24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5491
EURO34.9006
ALTIN2428.9

5 asırlık medrese gün yüzüne çıkıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
5 asırlık medrese gün yüzüne çıkıyor
Abone ol
Sadece doğu beden duvarı günümüze ulaşan ve tamamı yıkılarak toprak altında kalan Hançerli Fatma Sultan Medresesi’ni gün yüzüne çıkarmak için proje çalışmalarına başlandı. Osmanlı ilk dönem eserlerinden olan medresenin ayağa kaldırılması...
Sadece doğu beden duvarı günümüze ulaşan ve tamamı yıkılarak toprak altında kalan Hançerli Fatma Sultan Medresesi’ni gün yüzüne çıkarmak için proje çalışmalarına başlandı. Osmanlı ilk dönem eserlerinden olan medresenin ayağa kaldırılması için gerekli çalışmalarını başlattıklarını dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yaklaşık 5 asırlık medresenin kültürel, sosyal ve sanatsal etkinliklerin yapılacağı bir merkez olarak bölgeye kazandırılacağını söyledi.

    Bursa’nın yaşayan canlı bir müze kent olması amacıyla 8 bin 500 yıllık Arkeopark’tan 2 bin 300 yıllık Bitinya surlarına, 600-700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara her alanda yoğun bir çalışma yürüten Büyükşehir Belediyesi, şimdi de 5 asır önce yaptırılan bir Osmanlı medresesini gün yüzüne çıkarıyor.

Sıracevizler, Musababa ve Piremir mahallelerinin kesişme noktasında ayakta kalmayı başaran tarihi bir duvar kalıntısından yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve kültürel miras uzmanları vakfiye kayıtlarında yaptıkları incelemelerde söz konusu alanda II. Beyazıd’ın torunu Fatma Sultan tarafından 1500’lü yılların başında yaptırılan Hançerli Fatma Sultan Medresesi’nin bulunduğunu belirledi. 14 oda ve bir derslik olarak inşa edilen ancak zaman içinde yangın ve depremlerden dolayı yıkılarak tamamı toprak altında kalan ve zaman zaman otopark olarak da kullanılan medresenin yeniden Bursa’ya kazandırılması için Büyükşehir Belediyesi’nce çalışmalara başlandı. Vakıflar mülkiyetinde olan medrese alanı onarım karşılığı vakıflardan alınırken, Müze Müdürlüğü denetiminde yapılan araştırma kazılarında medreseye ait tüm izler gün yüzüne çıkarıldı.

KÜLTÜR MERKEZİ OLACAK

Kazı alanında incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas’tan medresenin tarihi hakkında bilgiler aldı. 3 mahallenin de kesişme noktasında geniş bir alan üzerinde bulunan medresenin sadece doğu beden duvarının günümüze ulaştığını ve kalan bölümlerinin ise toprak altında bulunduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Arkadaşlarımız yaptıkları araştırma kazısında 14 odanın da bulunduğu noktaları belirledi. Tarihi medresenin tam anlamıyla ortaya çıkarılması için kazı çalışmalarına hız verilecek. Bir taraftan da restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırlayacağız. Bu medreseyi restore ettirdikten sonra her türlü sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılabileceği bir merkez olarak bölgeye kazandıracağız.” diye konuştu.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar