28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.339
EURO35.1558
ALTIN2306.8

Fiber Altyapı İçin 26 Milyar TL'lik Yatırım Gerekiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fiber Altyapı İçin 26 Milyar TL'lik Yatırım Gerekiyor
Abone ol
Dijital bağlantılı yaşamı birey ve kurumlar için kolay ve erişilebilir kılmayı hedefleyen Vodafone, Türkiye’nin Dijital Dönüşümü’nde yeni bir sayfa açacak olan 4.5G teknolojisine yönelik yeni stratejisini belirledi.
Dijital bağlantılı yaşamı birey ve kurumlar için kolay ve erişilebilir kılmayı hedefleyen Vodafone, Türkiye’nin Dijital Dönüşümü’nde yeni bir sayfa açacak olan 4.5G teknolojisine yönelik yeni stratejisini belirledi.

Vodafone, “4bucakG” olarak adlandırdığı ve 4 adımda hayata geçireceği yeni 4.5G stratejisinin detaylarını, Dünya GSM Birliği (GSMA)tarafındandüzenlenen Mobil Dünya Kongresi kapsamında Barselona’da açıkladı.

Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, “Yeni 4.5G stratejimizde fiber altyapı belirleyici olacak. Türkiye’nin önümüzdeki 5 yılda 250 bin kilometre daha fiber altyapıya ulaşması gerekiyor. Bunun için yaklaşık 26 milyar TL’lik yatırım yapılmalı” diye konuştu.

24 Şubat 2016, Barselona - Türkiye’nin Dijital Dönüşümü’ne liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone, Nisan başında hizmete girecek 4.5G teknolojisine yönelik yeni stratejisini Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından düzenlenen Mobil Dünya Kongresi kapsamında Barselona’da açıkladı. 4G ve üstü teknolojilerde sahip olduğu 30 yıllık global deneyimle Türkiye’de her yerde herkesin hayatını değiştirmeyi hedefleyen Vodafone, yeni “4bucakG” stratejisiyle, ülke genelinde 81 ilde en ücra köşeye 4.5G’yi götürmeyi hedefliyor.

IMT Advanced frekans ihalesinde 4.5G’de geniş kapsama sağlayan 800 MHz bandında en yüksek teklifi vererek A1 bandına sahip olan Vodafone, 800 MHz’e ek olarak 900 MHz bandında da 2010’dan bu yana yaptığı 2 milyar TL’lik SingleRAN yatırımı sayesinde abonelerine 4.5G kapsaması sağlayabilecek. Vodafone, bu çalışmalarıyla Türkiye’de “en geniş kapsamaya sahip operatör” olmayı taahhüt ediyor. Diğer yandan, 2009 yılından bu yana abonelerine 4.5G uyumlu SIM kart sunan tek operatör olan Vodafone, 1 Nisan 2016’dan itibaren müşterilerine 4.5G kapsaması için Türkiye’de ilk kez lokasyon sorgulama hizmeti verecek. “4.5G Kapsama Haritası” sayesinde Vodafone aboneleri bulundukları bölgedeki kapsama durumunu öğrenebilecek.

Gökhan Öğüt: Türkiye’nin genişbant altyapısı için 26 milyar TL’lik yatırım gerekiyor

Yeni 4.5G stratejilerinde fiber altyapının da belirleyici olacağını ifade eden Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, 4.5G’nin hazır hale gelmesi için gerekli olan fiber erişiminde dünya çapında bir düzeye ulaşmamız gerektiğine dikkat çekti. Öğüt, şunları söyledi:

“Gigabit Toplumu, Dijital Dönüşüm ile mümkün olacak. Dijital Dönüşüm için ise yeni nesil genişbant teknolojileri barındıran çok iyi bir altyapı gerekiyor. Bu noktada, hem sabitte hem de mobilde iki önemli kaldıraç var. Birincisi mobilde 4.5G, ikincisi hem mobilde hem de sabitte fiber. Türkiye’de hem mobil genişbant altyapısı için hem de daha da önemlisi her haneye, her binaya fiber hizmeti götürmek için yeterli büyüklükte bir fiber ağı bulunmuyor. Tam fiber olmadığı takdirde, 4.5G ve 5G gibi yeni nesil teknolojilerin hayatımıza girmesiyle oluşacak talebin karşılanması mümkün değil. Hiper hızlı dediğimiz internet bile bakır kabloyla tamamlanıyor. Türkiye’nin önümüzdeki 5 yılda 250 bin kilometre daha fiber altyapıya ulaşması gerekiyor. Bunun için yaklaşık 26 milyar TL’lik yatırım yapılmalı. Bu da her yıl 5 milyar TL üzerinde yatırım anlamına geliyor. Türkiye’nin genişbant altyapısı için gereken bu 26 milyar TL’lik yatırımın sadece tek bir operatör tarafından yapılmasını beklemek ise hem adil hem de mümkün değil.”

“Gigabit Toplumu evlere kadar giden fiberle mümkün olacak”

“Gigabit Toplumu”na giden yolda fiberin etkin kullanılmasının ancak Evlere Kadar Giden Fiber (Fiber To The Home - FTTH) ile mümkün olabileceğinin altını çizen Öğüt, “Grup CEO’muz Vittorio Colao düzeyinde Avrupa Komisyonu’na yapılan çağrıda, Vodafone Grubu olarak aldığımız inisiyatif ile ‘Gigabit Toplumu’na giden yolda, fiberin etkin kullanılmasının ancak evlere kadar giden fiber ile mümkün olabileceği, bakır kabloların ihtiyacı karşılayacak fiber ağda yeri olmadığı belirtildi. Aksi takdirde, veri tüketimi ihtiyacının karşılanamaması durumunun oluşabileceğinin ve bunun daha yüksek külfete mâl olabileceğinin altı çizildi. Biz bu adımın Türkiye için de önemli bir ilham kaynağı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

4 adımda “4bucakG”

Vodafone, yeni “4bucakG” stratejisini 4 adımda hayata geçirecek. Buna göre, ihalede, çok geniş coğrafi kapsama alanı veren 800 MHz frekansında en etkin bant olan A1 bandını alan Vodafone, Türkiye’nin 81 ilinde en ücra köşeye kadar en iyi hizmeti verecek. Vodafone, 800 MHz bandının yanı sıra 900 MHz bandında da sahip olduğu kapsama avantajıyla Türkiye’de en geniş kapsamaya sahip operatör olmayı taahhüt ediyor. 900 MHz bandında SingleRAN teknolojisini 2010’dan beri uygulayan ve bu sayede bu bantta şu an 4.5G kurabilen tek operatör olan Vodafone, SingleRAN teknolojisi için 6 yılda 2 milyar TL’lik yatırım yaptı. Vodafone’un “4bucakG”de üçüncü adımı 4.5G uyumlu SIM kartlar ve cihazlar sunmak olacak. 3G hizmetine başladığı 2009 yılından bu yana müşterilerine 4G ve üstü teknolojilerle uyumlu Vodafone SIM kartları sunan Vodafone, Türkiye’de 4.5G’ye en hazır operatör olacak. Cihaz yatırımına da önem veren Vodafone, 4G ve üstü teknolojilerle uyumlu cihaz oranını son 1 yılda %188 artırarak yaklaşık 3 katına çıkardı. Vodafone’un “4bucakG” stratejisinde son adımı ise Türkiye’nin ilk 4.5G kapsama haritasını sunmak olacak. Türkiye’nin 81 ilinde yer alan Vodafone mağazalarında kurulacak ve internetten herkese açılacak sorgulama ekranları ile müşteriler bulundukları lokasyonlarda 4.5G kapsamasının yer alıp almadığını tespit edecek.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar