çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Bu yıl yüksek rekolte beklentisinin yaşandığı Sakarya'da üreticiler, hasadın hava koşullarından olumsuz etkilenmeden tamamlanmasını ve ürünlerinin daha iyi fiyatlardan değerlendirilmesini bekliyor.

Bölgedeki ayva bahçelerinde sürdürülen yoğun hasat çalışmaları ise havadan görüntülendi.

İHA

İHA

Yorumlar 0

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

Henüz onaylanmış yorum bulunmuyor.