19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5912
EURO34.8307
ALTIN2498.0

Büyükşehir'in Enerji Çalışmaları Türkiye'ye Örnek Oluyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Büyükşehir'in Enerji Çalışmaları Türkiye'ye Örnek Oluyor
Abone ol
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 2014 yılında Fen İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde kurdukları Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğü’nce kent merkezi ve ilçelerde faaliyete geçen ve proje aşamasında olan 7 yatırım olduğunu kaydetti.

GaziantepBüyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 2014 yılında Fen İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde kurdukları Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğü’nce kent merkezi ve ilçelerde faaliyete geçen ve proje aşamasında olan 7 yatırım olduğunu kaydetti.

Yatırımlarla hem kent ekonomisine hem de doğasına büyük katkı sağladıklarının altını çizen Fatma Şahin, Gaziantep'in enerji ihtiyacının her geçen gün daha da arttığını bu doğrultuda enerji yatırımları ile Türkiye’de örnek çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Nüfusu her geçen gün daha da artan ve buna bağlı olarak ihtiyaçların da arttığı Gaziantep, enerjide de Türkiye’ye örnek. Kentte, 2014 yılından Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlı bünyesinde kurulan ve Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğü ile başlayan enerji serüveninde geride kalan 4 yılda birbirinden önemli çalışmalara imza atıldı.

TÜRKİYE’DE İLK GAZİANTEP’TE KURULDU

2014 yılından ilk olarak Gaziantep Büyükşehir bünyesinde kurulan müdürlük Enerji Bakanlığı’nın kararıyla Türkiye’de zorunlu hale getirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Ulusal Enerji Verimliliği Eylem planı (UEVEP 2017-2023 ) , 29/12/2017 tarihli ve 2017/50 sayılı yüksek planlama kurulu kararı ile onaylanarak 02/01/2018 tarihli ve 30289 mükerrer sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

OĞUZELİ’NE 13 MİLYON TL’LİK PROJE

Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen çalışmaları anlatan Fatma Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Merkezi Biyogaz Tesisi Oğuzeli ilçesi Gündoğan Mahallesi 555 Parselde bulunan 29 dönüm arazinin 15 dönümü üzerinde kurulmak üzere Biyogaz Enerji Santrali projeleri hazırlandığını kaydetti. Şahin, “Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğine uygun olarak hazırlanan projenin kurulu gücü 1 MW olup, tüm yasal izin ve ÇED süreci tamamlanan proje 09.01.2017 tarihinde ihale edilmiştir.  Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Merkezi Biyogaz Tesisi Yapım İşi ihale bedeli 13 milyon 607 bin TL. Proje, Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Gaziantep ili için seçilen ve 2015 yılı için onaylanan proje olmuştur. Yapım işi için 9 milyon 150 bin TL Cazibe Merkezi Mali Destek Programı kapsamında hibe olarak kurumumuza verilmesi uygun görülmüştür. Saha çalışmaları biten projenin Eylül ayı içerisinde devreye alma süreci tamamlanarak işletmeye geçilecek” diye konuştu.

YATIRIMCILARIN ÖNÜ AÇILIYOR

Şahin, biyogaz atık potansiyeli yüksek olan ikinci ilçe Nurdağı için Biyogaz enerji santrali fizibilitesi çalışmasının Şubat 2018’de başlandığını ve Mayıs ayında da tamamlandığını anımsattı. bölgede 6 bin 822 büyükbaş hayvan için 3,2 MW Biyogaz Enerji Santrali kurulumu uygun görüldüğünü aktaran Şahin, “Hazırlanan bu çalışmalar ile kentimize yapılacak yatırım için yatırımcıların önü açılmaktadır” dedi.

100 BİNE YAKIN AĞAÇ KESİLMEKTEN KURTARILACAK

Fatma Şahin, Şahinbey İlçesi Bağlarbaşı Mevkiinde bulunan ve Büyükşehir Belediyesi’ne ait 59 dönüm arazinin 20 dönümü üzerinde Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğine göre 1 MW Güneş Enerji Santrali kurulumunun tamamlandığını söyledi. Tesis kurulumu itibari ile şu ana kadar 2.82 GWh’lık üretim gerçekleştirildiğini kaydeden Şahin, şunları söyledi: “ Tesisimizin ilk yatırım maliyeti 4 milyon TL'dir. Gerçekleşen üretim ile yılda yaklaşık 1020 ton CO2 doğaya salınımı engellenerek lisansız elektrik üretimi yapan bu tesis ile yaklaşık 92 bin 727 adet ağaç kurtarılmış olacaktır. Tesisin TS EN 62446 Standardına göre denetimleri gerçekleştirilmiş ve Breau Veritas'tan sertifikayı almaya hak kazanmıştır.”

1 MW İNCESU GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ

Öte yandan Şehitkamil İlçesi, İncesu Köyünde bulunan 100 bin tonluk su deposunun bulunduğu 1078 parsel numaralı arazinin 18 bin metrekare alanında Lisanssız Elektrik Üretimi kapsamında 1 MW’lık Güneş Enerji Santrali kurulumu tamamlandı ve tesis işletiliyor.

2 MW BAĞLARBAŞI GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ

Fatma Şahin, yine Şahinbey İlçesi Bağlarbaşı Mevkiinde bulunan ve belediyeye ait 59 dönüm arazinin 20 dönümü üzerinde kurulan ve işletmede olan 1 MW santralin yanına kalan 39 dönüme kurulmak üzere Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğine göre 2 MW Güneş Enerji Santrali kurlumu için başvurular yapıldığını belirtti. Çağrı mektubu alınan proje için TEDAŞ’ın proje dosyalarını hazırladığını da sözlerine ekledi.

30 MW RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ

Şahin, şöyle devam etti: “Şehitkamil Atalar ve Nurdağı Gökçedere Mevkiinde 1 Ekim 2015 tarihinde kurulan 2 adet rüzgar ölçüm direkleri ile bir yıllık rüzgar ölçümleri tamamlanmıştır. Nurdağı Gökçedere mevkii için hazırlanan 30 MW Kurulu gücündeki rüzgâr enerjisi santrali projesi ve ön lisans başvuru dosyası hazırlanmıştır. Nisan 2020 tarihinde önlisans başvurusu yapılacaktır.”

HAVA KİRLİLİĞİ AZALTILACAKTIR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte 15 MW Güneş Enerji Santrali kurulması planlandığını dile getiren Şahin, “Solar park projesinin hayata geçirilmesiyle 28.142 MWh elektrik üretimi gerçekleşecektir.  Bu üretim belediyemizin enerji tüketiminin tamamını karşılamaya yetecektir. Belediyemizin tüm enerji tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından temini sağlanacaktır. Proje için T.C. Maliye Bakanlığı- Milli Emlak Genel Müdürlüğünden; Gaziantep İli Şahinbey İlçesi, Deredüzü Mahallesinde bulunan 1424, 1423, 1422, 1425 parsel numaralı taşınmazların tahsisi yapılmıştır. Kurulması planlanan 15 MW GES Güneş Enerji Santralinin  geri dönüşüm süresi 6,8 yıl olarak hesaplanmıştır. Arazi tahsis çalışmaları tamamlan proje başvuruları için yönetmeliklerin düzenlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır.  Söz konusu proje ile üretilebilecek yenilenebilir enerji Gaziantep'te sürdürülebilir enerji yönetimi modellerine bir örnek teşkil etmekle birlikte sera gazi emisyonları azaltılmasına katkı sağlayacak ve hava kirliliği azaltılacaktır” diye konuştu.

ÖNCE KENDİ BELEDİYEMİZDE BAŞLADIK

“Enerji Verimliliği çalışmalarına önce kendi belediye binamızda başladık” diyen Fatma Şahin,  “Verimlilik ve diğer çalışmaları profesyonel bir şekilde ilerletebilmek adına binamıza ISO 50001 enerji yönetim sistemi sertifikası alınmıştır. Türkiye de kendi hizmet binasına ISO 50001 Enerji yönetim sistemi sertifikası ilk kamu kurumu olan büyükşehir belediyemiz aldığı sertifika ışığında yürüttüğü enerji verimliliği çalışmaları ile enerji tüketimlerini minimum seviyeye indirmek için çalışmalar yürütmektedir” ifadelerini kullandı.

PROJELER ÖDÜL GETİRTTİ

Ayrıca Büyükşehir Belediyesi, yaptığı enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji çalışmaları ile birçok platformda ödül almaya hak kazandı. Buna göre, ICCI 2015 Enerji Ödülleri Enerji Verimliliği dalında Mansiyon Ödülü, Sürdürülebilir İş Ödülleri 2017-Biyogaz Enerji Santrali Projesi Karbon ve Enerji Yönetimi Kategorisinde 1.’lik, Çevre Dostu Yeşil Kamu Binası Projesi ile de 2018 Yılı Düşük Karbon Kahramanı ödülüne layık görüldü.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar