28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3141
EURO35.0756
ALTIN2278.2

Uzun Süren Grip Zatürreye Dönüşebilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uzun Süren Grip Zatürreye Dönüşebilir
Abone ol
Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoni, ani yükselen ateş, öksürük, balgam, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi şikâyetlerle kendini gösterebiliyor.
Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoni, ani yükselen ateş, öksürük, balgam, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi şikâyetlerle kendini gösterebiliyor.

Çoğunlukla mevsimsel gribin önemsenmemesi ya da şikâyetlerin bilinçsizce ilaç alınarak geçmesinin beklenmesi gibi durumlar tanıda geç kalınmasına, tedavinin güçleşmesine hatta hayati tehdit eden durumlara neden olabiliyor. “12 Kasım Dünya Zatürre Günü” öncesinde Memorial Diyarbakır Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Güngör Ateş, zatürre ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Grip zatürreyi tetikleyebilir

Bazı bakteri, virüs ve mantarlar akciğer dokusu iltihabına neden olarak zatürrenin ortaya çıkmasına sebep olur. Dünyada ve Türkiye’de en çok rastlanan pnömoniler, pnömokok denen bakterilere bağlı gelişir. Sonbahar ve kış aylarında ise grip virüsüne bağlı olarak veya gribe eklenen bakterilerle ağır zatürre tabloları ortaya çıkabilmektedir.

Zatürrenin etkileri farklılık gösterebilir

Zatürreye neden olan etkenler farklılık gösterebilir. Örneğin, kortizona benzer vücut direncini düşüren ilaçları kullananlarda, organ nakli yapılmış kişilerde, kanser ve AIDS hastalarında bağışıklık sistemi ileri derecede baskılanmış olduğu için zatürreye yol açan mikroplar, normal insanlardakinden farklıdır. Bu hasta gruplarında zatürrenin sebebi, normal insanlarda hastalık yapmayan çeşitli bakteri, virüs ve mantarlar dahi olabilir.  

Doktora gitmek için geç kalmayın

Pnömoni yani zatürrenin teşhisi hastanın şikâyetleri ve doktor muayenesi ile konulabilir. Akciğerden gelen tipik sesler hastalığın en önemli belirtisidir. Bunun yanı sıra akciğer grafisi ve vücutta enfeksiyon varlığını gösteren kan tetkikleri de kesin tanının konulmasında etkilidir. Bazı durumlarda ise balgam ve idrar tetkiki, tomografi, bronkoskopi denilen hava yollarını kamerayla görüntülenmesi yöntemleri de hastaya uygulanabilir.
Gelişen birçok tedavi yöntemine, yoğun bakım imkanlarının olumlu şekilde artmasına, hastalıklara göre geliştirilen antibiyotiklere ve diğer ilaçlara rağmen pnömoni hala yaşamı tehdit eden önemli bir halk sorunudur.

Düşmeyen ateşe dikkat!

Zatürreye yakalanmış hastaların önemli bir bölümü hastaneye yatırılmadan ayakta tedavi edilebilmektedir. Uygun antibiyotikler ile 48-72 saat içerisinde genel durumu düzelen, şikâyetleri gerileyen ve ateşi düşen hastalar tedavilerine güvenle devam edebilirler. Ancak ilk 72 saatte antibiyotiklerle ateşi düşmeyen, genel durumunda bir düzelme sağlanamayan hastaların gecikmeden yeniden doktora başvurması gerekir ve takip edilmesi gerekebilir. Genellikle küçük çocuklar ve yaşlıların, evde bakım ve tedavisi yapılamayan hastaların, kalp hastalığı, kanser, böbrek yetmezliği, diyabet, KOAH, astım hastalıkları olan kişilerin hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilmektedir.

Zatürre tedavisinde 5-7 günlük antibiyotik tedavisi genellikle yeterlidir. Bu nedenle haftalarca süren antibiyotiklerin bilinçsizce kullanılmasından kaçınılmalıdır.



  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar