19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.592
EURO34.8253
ALTIN2508.8

Bitcoin Nedir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bitcoin Nedir?
Abone ol
Bitcoin, geçtiğimiz hafta boyunca neredeyse her gün yeni bir rekor kırdı.

Bitcoin, geçtiğimiz hafta boyunca neredeyse her gün yeni bir rekor kırdı.

Tarihi kilometre taşları olarak görebileceğimiz birbirini izleyen bu rekorlar, Bitcoin’in bir ay önceki durumu düşünüldüğünde, kitleleri oldukça heyecanlandırıyor.

Coinmarketcap verilerine göre Bitcoin’in fiyatı 17.000 doları geçerek tarihi bir rekora daha imza attı.

Kripto para piyasasına liderlik eden Bitcoin’in, ilk kez 13,000 dolara ulaşarak rekor kırmasının üzerinden yirmi dört saat geçmeden bir rekor daha kırması dikkatleri çekti.

Bitcoin’in ulaştığı yeni fiyat, son 24 saatte görülen %29’luk bir artışa tekabül ediyor. Bu artış kripto paranın toplam piyasa değerini, haberin yazıldığı zamandaki verilere göre 291 milyar dolara kadar yükseltti. Bu gelişmeler doğal olarak kripto para çevrelerinde büyük heyecan uyandırdı.

Kripto paraların değeri JPMorgan’ı geride bıraktı

Bitcoin’in gerçekleştirdiği bu ani yükseliş başka bir başarıyı da meydana getirdi. Kripto paralar artık; yatırım bankacılığı devi ve bitcoin eleştirmeni, Amerikan merkezli banka JPMorgan Chase’in sahip olduğu değerden daha fazla bir değere sahip.

Haberin yazıldığı zamandaki coinmarketcap verilerine göre kripto paraların toplam piyasa değeri, 440 milyar dolar civarlarında tespit edildi. JPMorgan Chase’in sahip olduğu piyasa değeri ise 367 milyar dolar civarında. Bu da kripto paraları acımasızca eleştiren bankanın, kripto paralar tarafından geride bırakıldığı anlamına geliyor.

“Artık JPMorgan hakkında konuşmayalım”

Bu başarı; JPMorgan CEO’su Jamie Dimon tarafından yıllardır alay konusu haline getirilen, uzun vadeli Bitcoin yatırımcıları tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı.

Aslına bakılırsa çoğu JPMorgan analisti, kripto paralara ısınmaya başlamıştı. Bu analistlerin arasında bulunan bir stratejist, yakın geçmişte kripto paraları “yükselen bir varlık sınıfı” olarak ifade etmişti. Ancak Dimon, Bitcoin hakkındaki küçümseyici tavırlarını sürdürmüştü. Her nasılsa geçtiğimiz haftalar boyunca Bitcoin hakkındaki sessizliğini korudu. Bu durumu Bitcoin’in kaydettiği devasa büyümeye dayandırmak yanlış olmayacaktır. Bilindiği üzere Jamie Dimon Bitcoin’in, hiçbir şeye değmeyecek bir dolandırıcılık olduğunu iddia etmiş, daha da ileri giderek Bitcoin’in yalnızca “aptal” yatırımcıları cezbedebileceğine işaret etme gafletinde bulunmuştu.

Son yükselişinin ardından kripto para ekosisteminin, JPMorgan’ı dikiz aynasından seyrettiğini görüyoruz. Sırada Bitcoin’in “baloncuk” olduğu iddiasında bulunan milyarder Warren Buffet’a ait olan yatırım şirketi Berkshire Hathaway’in olduğunu söyleyebiliriz.

İstikrarlı yükselişini haftalardır sürdüren ve yatırımcısının yüzünü daima güldüren, daha da önemlisi yoluna emin adımlarla devam eden Bitcoin hakkında, Jamie Dimon tarafından söylenenlerin birkaçını hatırlayalım.

Dimon 2015 yılında, bitcoin’in yalnızca iki yıl sürecek tarihsel ilerleyişinden habersiz bir şekilde şunları ifade etmişti:

“Bitcoin 2 ya da 3 milyar dolara eşit olabilir. Biz (JPMorgan) bir günde 6 trilyon taşıyoruz. Bunu göz önünde bulundurmalısınız.”

Bu yıl ise şu ifadeleri kaydetmişti:

“Bunu dünyadaki önemli şeyler sınıfına sokamayacağım ve artık Bitcoin hakkında konuşmayacağım.”

Belki de Jamie haklıydı. Gerçektende bir şeyleri göz önünde bulundurmalı ve dünyadaki önemli şeylere odaklanmalıydık. Belki de artık JPMorgan hakkında konuşmamalıyız.

23 Kasım 2017’de Kadir Has Üniversitesinde gerçekleştirilen “Blockchain Summit İstanbul 2017” etkinliğinde Blockchain teknolojileri ve Bitcoin hukukçular tarafından tartışıldı.

Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Av. Kadir Kurtuluş moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Av. Onur Atam ve Av. Sinem Özbey Köseliören  Hukuki Açıdan Blockchain, Kripto Paralar, Akıllı Kontratlar ve ICO konularında fikir alışverişinde bulundu. İzleyiciler tarafından sorulan soruların da cevaplandığı bu keyifli oturumu aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar