© Copyright © 2004 Medya Gazete. Her hakkı saklıdır.

Gürer: “Faize rağmen bireysel kredilerle borçlanma devam ediyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik krizin her kesime olumsuz etkisini sürdürdüğünü belirterek, alınan önlemlere rağmen faiz ve fiyat artışlarının sabit kaldığını ve dar gelirli kesimi etkilediğini ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekonomik krizin her kesime olumsuz etkisini sürdürdüğünü belirterek, alınan önlemlere rağmen faiz ve fiyat artışlarının sabit kaldığını ve dar gelirli kesimi etkilediğini ifade etti.

Gürer'in açıklamalarına göre, 9-19 Nisan döneminde bireysel kredilerin bakiyesi 6,6 milyar lira artarak 1 trilyon 672 milyar liraya çıkarken, kredi kartı borç bakiyesi ise 34,4 milyar lira azalarak 1 trilyon 394 milyar liraya geriledi.

Gürer, bankaların vatandaşlardan olan alacaklarının bakiyesinin kredi kartı borçlarında yaşanan azalışla birlikte 27,8 milyar lira azaldığını ve 3 trilyon 65 milyar liraya düştüğünü belirtti.

Ancak, bankaların vadesinde tahsil edemediği için icra takibine aldığı batık kredilerin 2,3 milyar lira daha artarak 202,2 milyar liraya yükseldiğini ifade etti.

Tüketicilerin bankalara olan borçlarının 2024 yılı başından itibaren 338 milyar lira arttığına dikkat çekti.

Ömer Fethi Gürer'in verdiği bilgilere göre, bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları bireysel kredi ve kredi kartı alacakları da 9-19 Nisan arasında 1,7 milyar lira artarak 58,5 milyar lira oldu.

Bu durumda, bankaların toplam batık kredilerinin 2,3 milyar lira artarak 202,2 milyar liraya yükselmesinde, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyen vatandaşların önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

Gürer'in açıklamalarına göre, vatandaşların zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında yıl başından bu yana 13,2 milyar liralık bir artış yaşandı.

Ancak uzmanlara göre, bankalar zaman zaman bu borçları düşük bir karşılıkla varlık yönetim şirketlerine devrettikleri için gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu ifade ediliyor.

Merkez Bankası'nın hazırladığı Finansal İstikrar Raporuna göre, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 41 milyar liralık batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor.

Dolayısıyla, vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç, yaklaşık 99 milyar lira civarında icralık kredi borcu bulunuyor.

Ömer Fethi Gürer'in açıklamalarına göre, 1 Ocak-19 Nisan 2024 tarihleri arasında icra dairelerine UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre %22,5 oranında azalarak 3 milyon 109 bin olduğu belirtildi.

Geçen yıl aynı dönemde icra dairelerine gelen yeni dosya sayısının 4 milyon 10 bin olduğu bilgisi verildi. Aynı dönemde 2 milyon 588 bin dosyanın sonuçlandırıldığı veya işlemden kaldırıldığı ifade edildi.

UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan toplam dosya sayısının ise 26 Nisan itibariyle 21 milyon 828 bine yükseldiği açıklandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER