19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5881
EURO34.8294
ALTIN2501.4

Bakan Pekcan’dan Irak İle İlişkimizi En Üst Düzeye Çıkaracağız Mesajı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Pekcan’dan Irak İle İlişkimizi En Üst Düzeye Çıkaracağız Mesajı
Abone ol
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye-Irak İş Forumu’na katıldı.

Ticaret BakanıRuhsar Pekcan, Türkiye - Irakİş Forumu’na katıldı.

Pekcan açılışta yaptığı konuşmada, forumun iki ülke arasındaki ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi için her seviyede ortaya konulan kararlı iradenin somut bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Bakan Pekcan, Türkiye ve Irak olarak ekonominin her alanında ilişkileri en üst düzeye çıkaracaklarını belirterek, “Karşılıklı yatırımların artırılması için gereken adımları atacağız.” dedi.  Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile Başbakan Adil Abdulmehdi’nin Türkiye’yi ziyaretlerinin ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynadığına değinen Pekcan, Irak Ticaret Bakanı Muhammed Haşim el-Ani ile de ikili ticareti geliştirmek amacıyla yakın iş birliği içinde olduklarını kaydetti. Pekcan, iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından 20 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması hedefinin ortaya konulduğunu söyleyerek, “Orta Doğu’nun iki köklü, kadim ülkesi Türkiye ve Irak olarak ekonominin her alanındaki ilişkilerimizi en üst düzeye çıkaracağız. Karşılıklı yatırımların artırılması için gereken adımları atacağız. Türkiye ve Irak iş birliği yalnızca halklarımıza değil, tüm coğrafyamıza refah ve barış getirecektir” dedi.

“IRAK’IN EN ÇOK İTHALAT YAPTIĞI ÜLKE TÜRKİYE”

Bu kapsamda gerekli kararları aldıklarını ifade eden Pekcan, “Ticaretin önündeki tüm zorlukları kaldırıp, Türkiye ve Irak arasındaki ticareti, müteahhitlik ve yatırım ilişkilerini tarihin en parlak dönemine taşımalıyız. 2018’de Irak’a ihracatımız 8,3 milyar dolar, Irak’tan ithalatımız 4,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Irak’ın en çok ithalat yaptığı ülke de Türkiye’dir. 2019’un ilk 5 ayında, Irak’a ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4, Irak’tan ithalatımız ise yüzde 29,6 arttı. Bu rakamlar karşılıklı ticari ilişkilerimizin artmasına verdiğimiz önemin göstergesidir” dedi. Pekcan, 2018’de Irak’a 11 bin 825 firmanın ihracat yaptığını belirterek, “Potansiyelimiz bunun çok daha üzerindedir. Bu potansiyeli harekete geçirmek üzere, ticareti zorlaştırıcı, korumacı önlemlerden ziyade ticareti kolaylaştırıcı önlemler almalıyız.” ifadesini kullandı.

Irak Cumhurbaşkanı Salih ile Başbakan Abdulmehdi ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde ilave vergiler, yasak kapsamındaki ürünleri ele aldıklarını, iş adamlarının karşılaştıkları zorlukları ilettiklerini söyleyen Pekcan, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı, Petrol Bakanlığı ve Elektrik Bakanlığındaki makine alımlarında sadece ABD, AB ve Japonya ürünlerinin kabul edilmesi şartının değiştirilmesini talep ettiklerini anlattı.

 (BSHA)


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar