29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3744
EURO35.0772
ALTIN2325.3

Sancak: “Milli otomobili üreteceğiz, herkes müsterih olsun”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sancak: “Milli otomobili üreteceğiz, herkes müsterih olsun”
Abone ol
Ethem Sancak “Biz milli arabayı da yapacağız, milli motoru da yapacağız, milli tankı da yapacağız, 10 bin kilometreyi geçen balistik milli füzeyi de yapacağız, Batı ne yaptıysa bir fazlasını yapacağız. Biz de o güç var.

15’inci MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nda High Tech Port CEO Forum oturumlarının sonuncusu “Babayiğit Arayışları” temasıyla düzenlendi. Oturuma MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, ES Mali Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ve Altınay Robot Teknolojileri Genel Müdürü Hakan Altınay katıldı.

 

Hakan Altınay oturumun açılışındaki konuşmasında Türkiye 50 yıldır otomotiv endüstrisinde önemli kazanımlar sağladığını, önce montaj endüstrisi ile başladığını, sonra ürün geliştirme sürecine geldiğini ve son 10 yıldır ise Ar-Ge merkezleri ile beraber sahip olduğu üretme yetkinliğini teknoloji üretme sürecine doğru döndürdüğünü aktardı.

 

Ethem Sancak önümüzdeki dönemin babayiğidi

 

Altınay, kendi markamızı ortaya çıkarmayı arzu ettiklerini belirterek, “Bu kolay bir şey değil ama özellikle Orta Avrupa’da ve pek çok dünya ülkesinde otomotiv endüstrisi ülkelerin gelişmesinde çok önemli bir yer tutuyor. Ülkemizin de kendi markasını bu şekilde olgunlaştırıp diğer uluslara hizmet edecek şekle dönüştürmesi lazım. O yüzden Cumhurbaşkanımızın Başbakan iken açıkladığı bir konu vardı. Türkiye’nin ulusal bir markayı oluşturmak için babayiğitlere ihtiyacı var diye. Türkiye’de bunu yapabilecek çok sayıda anlayışın olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda üzerine yeni bir görev  almış olan Ethem Sancak bey bugün aramızda. Kendisi otomotiv endüstrisinde önümüzdeki dönem yeni bir yiğit olacak.” diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanımızın yüklediği bir misyon

 

Ethem Sancak konuşmasında, “Konu çok aktüel ve anlamlı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bize misyon olarak yüklediği bir göreve talip olma işi. O açıdan çok aktüel, çok zor bir iş babayiğit olmak. Bugün gerçekten milli otomotiv işine soyunmak gerçekten babayiğitliktir. Tıpkı Koca Yusuf gibi, Kurtdereli gibi, Adalı Halil gibi, ki bunlar biliyorsunuz sırtı yere gelmemiş cihan pehlivanlarımız. Bu da güncel olarak böyle bir babayiğitliktir. Şüphesiz naçizane benim gibi bir fakirin dışında bu işe soyunacak ve bu işi yapabilecek düzinelerce girişimcimiz artık çok şükür. Son 12 yılda yaratılan iklimle beraber oluşturuldu bunlar. Eğer bu iklim oluşturulmasaydı bu babayiğitler çıkmazdı. Yani siz çölde boyu bir metreyi bulan mısır yetiştiremezsiniz. Bu bir iklim meselesi, eski Türkiye’nin ikliminde babayiğit çıkmazdı.” diye konuştu

 

Yerli otomobil üretmek delilik değil

 

Ethem Sancak konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Şimdi otomotiv sanayi ile uğraşan bazı meslektaşlarım girişimciler Türkiye’nin 80 yıllık büyük markaları, boş bulunup yerli otomobil yapmak deliliktir diyorlar, evet kendileri için deliliktir. Çünkü toplam pazarın yüzde 60’ına sahip iseniz, dağıtımda ve fasonculukta, Pazar sizin elinizdeyse ve bu bir uluslararası markaysa siz o konforu kullanarak onlara rakip olamazsınız, yaptırtmazlar. Yapmaya kalkarsanız o işini kaybedersiniz bu da deliliktir. Yani davranış olarak bir insanın kendi işini bile bile kaybetmesi gerçekten deliliktir. O yüzden o saygın iş adamımızın söylediği kendi açısından doğru. Eğer ülke ikliminiz buna müsait hale gelmişse, sanayileşme buna imkan veriyorsa, sermaye birikimi açısından, mühendislik açısından, bilgi üretme teknolojileri açısından, yani artık sizin ülkenizde bir otomotiv fabrikasının anahtar teslimi, sıfırdan üretim bandını robotlar şeklinde geliştirecek ve yapacak Altınay gibi bir şirket varsa, niye otomobil yapmayasınız? Niye otomobil fabrikası kurmayasınız?”

 

Türkiye’nin çevresinde otomobil satabileceğiniz 1 milyar insan var

 

Ethem Sancak ayrıca şunları söyledi:

 

“Ülkeniz kişisel gelir açısından 11 bin doları geçmişse, eğer ülkeniz 160 milyar dolar ihracat yapabiliyorsa ve eğer ülkeniz içerde üretilen 1 milyon araç düzeyine çıkmışsa ve her yıl trafiğimize yüzbinlerce aracın girebileceği satılabileceği bir Pazar varsa, pergeli şöyle bir çevirdiğinizde 1 saatlik uçuş mesafesinde 1 milyar insan varsa çevrenizde bunlara satacak milli bir araba markası yapmak hiç de delilik ve zor değil. Geç bile kaldık. Uzak Doğu’ya bakın yerli arabası olmayan ülke kalmadı. Hem de bir tane değil, düzinelerce marka var. Avrupa’da araba üretmeyen ülkeyi dövüyorlar. Türkiye için gerçekten zor diyorlar, niye zor olsun. Biz 1936 yılında uçak ürettik ve İngiltere’den sipariş aldık.”

 

Otomobili yapacağız, herkes müsterih olsun

 

Ethem Sancak “Biz milli arabayı da yapacağız, milli motoru da yapacağız, milli tankı da yapacağız, 10 bin kilometreyi geçen balistik milli füzeyi de yapacağız, Batı ne yaptıysa bir fazlasını yapacağız. Biz de o güç var. Bunları yapabilecek bir düzine girişimcimiz var. Şimdi mevzu olmadığı için onların isimlerini söyleyemiyorum. Hiç bir şey yapamazsak bir düzine girişimci bir araya geleceğiz ve yapamaz diyenleri utandıracak şekilde bunları yapacağız. Herkes müsterih olsun.” iye konuştu.

 

Yapacağız deyince neden inanmıyorsun?

 

Oturum sonrasında bir dinleyiciden gelen “Somut bir adım ne zaman atılacak, proje ne aşamada, başlangıç tarihi verebiliyor musunuz?” şeklindeki soruya Ethem Sancak şu yanıtı verdi:

 

“Somut bir adım olmadığını nereden çıkardınız? Ben şimdi size mühendisliğimizin hangi safhasında olduğumuzu neler yaptığımızı söyleyecek kadar saf değilim. Çağımızın en büyük casusluğu biliyorsunuz sanayi casusluğudur. Ben sana yapacağız dediğim zaman bunu veri olarak kabul edeceksin. Elin Hans’ı yapacağım dediği zaman inanıyorsun da ben söyleyince niye inanmıyorsun. Yapacağız.”

 
Oturum sonrasında Ethem Sancak'a bir baston hediye takdim edildi.

 

MÜSİAD Fuarı Hakkında

MÜSİAD Uluslararası Fuarı, her iki yılda bir Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi ile paralel olarak, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın katkılarıyla İstanbul’da düzenlenmektedir. Etkinlik, fuar katılımcı işadamları ile yatırımcıları bir araya getirerek, ticari işbirliği ve küresel ortaklıklar için yeni fırsatlar sunmaktadır. Büyük ticaret kapasitesi ve gönül birliği organizasyonuyla, Asya’dan Avrupa’ya, Afrika ülkelerinden Türkî Cumhuriyetlere kadar yabancı işadamları, yerli ve yabancı stant katılımcılarıyla uluslararası düzeyde organize edilmektedir.

 

1993 yılında İzmir Enternasyonal Fuar alanında başlayan MÜSİAD Uluslararası Fuarı, açıldığı günden bugüne kadar toplam 1 milyon 800 bin üzerinde ziyaretçi sayısıyla bir marka haline gelmiştir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar