29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3677
EURO34.9763
ALTIN2325.0

Ford, far teknolojilerindeki 109 yıllık değişimi fotoğrafladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ford, far teknolojilerindeki 109 yıllık değişimi fotoğrafladı
Abone ol
Ford, önceki yüzyıl boyunca kullanılan far teknolojilerini bugünün far teknolojileriyle kıyaslayan bir çalışma yaptı.109 yıl boyunca üretilmiş olan 6 farklı Ford modeliyle, hazırlanan gece sürüş simülasyonunda aynı noktadan aydınlatma gerçekleştirdi.
Ford, geçmişten bugüne 6 farklı modeliyle far teknolojilerindeki 109 yıllık değişimi gözler önüne serdi.

Şirket açıklamasına göre, far teknolojilerindeki 109 yıllık değişimi 6 farklı Ford modelinin kullanıldığı gece sürüş simülasyonu ile ortaya koyan Ford, bu çalışma için otomobillere 12 metre uzaklıkta bisikletli bir birey konumlandırdı.

Ford'un aydınlatma sistemleri ile ilgili yaptığı çalışmada 1908 model Ford Model T'den yeni model Ford Mustang'e kadar uzanan çeşitli otomobiller kullanıldı. Simülasyon sırasında çekilen fotoğraflar, 100 yıl önce üretilen Ford otomobiller ile günümüzde üretilen Ford otomobillerin far teknolojilerindeki değişimi gözler önüne seriyor.

Asetilen lambadan Xenon ve LED farlara uzanan yolculuk

1908'den 1927 yılına kadar 15 milyondan fazla satış adedine sahip olan Ford Model T'nin sürücüleri, geceleri otomobil sürerken günümüzde artık hiç kullanılmayan asetilen lamba aydınlatmasını kullanıyorlardı.

Bugün sürücüler yalnızca parlak xenon ve LED farlardan değil, aynı zamanda yayalar için otomatik fren yapabilen teknolojilerden de yararlanıyor. Ford'un simülasyon sonucunda oluşturduğu raporda yer verilen fotoğraflar; 1930'lar, 1960'lar, 1970'ler, 1990'lar ve 2010'lu yılların otomobillerine kadar olan süreçte far teknolojilerindeki gelişimi açıkça gözler önüne seriyor.

Yeni far teknolojileri, gece sürüşlerinde aydınlatma adına adeta "çığır açıyor". Yeni sistemler, 100 yıl öncesinde kullanılan düşük aydınlatmaya sahip sistemlere göre çok daha iyi bir görüş açısı ve güvenlik sağlıyor. Ford'un yayınladığı rapora göre; otomobil aydınlatma sistemlerinde gaz lambası dönemlerinden xenon ve LED sistemlerine kadar onlarca uygulama yer alıyor. Bugün farlar artık hız ve sese duyarlı şekilde adapte ediliyor.

Otomobiller bu modern aydınlatma sistemleri sayesinde gece sürüşlerinde tehlikeleri algılayıp otomatik frenleme yapabiliyor. Gelecekte ise LED far teknolojileri daha fazla otomobilde kullanılacak ve bu da sürücülerin gece sürüşlerinde iyi aydınlatma ile daha az yorulmasını sağlayacak.

LED farlar halojen ampullere göre 3 kat daha iyi aydınlatma sağlıyor

Günümüzde, Ford Mustang'de kullanılan xenon farlar, halojen ampullere oranla yaklaşık 3 kat daha iyi aydınlatma sağlıyor. Ford'un SUV segmentindeki temsilcisi Edge de dahil olmak üzere birçok otomobilde kullanılan gelişmiş LED farlar, halojen ampullerin sarı ışığından 5 kat daha fazla parlak beyaz ışık üretiyor ve bu da güvenliği en üst noktaya taşıyor.

Aydınlatmanın hız ve çevreye uyum sağlaması anlamına gelen teknolojideki bu önemli değişim ise sürücülere büyük fayda sağlamaya devam ediyor. Farlar artık aniden durmak yerine, ışın deseninin kenarında aşamalı olarak soluyor ve karanlıktaki nesnelerin algılanmasıyla sadece o bölgeyi de aydınlatabiliyor.

"Yeni teknolojiler sürücülerin uyanık kalmalarına yardımcı olacak"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ford Aydınlatma Sistemleri Ar-Ge Mühendisi Michael Koherr, aydınlatma teknolojisi açısından, artık karanlık çağları geride bıraktıklarını dile getirdi. Koherr, şunları kaydetti:

"Far teknolojilerindeki değişimin yol güvenliği ve sürücü konforu açısından ne kadar önemli bir fark yarattığını görüyoruz. Zamanla mumlu aydınlatmalardan xenon ve LED ışıklara geçtik. Gelecekte, süper parlak LED ışıkların araçlara uygulandığını göreceğiz; bu da aslında sürücülerin uyanık kalmalarına yardımcı olacak.

Gece görünürlüğü artık çok daha iyi hale geldi. Artık geceler, sürücüler için gündüz gibi. Ford olarak, yoldaki yayalara, bisikletlilere ve hatta büyük hayvanlara dikkat çekmek için yeni nokta aydınlatma teknolojisi geliştiriyoruz. Bu sistem, insanları ve büyük hayvanları 120 metreye kadar uzakta bulmak ve izlemek için kızıl ötesi bir kamera kullanıyor."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar