© Copyright © 2004 Medya Gazete. Her hakkı saklıdır.

Hatay’da Krom Madeni Projesine Tepki Sürüyor

Hatay’ın Arsuz İlçesi sınırları içinde yapılması planlanan krom madeni projesine CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara tepki gösterdi.

Hatay’ın Arsuz İlçesi sınırları içinde yapılması planlanan krom madeni projesine CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Arsuz İlçesi Hüyük Mahallesi’nde yapılması planlanan krom madeni projesi hakkında yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Kara, proje sahibi krom madeni şirketinin 2019 yılından beri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunduğunu belirterek, halkın direnişi sayesinde projenin iki kez ertelendiğini ifade etti.

Yıldırım Kara, Hüyük halkının 2021 yılında projeye karşı meydanlarda toplandığını ve madenin yaşam alanlarına vereceği büyük tahribatı engellediklerini söyledi.

Proje sahibi şirketin 2022 yılının başında süreci yeniden başlatmak istediğinde de halkın aynı kararlılıkla direnişini sürdürdüğünü vurguladı.

Milletvekili Kara, maden şirketinin her ÇED toplantısı için köye geldiğinde yurttaşların "Köyümüzde maden istemiyoruz" sloganlarıyla tepkilerini gösterdiklerini belirtti.

Kara, "2019’dan, 2021’den, 2022’den aynı slogan, aynı mahalleden yükselmeye devam ederken, maden ocağı şirketi her fırsatı değerlendirmeye çalışmakta ve ne köylüyü ne de onların doğal alanını rahat bırakmamaktadır. Bu ısrara artık son verilsin" dedi.

Yıldırım Kara, bölge halkının haklı tepkisinin devam edeceğini belirterek, "Yurttaşlarımız maden şirketinin hayata geçirmek istediği krom ocağı projesinin çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkisine dair haklı bir endişe duymaktadır.

Yaşam kaynakları olan narenciye ve zeytin bahçeleri başta olmak üzere, maden tesisinin işleyeceği esnada ortaya çıkacak olan hava ve su kirliliğine dair kaygılarını yıllardır ifade etmektedirler" dedi.

Milletvekili, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının internet sitesine girildiğinde sürecin görülebileceğini belirterek, maden şirketinin 2019, 2020, 2021, 2023 ve 2024 yıllarında aynı bölgede projelerini geliştirmek için talepte bulunduğunu hatırlattı.

Kara, "2021’den beri alınan karar aşamaları Halkın Katılım Toplantısı aşamasında, bölge halkının tepkileri sayesinde sonuçlanmamaktadır" dedi.

Yıldırım Kara, "2020 yılından beri verilen ÇED Raporunda, bir projenin alanı, Arsuz İlçesi’nin Hüyük Mahallesine 2600 metre, Karagöz Mahallesi ve Avcılarsuyu Mahallesi’ne 3600 metre uzaklıktadır.

Çevreye vereceği ciddi zararların yanı sıra, krom madeni öğütülmesi esnasında ortaya çıkacak aşırı miktarda tozun, akciğer kanseri riskini artırması ve ciltte çeşitli alerjik reaksiyonlar ile yaraların oluşum ihtimali ile insan sağlığına da büyük tehdit yaratan bu maden ocağını, yurttaşlarımız ne köylerinde ne de köylerinin yakınında bir yerde istemiyorlar" dedi.

Milletvekili, depremin yarattığı hasar ve yıkımların fırsat bilinip, 2019’dan beri kurulması yurttaşların çabasıyla engellenen bu krom madeni projesinin kabul edilip hayata geçirilmesinin, halkın iradesinin gaspı anlamına geleceğini söyledi.

Kara, "Yurttaşların haklı endişeleri göz ardı edilemez. Arsuz halkının haklı mücadelesinin yanında bundan sonra da olmaya devam edeceğiz" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER