20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2498.1

Osmaniye'de ilk kez, arı zehri sağımı yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abone ol
Osmaniye'de ilk kez arı zehri sağımı yapıldı.

Osmaniye'de ilk kez arı zehri sağımı yapıldı.

Tüysüz Beldesi'ndeki bir üreticiye ait, bal  arısı kovanlarının bulunduğu bahçede yapılan çalışmaya, OsmaniyeTarım ve Orman İl Müdürüİbrahim Sağlam, Çukurova Üniversitesi Ceyhan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Mehmet Çelik, öğretim üyeleri ve üreticiler katıldı.

Kovanların içerisine bırakılan küçük voltajla çalışan özel yapım cihaz, yaklaşıl 15-20 dakika bekletildikten sonra alınıp, cam plakların üzerine arıların bıraktığı zehir toplandı.

Arı zehrinin, birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik ürünlerinde ham madde olarak kullanıldığı, kilosunun yaklaşık 500 bin lira civarında olduğu, uygulamanın  yaygınlaşmasıyla birlikte arıcılıkla uğraşan çiftçiye ek gelir kapısı açılacağı vurgulandı. 

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, arının bir yan ürünü olan 'arı zehri' çalışmasının yapıldığını belirterek, "Bilindiği gibi,propolis, polen, arı sütü ve bal yanında arının bir çok ürünü varı ama bugün arı zehrinin nasıl elde edileceği konusunda yapılan makinenin denemesini yaptık." dedi. 

Osmaniye ilinde toplam 96 bin koloni arının bulunduğunu kaydeden Müdür Sağlam, "Bu arılara istinaden 530 işletmemizde arıcılık yapılmaktadır. 2018 desteklerimize baktığımızda 426 çiftçimize yaklaştık 460 bin lira gibi bir desteğimiz oldu. Ama tabi toplanan bal ile birlikte, her ne iş yaparsak yapalım mutlaka o işin yan getirilerine bakılmalıdır.

Bu hayvancılıkta da, bitkisel üretimde de öyledir. Bugünde Veteriner Fakültesi dekanımız ve hocalarımızla birlikte arının yan ürünü olan zehri ile ilgili bir çalışma yapılmakta. Arı zehrinin çok büyük değeri var ve kilogramının 500 bin lira olduğu yönünde bir rakamdan bahsedilmekte. İnşallah bu uygulama sadece bölgemizde değil ülke genelinde inşallah yaygınlaştırılacak  ve bugün burada bunun denemesini yaptık ve arıcılarımız için güzel bir getirisi olan yan ürün olacağını düşünüyorum." dedi. 

Arıcılık işi ile uğraşan ve kendi geliştirilen arı zehri sağım aparatı ile ilgili bilgi veren Yavuz Sin ise cihazın, arıların mevcut zehir keselerindeki maddeyi sağıp, sağlık ve ilaç sektörüne kazandırılmasını sağladığını söyledi.

Cihazın çalışma şeklinden bahseden Sin, "Ürettiğimiz cihazımız, teller vasıtası ile arılara belirli aralıklarla titreşim şeklinde elektrik verilip, cam plakaları sokması sağlanıyor. Alttaki cam olduğu için arının iğnesi batmamış oluyor sadece zehri akıyor. Zehir de kuruduktan sonra cam üzerinden kazınıp alınmaktadır." diye konuştu. 

Arı zehrinin üreticiye gelirinin çok yüksek olacağını ifade eden Sin,"Arı zehrinin şuandaki gram fiyatı 300-500 Lira arasına. Bunun yıllardır yapan ülkelerden Romanya var.

Orada net gram fiyatı 35 dolardır. Arıcıya maddi getirisinden ziyade ayrıca, kovandaki arılar zahirleri alındıktan sonra sakin çalışmaya başlayacak, körüksüz bakım yapılabilecek ve arı yavru ve bal verimliliğini yüzde 40 arttıracak. bunu da kendi arılıklarımızda birebir görmekteyiz." dedi. 
 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar