19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5955
EURO34.8547
ALTIN2507.9

Som Füzelerine Yoğun İlgi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Som Füzelerine Yoğun İlgi
Abone ol
Türkiye'de bu füzelerin F-16 ve F-4 çaklarına entegrasyonu tamamlandı. Bu savaş uçaklarımızda kullanılacak.
Roketsan, uzun menzilli yeni nesil seyir füzesi SOM (Stand Off Missile) füzesinin yanı sıra sistem tasarım çalışmaları devam eden SOM-J füzesini ilk kez Uluslararası Savunma ve Sanayi Fuarı (IDEF'15)'te görücüye çıkardı.

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen, üretimini Roketsan tarafından yapılan SOM füzeleri IDEF'15 de dikkatleri üzerine çekti. Roketsan Pazar Geliştirme ve Tanıtım Direktörü Dr. Hüdai Özdamar, fuarda delegasyon sayısı ve delegasyonların ilgileri açısından beklenilen ilginin 3 katı bir ilgi ile karşılaştıklarını söyledi.

Başlangıcından itibaren IDEF'in her fuarına katıldıklarını belirten Özdamar,  "Bu yıl katılım alanımız daha önceki yıllara göre yüzde 100 arttı. Bu, artan ürün sayımız nedeniyle gerçekleşti. Fuarda delegasyon sayısı açısından beklediğimiz ilginin çok net 3 katı ile karşılaştık" diye konuştu.

"BU FÜZELER SAVAŞ UÇAKLARIMIZDA KULLANILACAK"

Hüdai Özdamar, fuarda bir çok yeni ürünü sergilediklerini belirterekTürk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan savaş uçaklarına uzun mesafeden hedefe ulaşma yeteneği kazandıran SOM füzesi hakkında bilgi verdi. Özdamar, "SOM füzesi'nin, TÜBİTAK SAGE tarafından araştırma geliştirmesi ve kalifikasyonu tamamlandı.

Savunma Sanayi İcra Komitesi tarafından bu füzenin seri üretimi, yeni versiyonlarının üretilmesi sanayileşmesi ve dünyada en ileri savaş uçağı olan F-35 uçaklarına entegrasyonu görevi ROKETSAN'a verildi.

Füzemiz şu anda seri olarak üretilmektedir. SOM füzeleri 250 kilometre menzile ulaşabilen, hassas bir şekilde hedefe gidebilen bir füze sistemidir. Füzenin ana elemanlarından biri olan turbo jet motoru Türkiye'de Kale Grubu tarafından üretiliyor. Önümüzdeki dönemde SOM füzeleri tamamen yerli olacak.

Türkiye'de bu füzelerin F-16 ve F-4 çaklarına entegrasyonu tamamlandı. Bu savaş uçaklarımızda kullanılacak.

Ancak geçen yıl Kasım ayında Lockheed Martin ile imzaladığımız bir anlaşma kapsamında Türkiye'nin de parçası olduğu F-35 uçaklarının bütün kullanıcılar için kullanabilecekleri bir füze sistemi. İki ay önce savunma sanayii sektöründe Avustralya'da düzenlenen AVALON Fuarı'na katıldı.

F-35 uçaklarının en büyük kullanıcılarından Avustralya, SOM füzesiyle çok yakından ilgileniyor.

Avustralya dışında Kore, Japonya, ABD olmak üzere F-35 uçaklarını kullanan bütün ülkeler bizim için önemli potansiyel oluşturuyor" dedi.

SOM FÜZELERİNİN TURBOJET MOTORLARI


Öte yandan SOM füzeleri için Türkiye'de ilk kez turbojet motor tasarlayan Kale Grubu da ürettikleri motoru fuarda sergiledi. 4 yıllık bir çalışmanın sonucunda projede sona gelindi. Kale Grubu Teknik Bölüm Osman Okyay, test sürecinin ardından gelecek sene Nisan ayında ilk motorun teslimatını yapacaklarını ve arkasından seri imalata başlayacaklarını söyledi.

MOTORLA BİRLİKTE SOM FÜZESİ YÜZDE 100 YERLİ OLACAK


Türkiye'nin tamamıyla ilk yerli yapım füzesi olacak SOM projesinde yer almaktan dolayı mutluluk duyduklarını ifade eden Osman Okyay, "Kale Grubu'nun savunma sanayi ve havacılık sektöründeki çalışmaları 1989 yılında başladığı. Bugüne kadar elde ettiğimiz bilgi birikimimiz böyle bir projede görev almaya cesaretlendirdi. Bu projeyi ulusal menfaatlerimiz açısından önemsiyoruz. Bir çok hava aracının en zor kısmı motordur. Bu zor olan kısmın çözümünde bizim de çorbada tuzumuz olduğu için gurur duyuyoruz. Bu motor, ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtaracak önemli kalemlerden bir tanesi turbo jet motorlarıdır. Bizim geliştirdiğimiz bu turbo jet motor, motor dışında tamamen yerli imkanlarla geliştirilen SOM füzesini yüzde 100 yerli hale getirecektir" diye konuştu.




  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar