19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5968
EURO34.8015
ALTIN2496.1

Bakan Kılıç: Vergi affı yok, yapılandırma olabilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Kılıç: Vergi affı yok, yapılandırma olabilir
Abone ol
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, kulüplerin vergi affı ya da SGK prim borçlarının silinmesine yönelik beklenti içersine girmemeleri gerektiğini herhangi bir affın söz konusu olmadığını söyledi.Spor gündemini son günlerde meşgul eden...
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, kulüplerin vergi affı ya da SGK prim borçlarının silinmesine yönelik beklenti içersine girmemeleri gerektiğini herhangi bir affın söz konusu olmadığını söyledi.

Spor gündemini son günlerde meşgul eden vergi affına ve prim borçlarının silinmesi yönündeki beklentilere Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç açıklık getirdi. Vergi affı isteyen kulüplerin borçlarının silinmesine yönelik tartışmalara son noktayı koyan Bakan Kılıç, vergi borçları ya da SGK prim borçlarının silinmesi yönünde af beklentisi varsa bunun gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Bu konuda kulüplerden gelen talep doğrultusunda herhangi bir çalışma olmadığını kaydeden Bakan Kılıç, “Belki birilerini üzecek, belki bazılarını sevindirecek ama ben bu çerçeveden bakmıyorum. Gerek SGK prim borçlarının gerekse kulüplerin vergi borçlarının yapılandırılması yönünde bakanlığımıza intikal ettirilen taleplerle ilgili şu aşamada yürütülen bir çalışma yok." diyerek şunları söyledi:

"Söz konusu taleplerin haklı ve yerinde olduğuna kanaat getirmemiz durumunda yapacağımız ilk iş gelen talepleri Maliye Bakanlığı ile paylaşmak olacak. Bilindiği üzere maliyenin öncelikli hedefi tahakkuk etmiş olan vergi borçlarını tahsil etmektir, affetmek değildir. Maliye bakanlığımızın bu anlamda konuya yaklaşımı budur. Eğer beklenen vergi borçları ya da SGK’ya olan prim borçlarının silinmesi yönünde bir af beklentisi varsa bunun hiçbir şekilde gerçekleşmeyeceğini söyleyebilirim. Ama bir yapılandırma olabilir mi, vadeye yayma şeklinde bir düzenleme olabilir mi, doğrusu bu yönde verilmiş bir sözümüz yok, başlatılmış bir çalışmamız da yok. İntikal eden çalışma üzerinden maliyeyle konu değerlendirilir. Aynı şekilde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla konu değerlendirilir.” diye konuştu.

Eğer son olacağına kanaat getirilir, bu yönde bir adım atılabilir mi, atılamaz mı bunun muhasebesi yapılabileceğini sözlerine ekleyen Kılıç, ama bu muhasebenin yapılacağı yerin Gençlik ve Spor Bakanlığı olmadığını öncelikli yerin Maliye Bakanlığı olduğunu kaydetti.

Maliye’nin ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konuya sıcak bakabilmesi için kulüplerin birkaç sene içerisinde gene vergi ve prim borçlarını biriktirmeyeceklerinin garantisinin verilmesinin önemine vurgu yapan Bakan Kılıç şunları kaydetti:

“Yani mali yönetim tablolarının iyiye gideceğinin garantisinin görülmesi de bu bakanlıklar tarafından arzu edilecektir. Bu mümkün olabilir mi, mevcut finansman yapısıyla bunu sağlamak mümkün olabilir mi; bunun üzerinde çalışmak lazım. Ama Maliye Bakanlığı’nda çalışılmadan hızlı bir beklenti oluşturulmasını kesinlikle doğru bulmuyorum.

Konu önemli bir konu. Ayrıca kulüplerle ilgili böyle bir talep gündeme geldiğinde başka sektörlerden benzer talep gelecek mi, gelmeyecek mi bu yönüyle de bakmak lazım. Dolayısıyla hızlı bir beklenti oluşturmak yerine Maliye Bakanlığı’nın kanaatinin ve böyle bir adımı atmayı planlamaları halinde beklentilerinin ne olacağının görülmesi lazım.”

VERGİSİNİ ÖDEYENLER İTİRAZLARINDA HAKLI

Bakan Kılıç, vergilerini devlete düzenli ödediği bilinen bazı kulüplerin vergi affına itiraz etmesine yönelik, “Vergisini ve SGK’ya olan prim borcunu ödeyen kim olursa olsun takdir etmek lazım, bu işin ayrı bir boyutu. Nihayetinde özel kişiler için de tüzel kişiler için de aslolan kural, vergi borcunun ödenmesidir, bu herkesin yükümlülüğü. Bu yönüyle itiraz etmekte kendilerine göre haklı nedenleri olabilir.” İfadelerini kullandı.

BİZİM DEĞİL, SPORUN VE FUTBOLUN KANUNA İHTİYACI VAR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve kulüplerin, çıkarılacak olan yeni Kulüpler Yasası’nda futbolun ayrı tutulması yönünde taleplerinin hatırlatılmasına ilişkin ise Kılıç, şunları söyledi:

“Sektörden gelecek taleplere kulak veririz. Burada ortak akıl yoluyla bu çalışmanın yürütülmesi bizim için çok önemli. Gerek futbol kulüplerinden gerekse futbol dışı kulüplerden ve amatörlerden gelecek talepleri önemseriz. Bizim bir kanuna ihtiyacımız yok, Türkiye’de sporun ve futbolun bir kanuna ihtiyacı var. Eğer sektörün önde gelenleri kanuna ihtiyaç olduğunun farkındaysa zaten bu talep kendilerinden gelecektir, gelmektedir de.

Nihayetinde bu kanun onların istediği şekilde biçimlenmeli. Çünkü Türkiye’de sporun özellikle mali disiplin anlamında yeni Kulüpler Yasası’na ihtiyacı var. Biz ortak akla önem veririz, onlardan gelecek sesi de önemseriz. Eğer ki böyle bir ayrıştırma, sağlıklı bir uygulama getirecekse onu da dikkate alırız.” şeklinde konuştu.

GENÇLERBİRLİĞİ MALİ YÖNETİMİNİ ÇOK BAŞARILI

Bakan Kılıç, Spor Toto Süper Lig’de UEFA kriterlerine uyan çok az sayıda kulübün bulunduğunu, bunların başında da Gençlerbirliği’nin olduğu söyledi. “Bu doğrultuda Türk futbolu nereye gider?” yönündeki soruya ise Bakan Kılıç, şöyle cevap verdi:

“Kriterlerin elbette ki Avrupa futbolunun bir parçası olan Türkiye’de uygulanmayacağını hiç kimse düşünmemeli. Bu kriterlerin Türkiye’de uygulamalarına da başlandı zaten. UEFA’nın mali disipline ilişkin koyduğu ilkeler kesinlikle uyulması gereken ilkeler, uzun vadede futbolun mali anlamda da kurtuluşunu sağlayacak olan prensipler. Bu anlamda herkes o kurallara uymak zorunda. UEFA’nın yaptırımları kulüpler tarafından biliniyor.

Gençlerbirliği’nin mali yönetim performansını çok başarılı buluyorum. Gençlerbirliği futbolcuya çok büyük paralar ödemiyor. Yabancı transferinde çok tasarruflu ve bilinçli davranıyorlar. Büyük markaları, yıldızları, pahalı futbolcuları değil daha ucuza mal edilebilecek futbolcuları transfer edip, Türkiye’de parlatıp ondan sonra iyi paralara satışını gerçekleştiriyor Sayın Cavcav, bu anlamda tebrik etmek lazım.”

MERSİN’DE HİÇBİR PROBLEM YOK

2013'te Mersin'de düzenlenecek Akdeniz Oyunları’nın yaklaştığını ve Mersin’de tesislerin yetişmemesi yönünde bir problem olmadığını kaydeden Kılıç cumartesi günü Mersin’e gideceklerini yapılanları tekrar yerinde göreceklerini kaydetti.

Hem Akdeniz Oyunları hem de İstanbul 2020 Olimpiyatları adaylığına yönelik, taraftarın spor müsabakalarına alaka göstermesi yönünde çalışma yaptıklarını hatırlatan Kılıç, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Olimpik ruhu ve olimpiyat felsefesini Türkiye’de geniş sporcu kitlelerine ulaştırmamız lazım. Mersin 2 milyona yaklaşan nüfusuyla dışarıdan hiçbir katılım olamasa bile lisanslı ve faal sporcularıyla oradaki bütün etkinliklerde biletlerin tamamını tüketebilecek, bütün koltukları doldurabilecek dinamizmde bir ilimiz. Bize sadece bunu koordine etmek ve bu dinamizmi harekete geçirmek kalıyor. Mersin’de ben rahatlıkla bugünden itibaren ifade ediyorum, tek boş sandalye kalmayacak. Bu kadar net ve bu kadar iddialı konuşuyorum. Hem sporcular hem de sporseverler tribünleri ağzına kadar dolduracak.”

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar