© Copyright © 2004 Medya Gazete. Her hakkı saklıdır.

CHP’li Kara’dan Esnaf Kefalet Kredilerindeki Faiz Artışına Tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, esnaf kefalet kredilerindeki faiz oranlarının artırılmasına yönelik yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, esnaf kefalet kredilerindeki faiz oranlarının artırılmasına yönelik yazılı bir basın açıklaması yaptı. Yıldırım Kara, bu artışların esnafı zor durumda bırakacağını belirtti.

Yıldırım Kara, Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla esnafa sağlanan kredilerin faiz oranlarındaki artışın esnafa ciddi yük getirdiğini ifade etti.

"Piyasalarda meydana gelen olumsuz gelişmeler, ekonomideki dar boğaz ve kaynak maliyetlerindeki artışların faturası yine halka kesiliyor.

Kefalet Kredi Kooperatiflerin üzerinden esnafa verilen kredi faizlerinde yüzde 7,5’ten yüzde 17’ye, yüzde 24’ten ise yüzde 28’e varan artış gerçekleştirildi," dedi.

Açıklanan faiz artışlarının önceden alınan kredileri de kapsadığını belirten Yıldırım Kara, "10 Ekim 2022 ile 9 Temmuz 2023 arasında çekilen tüm kredilerde bu artış oranları işletilmiştir.

Taksitleri devam eden kredinin faizinin artırılması kabul edilemez. Esnafımız bu krediyi kendi ödeme koşullarını planlayarak almıştır.

Artan enflasyonun maliyeti esnafın omuzlarına yüklenemez," şeklinde konuştu.

Yıldırım Kara, 1 Mayıs 2024 itibariyle yürürlüğe giren bu uygulamanın derhal iptal edilmesi gerektiğini vurguladı. “Bu durumdan ‘bir miktar güncelleme zorunluluğu yapılması’ diye bahsediyorlar.

Piyasalardaki koşullardan ötürü bu zorunluluk doğuyormuş. Biz ise siftah yapamayan, elektrik, doğalgaz faturasını, Bağ-Kur borcunu dahi ödeyemeyen esnafın enflasyon altında ezilmesinden bahsediyoruz.

Ekonomik yıkımın müsebbibi esnaf değil, ülkeyi yönetemeyen AKP iktidarıdır," dedi.

Kredi faiz artışlarının etkilerinin birkaç ay sonra ağır bir tablo oluşturacağını söyleyen Yıldırım Kara, "Kredi çeken esnaf zaten toparlanmak için başvurduğu, kendi ödeme koşullarına göre ödeme planını yaptığı kredide geriye dönük faiz ile nasıl başa çıkacak?

Bu olacak iş değildir. Bu karar iptal olmazsa, birkaç ay sonra göreceğiz ki işletilen bu faiz oranı ile küçük esnafın zaten azalan işleri onları iyice borç sarmalına sürükleyecek ve bazı işyerlerinde personel çıkarılması yoluna başvurulacaktır.

Sözün özü, işsizlik artacak, borçlu esnaf daha da borçlanacak.

İktidar yine aldığı kararlarla küçük esnafı ve emekçi yurttaşımızı mağdur ediyor," dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER