16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5088
EURO34.6287
ALTIN2483.3

Mobbing mağduru yada gerçekleştireni olabilirsiniz!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mobbing mağduru yada gerçekleştireni olabilirsiniz!
Abone ol
Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şen, her tür iş işyeri ve işin görüldüğü her yerdeki personelin mobbing'e taraf yada bunun mağduru, faili, gerçekleştireni olabileceğini söyledi.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) ve Osmaniye Barosu'nun katkılarıyla, İş yerinde Psikolojik Taciz: "Mobbıng" konulu seminer düzenlendi.

Prof. Dr. Alper Akınoğlu Amfisinde gerçekleştirilen panelin oturum Başkanlığı’nı Osmaniye Baro Başkanı Av. Hüseyin Sezgin yaptı.
Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şen ve Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Doğan’ın panelist olarak katıldıkları programda “Mobbing” kavramının bilinmeyenleri anlatıldı.

Baro Başkanı Avukat Hüseyin Sezgin açılış konuşmasında, henüz 14 senelik il olan Osmaniye'de, bir işyeri hastalığı olan MOBBİNG konusunun tartışılmasının, ilin gelişmesinin bir göstergesi olarak gördüklerini ve buna vesile olanlara minnet duyduklarını söyledi.

Mobbing'in son beş altı yıldır ülkemizde söz konusu bir kavram olduğunu belirten Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şen, mobing'in Türkiye'de, psikolojik, duygusal ve manevi taciz anlamlarına geldiğini ifade etti.

Mobbıng'in Türkçe karşılığı olarak Türk Dil Kurumu'nun "Bezdiri" kelimesini uygun gördüğünü ve bu şekilde ifade etmeye başlanıldığını aktaran Murat Şen, "Mobbing Psikolojik şiddet, kuşatma, taciz yani aciz bırakma, rahatsız etme, sıkıntı verme anlamlarına gelen bir kavram. Tanımı yapılırken zorluklarla karşılaşılıyor. Mobbing, bir kişi tarafından yapılabileceği gibi bir kaç kişi tarafından da gerçekleştirilebiliyor.

Mobbing'in nedeni, düşünceden, inanç ayrılığından kıskançlıktan, cinsiyetten kaynaklanabiliyor. Mobbing tanımı, bir veya bir kaç kişi tarafından, bir diğer kişiye yönelik olarak çok değişik sebeplerle, şiddet, hakaret, küfür gibi çalışma hayatıyla bağdaşmayacak ifadeleri içeren, sistematik bir şekilde yapılan, kişiyi yıldırmaya, bezdirmeye, bıktırmaya yönelik, düşmanca ve ahlak dışı bir iletişim yönetilmesi yöneltilmesi şeklinde ortaya çıkan psikolojik baskı yöntemi ve psikolojik terördür." dedi.

Her çalışanın mobbing'e taraf yada yapanı olabileceğini belirten Şen konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Üzerinde durulması gereken birinci husus mobbbing'in tekrarlanan ve uzun zaman devam eden sistematik davranışlar olmasıdır. İkinci unsur ise kişilik haklarına yönelik olarak sürdürülmesi ve asıl amacıda kişiyi o ortamdan uzaklaştırmaya işyerinden ayrılmaya veya o toplum içerisindeki gurup içerisindeki kişilerden soyutlanmaya çalışılması, bunu yaparken de hukukun ve ahlakın izin vermediği şekilde düşmanca, alaylı davranışlarla ve onur kırıcı davranışlarla yapılması önem taşıyor.

Buradaki konu işyerinde taciz, işyeri denildiğinde iş hukuku açısından sadece 4857 sayılı iş kanunu kapsamındaki işyerlerini anlamamak gerekiyor. Her tür iş işyeri, işin görüldüğü yer, sadece 4857 sayılı kanun değil, her tür kamu, özel, devlet memurları, memurların dışındaki personeller hepsi mobbing'e taraf olabilir bunun mağduru olabilir, faili yapanı gerçekleştireni olabilir. Burada önemli unsur bağımlılık unsuru olmasıdır.

Eğer biz işyerinde işverenle çalışandan bahsediyorsak yine bir bağımlılık unsuru var. Bir kamu sektöründe, bir akademisyenle onun başındaki yöneticiler tarafından bahsediyorsak yine bir bağımlılık unsuru var. Çalışma ilişkisinin bulunduğu bütün yerlerde az çok bir bağımlılık varsa birileri emir veriyor, diğeri bunu uygulamak durumunda kalıyorsa burada mobbing'in olabileceğinden söz etmek gerekiyor."

Basında mobbing konusunda yer alan haberlerin istatistiklerinin aktarıldığı panelde yargıda mobbing konusunda yer alan maddi ve manevi tazminat konuları hakkındaki bilgiler örnekleri ile aktarıldı. Panel, katılımcılara plaketlerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.
(İbrahim EMÜL)


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar