29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3795
EURO35.0698
ALTIN2324.4

“Genç nesillere doğru ve sahih bilginin verilmesi İslam dünyasının en önemli meselesidir…”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Genç nesillere doğru ve sahih bilginin verilmesi İslam dünyasının en önemli meselesidir…”
Abone ol
V. Din Şurasının son gününe Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez katıldı.

V. Din Şurasının son gününe Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez katıldı.

Ankara Bilkent Otel’de üç dün süren Şuranın son oturumu öncesinde şura üyelerine değerlendirmede bulunan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, İslam dünyasının içinden geçtiği süreçleri de dikkate alarak şuranın önemine dikkat çekti.

İslam coğrafyasının içinden geçtiği zor süreçlerde en önemli meselenin din konusunda sahih ve doğru bilgi üretiminin olduğuna vurgu yapan Başkan Görmez, “İslam coğrafyasının, İslam medeniyetin, İslam dünyasının içinden geçtiği bu zor süreçlerde bizim en önemli meselemiz din konusunda sahih ve doğru bilgi üretimi ve bu bilginin dini ve dini olmayan diye ayrılmadan ilim, hikmet ve marifetle yoğrularak, Allah'ın ayetleriyle kainatın ayetlerini ayırmadan ahlak maneviyat ile meczederek genç nesillere bu doğru ve sahih olan bilginin aktarılması İslam dünyasının birinci meselesidir.” dedi.

Türkiye’nin, çevresindeki ateş çemberine rağmen bir sekinet yurdu olmasının, din eğitimi ve öğretimi konusunu ciddiye almasından kaynaklandığını belirten Başkan Görmez, şunları söyledi;

“Türkiye din eğitimi ve din öğretimi meselesini her zaman ciddiye almıştır…”

Bugün ateş çemberi içinde olan ülkemiz eğer bir sekinet yurdu olarak umut olmaya devam ediyorsa bunda din eğitimi ve din öğretimi meselesini ciddiye almasındandır.
Dini bilgi meselesini bizim kadar tartışan bir ülke yoktur. Şimdi düşünüyorum da iyi ki tartışmışız. Bilgiyi, hikmeti ve marifeti birleştiren dini ilimleri sosyal ilimlerle ilahiyat ilimlerini bilim ve hikmet felsefesiyle birleştirerek bu eğitimi vermek gerekir. Din hizmetini toplumun hizmetine sunan, sadece bize değil, dünya Müslümanlarının hizmetine sunan Diyanet İşleri Başkanlığının varlığı yadsınamaz.

“Bugün İslam dünyasının içinden geçtiği süreçleri dikkate alarak, insan yetiştirme düzeneklerimizi yeniden gözden geçirmemiz gerekir…”

Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreni yapıldı. İslam Ansiklopedisi orada kurumlar kategorisinde bu en yüksek ödüle layık görüldü. Törende ünlü bir yazarımız tarihe geçecek bir konuşma yaptı. Alev Alatlı orada yaptığı konuşmada şöyle söyledi; “Ben bir muhacirim. Hem de hicretin tam manasıyla muhacirim ben. Aydınlanma kutbundan merhamet kutbuna hicret eden biriyim” Bugün İslam dünyasının içinden geçtiği süreçleri dikkate alarak, insan yetiştirme düzeneklerimizi gözden geçirmemiz gerekir. Eğer bunu yapmazsak dünyanın içinde yaşadığı travmalardan hareketle önümüzdeki genç kuşaklarda bilinçler yaralanacaktır. Yazarımız şöyle devam ediyor; “Ben tek marifeti kanunların harfine uymak olan dünyadan kanunların arkasındaki yüce değerlere inanan bir toplumsal düzene hicret ettim”

Dini ve dini metinleri, içindeki manayı ve hikmeti yok sayarak sadece harflerden teşekkül kanunlar mesabesinde görmek İslam dünyasının en büyük tehlikesidir…”

Bizim bu toplantımıza damga vuran asıl konu, İslam dünyasında dini ve dini metinleri, içindeki manayı ve hikmeti yok sayarak sadece harflerden teşekkül kanunlar mesabesinde görünmesi ve bunun tehlikesiyle farklı din anlayışlarının ortaya çıkması ve dünyaya saçtığı dehşet… Bizim dinimiz merhamet dinidir. Her işe Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlarız. İnsanların merhametini kaybetmeyle karşı karşıya kaldığı bu ortamda biz bu meselelerin gölgesinde Şuramızı gerçekleştiriyoruz.

“Dini bilgiyi hikmete ve marifete dönüştürme gayretinde olmalıyız…”

Dini bilgi konusunu yeniden gözden geçirmek zorundayız. Bu bilgiyi nasıl hikmete, marifete dönüştürebiliriz? Bunun için müesseselerimizi gözden geçirmemiz gerekir. 
Diyanet İşleri Başkanlığı bu bilgiyi nasıl hizmete, üretime dönüştürebilir? Bunu gözden geçirmemiz gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı sadece ülkemizde değil, tüm dünyada hizmet veren ve artık bir bilgi ve tecrübe merci haline gelmiş bir müessesedir. Beş ayrı platformda dünyada hizmetlerini yürütüyor. Avrasya İslam Şurası, Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanlığı Birliği, Afrika Müslüman Dini Liderler Zirvesi, Avrupa Müslümanları Birliği, Latin Amerika Dini Liderler Zirvesi… Önümüzdeki yıl Pasifik Asya Dini Liderleri ve 2015 yılında yine Dünya Müslüman Azınlıklar Kurultayı yapılacak.

“Diyanet İşleri Başkanlığı, kendi yapısı ve statüsünü gözden geçirmesi önemlidir…”

Diyanet İşleri Başkanlığının din eğitimi müesseseleri sadece kendi ihtiyaçları için değil, dünyadaki Müslümanların müracaat kaynağıdır. Diyanet İşleri Başkanlığının da bu anlamda kendisini yeniden gözden geçirmesi gerekir.Diyanet İşleri Başkanlığının kendi yapısı ve statüsünün de gözden geçirilmesi gerektiğini biliyorum. Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve kendi yapısı ve statüsünün de gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dini ve ilmi bakımdan özel bir kamu tüzel kişiliğine dönüşmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Din eğitimi ve din hizmetleri amaçlı kurulmuş tarihi vakıfların Diyanet İşleri Başkanlığı ile birleştirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.

V. Din Şurası sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erecek.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar