© Copyright © 2004 Medya Gazete. Her hakkı saklıdır.

NATO Genel Sekreterliğine Aday Olan Rutte, Erdoğan ile Görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin Vahdettin Köşkü'nde gerçekleştirdikleri baş başa görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin Vahdettin Köşkü'nde gerçekleştirdikleri baş başa görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısı düzenledi.

NATO Genel Sekreterliğine aday olan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Erdoğan’ın desteğini de talep etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine Hollanda Başbakanı Rutte'yi, heyet üyelerini ve basın mensuplarını selamlayarak başladı.

Rutte ve heyetini İstanbul'da misafir etmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye-Hollanda Dostluk Anlaşması'nın 100. yılını ve İş Gücü Anlaşması'nın 60. yılını kutladıklarını belirtti.

İkili ilişkilerin bu ziyaretle daha da güçleneceğini vurguladı.

"Gazze'de devam eden katliamların durdurulması ve kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor.

Ateşkes ve insani yardımların Gazze'ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor.

Bölgeyle temaslarında ateşkes, barış ve istikrar için gereken adımların atılması yönündeki beklentilerimizi vurguladık.

Terörle mücadele konusu da istişarelerimizin en öncelikli başlıklarından biriydi. Türkiye'nin bölücü terörle mücadele noktasında ödediği ağır bedeller ortadadır.

Aralarında çocukların, kadınların, sivillerin ve güvenlik güçlerimizin olduğu binlerce vatandaşımızı PKK'nın saldırılarında kurban verdik.

Müttefiklik hukukuna uygun biçimde PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuz ayında Washington'da gerçekleştirilecek NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi ile hazırlıklarının da gündemlerinde yer aldığını belirterek, ittifak içerisindeki dayanışmayı ve müttefikler arasındaki insicamı sağlamanın öncelikle NATO Genel Sekreteri'nin görevi olduğunu ve bu kapsamda bu göreve aday olan Hollanda Başbakanı Rutte ile yeni NATO Genel Sekreteri'nde ne tür hasletleri görmek istediklerini paylaştıklarını ifade etti.

Müstakbel genel sekreterin, NATO'nun Avrupa Atlantik Güvenliği'nin sağlanmasındaki asli konumunun korunmasına öncelik vermesi gerektiğini beklediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Ayrıca müttefikler arasındaki savunma sanayi alanındaki yaptırım, kısıtlama ve engellemelerin ortadan kaldırılmasında, tıpkı Sayın Stoltenberg gibi yoğun ve güçlü çaba sarf edilmesi şarttır.

Bu hususları genel sekreterlik için adaylığını açıklayan Romanya Cumhurbaşkanı Sayın Iohannis'le ayrıca geçtiğimiz hafta talebi üzerine yaptığım telefon görüşmesinde paylaştım.

Bu sürece, kararımızı stratejik akıl ve hakkaniyet çerçevesinde vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın."

Konuşmasının sonunda Hollanda Başbakanı Rutte'ye teşekkür eden Erdoğan, Rutte'nin de konuşmasına geçiş yapmasını sağladı.

Rutte, görüşmede ele alınan konuların ikili ve jeopolitik önem taşıyan meseleler olduğunu belirterek, Türkiye'nin bölgede belirleyici bir rol oynadığını vurguladı.

Türkiye ve Hollanda ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını ve NATO'da önemli bir müttefik olduklarını söyledi.

Terörle mücadele ve bölgedeki istikrarın sağlanmasında Türkiye'nin liderliğine vurgu yaptı.

Rutte'nin konuşmasının ardından Erdoğan, Rutte'ye NATO Genel Sekreterliği adaylığı yolculuğunda başarılar diledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER