29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3718
EURO34.9866
ALTIN2325.7

Hacca gidenler MERS virüsüne dikkat!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hacca gidenler MERS virüsüne dikkat!
Abone ol
Başta Suudi Arabistan olmak üzere Ortadoğu ülkelerinin ve Hacca gidenlerin korkulu rüyası haline gelen MERS virüsü korkutmaya devam ediyor.
Başta Suudi Arabistan olmak üzere Ortadoğu ülkelerinin ve Hacca gidenlerin korkulu rüyası haline gelen MERS virüsü korkutmaya devam ediyor.


İlk olarak 2012 yılında görülen ve kaynağının henüz saptanamadığı, dünya çapında yaklaşık 200 kişinin ölümüne neden olan bu ölümcül virüs ile ilgili Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko bilgi veriyor…


Ortadoğu’da ortaya çıkan gizemli “MERS” virüsünün bölgede yayılmaya başlaması, hastalığın daha önce yaşanan SARS salgınına benzerliğini hatırlatıyor. Hac ibadetini yerine getirmek üzere kutsal topraklara giden hacı adaylarının bu virüse yakalanma ihtimalinin olduğunu belirten Dr. Elif Hakko hastalığın belirtilerine dikkat çekiyor.


Hac sonrası sağlığında değişiklik olanlar hemen doktora başvurmalı
Ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtileri olan MERS virüsünün kaynağı tam olarak bilinmiyor. Develerden bulaştığı düşünülen bu virüs, bulaştıktan sonraki 2 ila 24 gün içinde hastalığa neden oluyor. Hastalıktan korunmak içinse dezenfektasyonun çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Hakko “Ellerin sık sık yıkanması, öksürürken ağız ve burnun mendille kapatılması ve mendilin kullanıldıktan hemen sonra çöpe atılması gerekiyor” diyor ve bu tip belirtileri olan kişilerden uzak durulmasını öneriyor. Aynı zamanda hastalığın özel bir tedavi yöntemi ya da aşısı olmadığını da belirten Dr. Hakko, Suudi Arabistan ziyaretlerinden sonra herhangi bir belirti görülmesi durumunda hemen doktora başvurmamız gerektiği konusunda uyarıyor.


Anadolu Sağlık Merkezi Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu ise ülkemizde MERS virüsüne tanı koyabilen laboratuvar sayısının oldukça az olduğuna dikkat çekerek, “Tanı sadece özel bilgi birikimi ve donanımı olan laboratuvarlarca yapılabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nin laboratuvarı da, MERS tanısının konabildiği Türkiye’deki sayılı laboratuvarlardan biri. Virüsün hastada hastalık yaptığı bölge neresi ise oradan örnek alınarak tanı konuyor. Bir solunum yolu virüsü olan MERS’e tanı koymak için solunum yolundan, ‘nazofaringeal aspirasyon’ dediğimiz özel bir boğaz yıkama tekniği ile alınan sıvı tercih ediliyor; ayrıca, boğaz salgısı, boğaz çalkantı sıvısı da kullanılabiliyor. Buna ek olarak kan (serum) ve dışkı da tanı için önerilen örnekler arasında” diyor.


MERS virüsü tanısının 4-5 saat içinde konabildiğini söyleyen Prof. Dr. Türkoğlu, tanının ardından bulaşma önleyici önlemlerin hemen alınması ve elde olan destekleyici tedavilerin de hemen devreye girmesi gerektiğini belirtiyor..




  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar