28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3208
EURO35.1084
ALTIN2300.2

Doğru CV Nasıl Olmalıdır?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Doğru CV Nasıl Olmalıdır?
Abone ol
İş hayatında, gerek yeni başlayanlar gerekse profesyonel deneyim sahibi kişiler için olsun ilk ve belki de en önemli aşamalardan birisi  Cv /öz geçmiş hazırlamaktır.

İş hayatında, gerek yeni başlayanlar gerekse profesyonel deneyim sahibi kişiler için olsun ilk ve belki de en önemli aşamalardan birisi  Cv /öz geçmişhazırlamaktır.

Cv'nin  kelime anlamı olarak açılımı ise "Cirriculum Vitae" olup; kişinin bireysel ve profesyonel deneyimlerinin bir özetidir. 

Gelişen internet ve elektronik haberleşme neticesinde veya bireysel olarak yapılan başvurularda da, günümüz iş hayatının artık vazgeçilemez bir unsuru haline gelmiş olan öz geçmiş/Cv hazırlama oldukça önemlidir. Her ne kadar hazırlanması basit gibi gözükse de yapılan bazı hatalar o "çok istenilen" işi kaybetmeye sebep olabilmektedir.Şöyle düşünelim; bir ilan gördünüz  pozisyonun gerektirdiği niteliklere sahip olduğunuza inanıyor ve hemen başvuru yapmak istiyorsunuz. Peki Cv'niz bu ilana uygun mu? Ya da Cv'nizde belirttiğiniz özelliklerin hepsine gerçekten sahip misiniz? veya var olan özelliklerinizi doğru bir şekilde buraya yansıtabildiniz mi?

Sorular elbette ki çoğaltılabilir ancak önemli noktalar; Cv' nizin tamamen sizi yansıtması ve doğru net açık bir şekilde beceri ve yetkinliklerinizi ifade ediyor olmasıdır. Yapılan hatalardan örnek vermek gerekirse; Tek bir cümle ile anlatılabilecek bir bilgiyi değişik kelimelerle uzatarak gereksiz kalabalık yaratmaktır. Burada amaç en kısa net ve tereddüte yer bırakmayacak şekilde sizi tanıtmak olmalıdır. Öz geçmiş ne kadar uzun ve ayrıntılı olursa o kadar başarılı bir imaj çizileceği inancı son derece yanlıştır.Bunun gibi karşı tarafta ilgi çekici olarak bir algı yaratılmaya çalışılmakta,  "o işe" kendisinin uygun olduğuna dair bir ikna amacı taşımaktadır ki bu son derece yanlış bir tutumdur. 

Peki doğru ve etkili bir Cv/öz geçmiş nası hazırlanmalıdır? Öncelikle dürüst, gerçekçi, yanılgıya sebebiyet vermeden açık bir şekilde hazırlanması gerektiği ve tamamen sizi yansıttığı ve tanıttığı için ne kadar önemli olduğu unutulmamalıdır.

Başarılı ve Doğru Bir Cv İçin Yapılması Gerekenler
Daha önce hazırlanmış ve elektronik ortamdan kolaylıkla ulaşılabilecek formatlardan yararlanılabileceği gibi kişi kendisi de bir format hazırlayarak bundan faydalanabilmektedir.

Genellikle bölüm bölüm ayrılmış olarak;

* Kişisel bilgiler
* Eğitim bilgileri
* İş deneyimleri
* Alınan eğitimler
* Sertifika bilgisi
* Bilgisayar bilgisi
* Yabancı dil bilgisi
* Referanslar
* şeklinde yaygın ve klasik bir şablonda hazırlanmaktadır.

CV Detayında Neler Yazılmalı?
Kişisel Bilgiler bölümünde, ad soyad,telefon, e-mail gibi güncel kullanılan ve her an ulaşılabilecek iletişim bilgileri yer almalıdır. 

Eğitim bilgileri  bölümünde, okul bilgisi en son olandan başlanarak sırayla yazılmalıdır. Başlangıç ve bitiş tarihleri örneğin; yıl ve ay bazlı olarak yazılabilir. (2015/06 şeklinde) Hepsini aynı formatta yazmaya dikkat edilmeli bir bütünlük sağlanmalıdır.

İş deneyimleri bölümünde, yine en son iş deneyiminden başlanarak sırayla yazılmalıdır. İş tanımı, yapılan işin doğru,ayrıntılı ve açık şekilde yazılması önemlidir. Burada yeni mezun başvurusu yapacak adayların ise yapmış oldukları stajlar, aldıkları eğitimler, var ise kısa/yarı zamanlı çalışmalar da eklenmelidir.

Alınan eğitimler - Sertifika  bölümünde, iş yaşamına katkı sağlayan/sağlayabilecek olanlar bilhassa eklenmelidir. Mesleki eğitimler, kurslar, bilgisayar yabancı dil sertifikaları, bu bölümde belirtilmeli süresi, tarihi, içeriği açıklanmalıdır.

Bilgisayar bilgisi bölümünde, bu kısımda bilgisayar bilgisinin ne düzeyde olduğu "doğru ve gerçekçi" olarak ifade edilmelidir, daha sonra bazı sıkıntılar yaşamamak adına önemlidir. Office programları, bilgisayarlı muhasebe programları, (logo,lks,netsis..)personel devam takip programı(pdks), ve diğer kullanılan programlar buraya eklenmelidir.

Yabancı dil bilgisi bölümünde, Eğer yabancı dili bilgisi var ise yazılmalı, seviyesi, nerede öğrenildiği ve eğer bu alanda bir sınava girilmiş ise bu da belirtilmelidir. (TOEFL,IELTS..)

Referanslar bilgisi bölümünde, Çoğu kişi için  en önemli sayılabilecek nokta belki de referans kısmıdır. Çünkü gereke iş yaşamından olsun gerekse özel hayatından bir tanıdığı olsun "güçlü", "başarılı" ve "sağlam"bir referans çoğu kapıyı açmada kilit vazifesi görmektedir. Yetkinlikler başvuru yapılan pozisyona uyuyor, ve her şey yolunda gidiyorsa başarılı bir referans kişiyi hedefine ulaştırmakta etkili olabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta, referans yazılan kişilere bu konu hakkında öncesinde bilgi verilmesi haberdar edilmesi, güncel iletişim bilgilerinin(e-mail,iş ve cep telefonu numaraları) muhakkak ilave edilmesi ve gerçekten sizi tanıyan birileri olmasın özen gösterilmesidir.

Görüldüğü üzere Cv oldukça sade,kısa ve net ifadelere yer verilerek işin özünden uzaklaşmadan hazırlanmalıdır. Uzun uzadıya gereksiz ayrıntıya girmek kafa karıştırmaktan ve karşı tarafı sıkmaktan öteye gitmeyeceği gibi yarardan çok zarara neden olmaktadır. Olabildiğince açık,net, anlaşılır ve kalabalık gösterilmeye çalışılmamış bir Cv her zaman kişiyi başarıya bir adım daha taşıyacaktır.

Her şeyin gönlünüzce olması dileğiyle :)

Kaynak: İSTANBUL İŞLETME ENSTİTÜSÜ


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar