19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6033
EURO34.759
ALTIN2493.1

Büyükşehir'in Finansal Başarısı Bir Kez Daha Tescillendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Büyükşehir'in Finansal Başarısı Bir Kez Daha Tescillendi
Abone ol
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılından beri rakamlarla yazdığı destan, İmar ve Yapı Derneği’nin yaptığı araştırma ile tescillendi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılından beri rakamlarla yazdığı destan, İmar ve Yapı Derneği’nin yaptığı araştırma ile tescillendi.

Belediyeler Arası Bütçe Kullanım Performanslarının Resmi Veriler Doğrultusunda Değerlendirme ve Ödüllendirme Projesi’nde Antalya Büyükşehir Belediyesi bütçe tahsilat performansında Türkiye birincisi, genel bütçe gerçekleştirme oranında ise Türkiye üçüncüsü oldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesinin finansal başarısı bir kez daha tescillendi. İmar ve Yapı Derneği’nin Türkiye’deki tüm belediyeler üzerinde yaptığı araştırma, 2014 yılından bu tarafa uygulanabilir bütçe planlaması, tahsilatlar, vatandaşlara ve personele zamanında yapılan ödemeler ile adeta destan yazan büyükşehir Belediyesinin finansal başarısını bir kez daha göz önüne serdi. İmar ve Yapı Derneği’nin Belediyeler Arası Bütçe Kullanım Performanslarının Resmi Veriler Doğrultusunda Değerlendirme ve Ödüllendirme Projesi kapsamında yaptığı değerlendirmede Antalya Büyükşehir Belediyesi 2015 yılı tahmini bütçesinde tahsilat performansında Türkiye birincisi olurken, genel bütçe gerçekleştirme oranında ise Türkiye üçüncülüğünü elde etti. Birinci ve ikinci sıradaki belediyelerin Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne kıyasla daha düşük bütçeli belediyeler olduğu dikkati çekti.

BÜTÇE FAZLA VERDİ

Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılında 800 milyon lira olarak ön görülen tahmini bütçedeki tahsilatı, 1 milyon 25 milyon lira olarak gerçekleşti. Tahsilatın bütçeye oranı yüzde 128 oldu. Bu orandaki tahsilat Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne Türkiye birinciliğini getirdi. Tahsilatın bütçeye oranı, harcamanın ödeneğe oranı, yatırımın toplam harcamaya oranı, personel giderinin toplam harcamaya oranı kategorilerinin değerlendirilmesi sonucu elde edilen bütçe gerçekleştirmesinde ise Türkiye’de en başarılı üçüncü belediye oldu.

Büyükşehir Belediyesi, geçen 2.5 yılda ekonomide atılan doğru adımlar ve planlı yatırım hamleleri ile kısa sürede önemli başarılara imza attı. 2015 bütçesi tahminleri de aşarak fazla verdi. Uygulanan tasarruf politikaları, düzenli faiz ödemeleri, başarılı ihaleler, bütçeye pozitif yansırken, dev yatırımlara da kaynak oldu. Önceki dönemde ihtiyaç dışı personele ödenen 500 milyon lira, tahsilat konusunda yaşanan problemler, başarısız finans yönetimi nedeniyle bütçe yüzde 55-60’lar seviyesinde gerçekleşiyordu.

BAŞARI HİKAYESİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bütçe gerçekleştirme oranında Türkiye üçüncülüğüne yükselmelerinin finans yönetimindeki başarı hikayesinin sonucu olduğunu söyledi. Antalya gibi büyük nüfuslu şehirlerde bütçe gerçekleşmesinin çok nadir olarak yüzde 100 olduğunu belirten Türel, gerçekleştirilebilir bir bütçe hazırladıklarını dile getirdi.

Başkan Türel şu bilgileri verdi: “Antalya Büyükşehir Belediyesi tahsilat oranında da Türkiye birincisi. Neden? Göreve geldik, 50 milyon tahakkuk, 30 milyon tahsilat vardı. Gayretle çalıştık bugün tahsilat 45 milyona geldi. Kapısında sürekli haciz olan bir Büyükşehir Belediyesi’ne kimse mal satmak istemiyordu. Mal satan da parasını nasıl olsa alamayacağım diye 3 misli fiyat çekiyordu. Biz geldik, hizmet sektöründeki alımlarımızda yüzde 10-15 tasarruflar oldu. Biz göreve gelmeden önce akaryakıt yüzde 12 karla alınıyordu. Bu işi yapan 3-5 firma var. Akaryakıtı satan aynı, akaryakıt aynı. Bugün yüzde 12’lik kar yüzde yarıma düşmüş. Kapısında haciz olan bir belediyeden ödemesini her hafta online yapan, esnafa, personele borcu olmayan bir belediyeye geldik. 2009-2014 arası ihtiyaç fazlası personele ödenen rakam 500 milyon lira. 2013 yılında kesinleşen gider bütçesinde taşeron dahil toplam ödenen personel gideri 181 milyon lira. Bütçenin yüzde 43’ü. 2015 yılında sınırlarımız gelişmesine rağmen taşeron dahil toplam personel giderimiz bütçe içinde yüzde 38’e düştü. 2017 bütçesinde taşeron dahil personel giderimiz yüzde 21'e düşecek. Artık artan bir personel gideri yok azalan bir personel gideri var. 2014 öncesi iptal edilen yatırımlar için ödenen tazminat 114 milyon lira. Bugün bizim raylı sistem birinci etabını yapan yüklenici firma ile yaptığımız uzlaşma sonucu 60 milyon lira belediye kasasında kaldı.”

Tüm bu tasarruf edilen kaynakların yatırıma aktığını ifade eden Türel, “İşte değirmenin suyu buralardan geliyor. 2013 senesinde Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımın bütçe içindeki yüzde 13’dü. 2015’de bu yüzde 15’in üstüne çıktı. 2016’da yüzde 40’ları geçeceğiz. 2017’deki bütçemizde bu giderek büyüyor. Sadece yatırım oranı yüzde 51 olacak. 1 milyarın üzerinde bir rakamı yatırıma ayırıyoruz” dedi.

FITCH DE TEYİT ETTİ

Hiç bir zaman kes, kopyala, yapıştır şeklinde, gerçekleşme oranı düşük bir bütçe yapmadıklarını ve yapmayacaklarını vurgulayan Başkan Menderes Türel, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe performansındaki başarısının dünyadaki en önemli uluslararası kredilendirme ve derecelendirme kuruluşlarından birisi olan Fitch tarafından da iyi not verilmek suretiyle teyit edildiğini aktardı.

Fitch, yayımlamış olduğu bültende; 2014 yılında göreve gelen Başkan Menderes Türel’in ekonomi yönetiminde yapmış olduğu değişikliklerin Antalya Büyükşehir Belediyesi bütçesine olumlu yansıdığını ve 2011 yılından beri bütçenin ilk defa fazla verdiğini belirtmişti. Fitch, bütçede yaşanan bu iyileşmelerin Başkan Menderes Türel ve beraberindeki ekonomi yönetiminin başarısı olduğunun altını çizmişti.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar