© Copyright © 2004 Medya Gazete. Her hakkı saklıdır.

Gaziantep'te Coğrafi İşaret Kadın İstihdamına da Katkı Sağlıyor

Gaziantep, yöresel ürünlerini coğrafi işaretle koruma altına alarak geleceğe taşırken, bu sayede kadın istihdamına da katkı sağlıyor.

Gaziantep, yöresel ürünlerini coğrafi işaretle koruma altına alarak geleceğe taşırken, bu sayede kadın istihdamına da katkı sağlıyor.

Şehirde "Hattuç Bacı" olarak tanınan Hatice Akdulum, 2016'da başladığı Antep mumbar dolması üretimi ile Türkiye çapında mumbar severler tarafından tanınıyor.

Kendi markasını yaratarak mumbar dolmasını üreten ve Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan da tescil ettiren Akdulum, "2016 yılında bir anda oğlumun söylemesiyle başladım bu işe.

Zor bir dönemden geçerken ne yapabilirim diye düşündüğüm bir anda mumbarcılık yapmaya başladım. Mumbarcı Hattuç bacı oldum. Ekibimde benim gibi güçlü hiç yorulmuyoruz.

Gaziantep deyince yemek kültürümüzü herkes bilir. Hepimiz bir aradayız. Antep bir marka. Gastroantep bir marka. Mumbar da her yörede yapılıyor ama bizim Gaziantep’te tescilli olan bir yemek" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarıyla Gaziantep'e özgü yöresel ve kültürel değerler tescillenerek korunuyor.

Gaziantep, şu anda 105 coğrafi işaretli ürün ve 1 geleneksel ürünle Türkiye'de en fazla coğrafi işarete sahip il konumunda.

El sanatları ürünleri, tarım ürünleri ve yöresel yemekleriyle de tescilli ürünler arasında önemli yer tutuyor.

Gaziantep Sanayi Odası'nın girişimiyle tescillenen Gaziantep baklavasının ardından kısa süre önce Araban sarımsağı da AB coğrafi işaret tescilini aldı.

Büyükşehir Belediyesi ve Oğuzeli Kadın Kooperatifi iş birliği ile Antep menengiç kahvesi ve Oğuzeli nar ekşisi için de Avrupa Konseyine başvurular gerçekleştirildi.

Nizip nane ve zeytin yağı, İslahiye biber, koruk ekşisi ve diğer ürünlerin AB coğrafi işaret tescil çalışmaları da devam ediyor.

Coğrafi işaret tescili alınan ürünlerin denetimi Türkiye'de ilk kez kurulan Gaziantep Büyükşehir Coğrafi İşaret ve Markalaşma Şube Müdürlüğü tarafından her yıl düzenli olarak yapılıyor.

Mutfak Sanatları Merkezi Şef Koordinatörü Doğa Çitçi, Gaziantep'in dünyada eşi benzeri olmayan bir mutfak zenginliğine sahip olduğunu belirterek, "Çok iyi, dünyada eşi benzeri olmayan bir mutfak var burada.

Gaziantep tek başına 500 çeşidin üstünde yemeği olan şehir. Tek başına lokomotif bir şehir. Coğrafi işaret tabi ki şehre etiket kazandırıyor.

Gaziantep bu yönden zengin bir şehir olduğu için coğrafi işaretli ürün sayısı çok fazla" dedi.

Hatice Akdulum'un hikayesi, Gaziantep'te coğrafi işaretli ürünlerin sadece lezzet korumakla kalmadığını, aynı zamanda kadın girişimciliği ve istihdamına da katkı sağladığını gösteriyor.

Akdulum gibi girişimci kadınlar, tescilli ürünlerle yöresel lezzetleri ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtarak hem kendi ekonomilerini hem de şehrin kalkınmasına katkıda bulunuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER