© Copyright © 2004 Medya Gazete. Her hakkı saklıdır.

Çocuklarda Hareketsizlik Alarm Veriyor

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Büşra Alkan, çocuklarda fiziksel aktivitenin önemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Büşra Alkan, çocuklarda fiziksel aktivitenin önemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Alkan, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına dikkat çekerek, günümüzde hareketsizliğin en yaygın nedeninin televizyon ve bilgisayar kullanımı olduğunu belirtti.

Bu nedenle iki yaşın altındaki bebeklerin hiçbir şekilde televizyon seyretmemesini önerdi. Daha büyük çocuklar için ise günde bir saat televizyon izleme süresi önerilse de bu sürenin iki saati kesinlikle geçmemesi gerektiği vurgulandı.

Araştırma sonuçları, 6-11 yaş grubu çocukların %58.4'ünün düzenli egzersiz yapmadığını gösteriyor.

Bu yaş grubunda televizyon, bilgisayar, internet, ev ödevi ve ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre 6 saat olarak belirlendi. 12-14 ve 15-18 yaş grubunda yer alan erkek çocuklarının hiç egzersiz yapmama oranları ise %41.4 ve %44.6 olarak gözlemleniyor.

Alkan, çocukların yaş gruplarına göre aktiviteler yapılması gerektiğini vurguladı. 12-18 yaş arasındaki ergenler için hedef günde en az 60 dakika, orta şiddetliden daha yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler olmalıdır.

Aktivite tercihlerinin içerisinde haftada en az 3 defa yüksek şiddette aktiviteler ile en az 3 defa kas ve kemikleri güçlendiren kuvvet aktiviteleri yer almalıdır.

Aerobik aktiviteler, bu programın merkezinde bulunmalıdır. Özellikle daha önce hareketsiz olanlar egzersize yavaş başlamalı ve haftada 1-2 defa 15-30 dakikalık orta şiddetli aktiviteler yapmalıdır.

Fiziksel aktivitenin çocukların bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığı, gelecekteki yaşantıları üzerine etkilerine değinen Alkan, önemli tavsiyelerde bulundu.

Fiziksel aktiviteler; çocukların kas kuvveti, refleks ve denge gelişimi, yorgunluğunun azaltılması, kalp dolaşım sisteminin gelişmesi gibi birçok noktada önemli rol oynuyor.

Çocukların fiziksel aktiviteye katılımı ile kuvvet, çeviklik, denge ve koordinasyon gerektiren becerilerde artış gözlemleniyor.

Kalp, damar ve solunum sistemi, dayanıklılık sporları için elverişli hale geliyor. Çocukların, kemik sağlığının ileriki yaşlarda korunması için sıçrama aktivitelerinin yer aldığı ip atlama, voleybol, basketbol gibi sporlara özellikle teşvik edilmesi gerekiyor.

Aşırı yüklenmenin, belirli dönemlerde büyümeyi olumsuz etkilediği görüşü kabul ediliyor.

Bu nedenle, çocuğun fiziksel kapasitesinin bilinmesi ve gereksiz zorlamalardan kaçınılması çok önemli.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER