25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5242
EURO34.9846
ALTIN2433.4

Otlamalı serbest sistemle hindi yetiştiriciliğine başlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Otlamalı serbest sistemle hindi yetiştiriciliğine başlandı
Abone ol
OSMANİYE’nin Toprakkale İlçesinde ilk defa otlatmalı serbest sistemle hindi yetiştiriciliği yapılmaya başlandı.
OSMANİYE’nin Toprakkale İlçesinde ilk defa otlatmalı serbest sistemle hindi yetiştiriciliği yapılmaya başlandı.

Tarım Stratejisi ve Eylem Planında (OTSEP) Hayvansal Üretimi Arttırmak amacıyla “Hedef 36; Free-Range kanatlı yetiştiriciliğini teşvik etmek” projesi kapsamında yapılan otlatmalı serbest sistem ile hindi yetiştiriciliği il üreticilerine örnek olması bakımından önem taşımakta olduğu kaydedildi.

Üretici İlyas Solak, 2014 yılı başlarında iki bin adet hindi civcivi alarak başladığı kanatlı hayvan yetiştiriciliğini on beş dekarlık alan üzerinde otlatmalı serbest sistem ile “Free-Range” aile tipi işletmeciliği olarak yapmaya başladı.

İşletmede 750 metrekarelik kısmı kümes olarak tasarlanan arazinin geri kalan kısmına buğday ve arpa bitkileri ekilerek yeşil ot şeklinde hindilerin beslenmesi sağlanmakta. Gün içerisinde hindiler istedikleri şekilde arazi içerisinde serbest dolaşarak yeşil yem yiyebilmekte, istedikleri zaman kümes içinde yemliklerden dane yem ile beslenebilmekte. Hindiler bu sistemde istedikleri zaman toprağı karıştırarak doğal ihtiyaçlarına uygun şekilde beslenme imkânı bulmakta.

Üreticinin sahip olduğu hindilerin bakım ve kontrolleri düzenli olarak yapılmakta, tabiatlarına uygun ihtiyaçlarını karşılamak için gezinti alanlarına gölgelik, yeşillik, suluk, topraklı ve küllü alanlar oluşturulmakta. Kapalı kümes alanında altlık olarak kaba talaş kullanıldığı, bu sayede hindilerin daha kuru ve ferah ortamda zaman geçirmesi sağlanmakta olduğu kaydedildi.

Hindi yetiştiriciliğinin henüz çok yeni olduğundan yumurta üretimine 2015 yılı Mart-Nisan ayları gibi başlanacağını belirten üretici İlyas Solak, hindi yetiştiriciliğinin mera besiciliğine daha uygun olduğunu belirtti. Hayvanların şu andaki canlı ağırlığının sekiz-dokuz kilogram civarında olduğunu söyleyen Solak, civciv döneminde suni yem kullandıklarını ancak gelişme döneminden itibaren yalnızca dane mısır ve yeşil ot ile serbest şekilde beslendiklerini belirtti.

Solak, yörede hindi üretiminde başka alternatif olmadığı için pazar payı yüksek olan Hindi üretiminin kârlı bir sistem olduğunu, hindileri canlı olarak perakende ve toptan satabildiklerini belirtti. İşletmenin kentte otlatmalı serbest sistem hindi yetiştiriciliği için güzel bir örnek teşkil etmekte olup bu gibi işletmelerin alternatif üretim modeli olarak Osmaniye’de kümes hayvancılığına çeşitlilik katmakta olduğu belirtildi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar