29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.397
EURO35.0643
ALTIN2326.7

İstanbul metro ile kazanacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İstanbul metro ile kazanacak
Abone ol
İstanbul’da 2020 yılına kadar 10 milyar Euro’luk yatırım yapılması hedeflenen metroların, şehre enerji ve ekonomi anlamında büyük katkılar sağlayacağı bildirildi.

İstanbul’da 2020 yılına kadar 10 milyar Euro’luk yatırım yapılması hedeflenen metroların, şehre enerji ve ekonomi anlamında büyük katkılar sağlayacağı bildirildi.

İTÜ Raylı Sistemler Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Turan Söylemez:

“Metrolara yapılacak yatırımlar İstanbullu’ya her anlamda kazandıracak”

“Metroya yakın bölgelerdeki konut fiyatlarında ciddi fiyat artışları gözlenebilir”

Ulaşımın en önemli sorun olduğu büyük şehirlerde metro ve raylı sistemler, trafiği büyük ölçüde rahatlatırken, çevre dostu özellikleriyle de her geçen gün ulaşımda en cazip tercih haline geliyor. Özellikle İstanbul’da 2020 yılına kadar 10 milyar Euro’luk yatırım yapılması hedeflenen metroların, şehre enerji ve ekonomi anlamında büyük katkılar sağlayacağı bildirildi.

İTÜ Raylı Sistemler Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Turan Söylemez, hızlı, engelli dostu, entegre ve sürdürülebilir metro yatırımlarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirterek, metroya yapılacak yatırımların gelecek yıllarda daha da önem kazanacağına işaret etti. Söylemez, metroların trafik sorununu çözmede önemli bir araç olmasının yanı sıra, ülke ekonomisine büyük ölçüde katkı sağladığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Özellikle İstanbul gibi yoğun trafiğin bulunduğu kentlerde, metrolar vatandaşa zamandan kazandırırken, çevreci olmaları sebebiyle de karbon emisyon oranının düşürülmesine yardımcı oluyor. Günümüzde İstanbul’da trafiği rahatlatmak adına atılacak her adım hayati önem taşıyor. Bu anlamda metrolar İstanbulluların en büyük kurtarıcısı. Üstelik metrolar sadece trafik çilesinden kurtarıp, zamandan kazandırmıyor; aynı zamanda akaryakıt, yol bakım, onarım giderlerinden de tasarruf edilmesini sağlıyor. Yıllık hesaplamalara bakıldığında tasarruf oranı ciddi bir rakama tekabül ediyor. Yani metrolara yapılacak yatırımlar İstanbullu’ya her anlamda kazandıracak.”

Enerji verimliliğinde raylı sistemler büyük rol oynacak

Enerji kaynaklarının giderek azaldığını, buna karşın enerji ihtiyacının sürekli arttığını vurgulayan Prof. Dr. Söylemez, enerji konusunun dünya genelinde en büyük sorun haline geldiğinin altını çizdi. Söylemez, çok sayıda ülkenin enerji konusunda yeni politikalar geliştirdiğini belirterek, “Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı ekonomi paketi ile enerji verimliliği ve enerji tasarrufu gibi konular yeniden gündeme geldi. Ulaşım konusunda metro gibi raylı sistemlerin kullanılmasıyla ülkedeki en büyük enerji tasarrufu metrolardan sağlanabilir” dedi.

Konut fiyatlarında artışlar gözlenebilir

Metroların, bulundukları bölgelerdeki konut projelerini de olumlu anlamda etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Turan Söylemez, “Raylı sistemlerin kullanımlarının yaygınlaşmasıyla çok sayıda bölge değer kazanacak. Yakınında metro durağı bulunan semtler, o bölgede konut sahibi olmayı daha cazip hale getirecek. Bunun yanı sıra metrolara yakınlığına bağlı olarak, çok sayıda bölgede konut fiyatlarında ciddi fiyat artışları gözlenebilir” dedi.

İstanbul MetroRail Forumu ve Sergisi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Ulaşım A.Ş, Tünelcilik Derneği Metro Çalışma Grubu, Ticaret Eşleştirme Derneği ile Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği’nin destekleriyle 9-10 Nisan 2015 tarihlerinde düzenlenen “İstanbul MetroRail Forumu ve Sergisi”nde çevreci, hızlı, engelli dostu, entegre ve sürdürülebilir metro yatırımlarına ışık tutulacağını ifade eden Söylemez, “ İstanbul’da düzenlenecek forumda idareler, yükleniciler, alt yükleniciler, tedarikçiler ve diğer paydaşların bir araya gelecek. Bunun yanı sıra forum sırasında yeni ve yürürlükte olan çok sayıda projeye teklif verme ve ortak olma imkanı sağlanacak. Metroların ulaşım sorununu giderirken, aynı zamanda nasıl yaşam merkezi olacağı konusunun ele alınacağı “İstanbul MetroRail Forumu ve Sergisi”, İstanbullular için kaçırılmaması gereken bir etkinlik olacak” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar