© Copyright © 2004 Medya Gazete. Her hakkı saklıdır.

Sanal Sunucu Nedir? Avantajları Nelerdir?

Sanal Sunucu veya orijinal adıyla Virtual Server teknolojisi fiziksel bir sunucu içerisinde birden fazla birbiriyle ilişiği olmayan işletim sisteminin aynı anda kullanılabilmesidir.

Sanal Sunucu veya orijinal adıyla Virtual Server teknolojisi fiziksel bir sunucu içerisinde birden fazla birbiriyle ilişiği olmayan işletim sisteminin aynı anda kullanılabilmesidir. Fiziksel sunucunun yaptığı işi aynen yapma yetisi olan sanal sunucular tıpkı kişinin kendisine ayrılmış özel bir sunucu gibi işlev görür.

Sanal sunucuların her birine farklı bir işletim sistemi kurulup her birine ayrı yazılımlar yüklenip çalıştırılabilirler. Sanal sunucunun içerisinde barındırılan web sitelerin her birinin ayrı IP adresleri, ayrı işletim sistemi ve e-posta yönetimi gibi birbirinden farklı koşulları olur. Bu koşullar tamamen sanal sunucuyu kullanan bireyin kontrolündedir. Barındırma (hosting) maliyetlerini düşürmek ve daha pek çok avantaja sahip olmak için tercih edilebilen sanal sunucuların iki ayrı tipi vardır. Bunlar;

Virtual Private Server – VPS

Paylaşımlı hosting hizmeti ile kıyaslandığında daha esnek işlem olanağı sunan ve performansı daha yüksek bir sanal sunucudur. Web sitelerin her biri kullanılan kaynaklardan daha fazlasına gereksinim duyduğu zaman kaynağı arttırmak için paylaşımlı hosting’ten çıkılıp VPS’ye geçilebilir.

Paylaşımlı hosting ile kıyaslandığında fiyat olarak biraz daha yüksek kalır. Ancak ihtiyaç duyulan kaynaklar ve buradan elde edilecek verim düşünüldüğünde bunun doğru bir yatırım olduğunu bilmelisiniz.

Virtual Dedicated Server – VDS

Kullanıcıların kendilerine sunulan kaynakları kullanabildiği ve diğer sitelerin kaynaklarını kullanamadığı bir sunucu türü olup paylaşımlı değildir. Sadece tek bir kişinin kullanımına ayrılmıştır ve web siteler birbirlerinin performanslarını etkilememektedir. Burada barındırılan bir site trafiğinden kaynaklı geç yüklenme problemi ile karşılaşmaz ve bunun gibi başka birtakım avantajlar da sağlar.

Sanal Sunucu Avantajları Nelerdir?

Sanal sunucuları Windows ve Linux sanal sunucu gibi en çok tercih edilen farklı işletim sistemlerine bölerek dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Böldüğünüz zaman bilgisayarın içinde başka bilgisayarlar varmış gibi düşünerek farklı sitelerinizi farklı bilgisayarlarınız üzerinden çalıştırarak siteleriniz, uygulamalarınız veya geliştirmekte olduğunuz yazılım vs. gibi herhangi bir konuda daha verimli işlem yapabilirsiniz. Bunun dışında sanal sunucu kullanmanın sunduğu avantajların bazılarından şu şekilde söz edebiliriz;

Dünya kalite standartlarına uygun ve oldukça güçlü sanal sunucu kiralamak için Aysima’nın kendine ait güçlü Veri Merkezi alt yapısını kullanarak hizmet alabilirsiniz. Profesyonel ve kurumsal bir firmadan kiralayacağınız sanal sunucunuz size en yüksek performansı sunar.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER