18 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5092
EURO34.7651
ALTIN2492.6

Soğuk Algınlığı Göz Sağlığını Tehdit Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Soğuk Algınlığı Göz Sağlığını Tehdit Ediyor
Abone ol
Kış aylarında, havaların soğumasına bağlı olarak ortaya çıkan virüsler, özellikle nemsiz ve kapalı ortamlarda enfeksiyonlara bağlı göz hastalıklarının artmasına neden oluyor.
Kış aylarında, havaların soğumasına bağlı olarak ortaya çıkan virüsler, özellikle nemsiz ve kapalı ortamlarda enfeksiyonlara bağlı göz hastalıklarının artmasına neden oluyor.


Soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonları sırasında “adenovirüsler” göze kolayca bulaşıp enfeksiyon gelişimine yol açabiliyor.


Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Acar, soğuk havalarda göz sağlığına dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.


Soğuk hava göz sağlığını olumsuz etkiler
Soğuk havalarda ortaya çıkan viral enfeksiyonlar, gözün kornea tabakasına etki ederek görme bozukluklarına yol açabilir. Adenoviral göz enfeksiyonları; gözlerde sulanmaya, kızarıklığa, çapaklanmaya, sulu ve beyaz bir akıntıya ayrıca ışıktan rahatsızlığa neden olabilir.


Bilgisayar başında çalışanlarda göz kuruluğu görülür

Kış mevsimi boyunca yeterince havalandırılmayan kapalı, aşırı sıcak ve kuru ortamlar, klimalar alanlar ve bilgisayar kullanımı da göz kuruluğu riskini artırmaktadır. Konsantrasyon gerektiren işlerde çalışanlar, bilgisayar başında yeterli sayıda göz kırpma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle gözlerde bakma ve kızarıklık şeklinde ortaya çıkan göz kuruluğu görülür.


Göz sağlığı için el temizliğine önem verilmeli
Gözlerde, enfeksiyonlara bağlı oluşan sorunları önlemek için öncelikle gözler korunmalıdır. Bunun için de öncelikle yapılması gereken elleri sık sık yıkamak ve sürekli tokalaşmaktan kaçınmaktır. Gözlerin sürekli kaşınmaması, bir başkasının kişisel eşyasının ve makyaj malzemesinin kullanılmaması da önemli ayrıntılardır. Gözlerde herhangi bir rahatsızlık hissedildiğinde vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmak gerekir. Kapalı ortamlarda çalışanlar için de ortamın havalandırılması, nemlendirilmesi ve doktorun önerisine göre suni gözyaşı damlalarının kullanılması, göz kuruluğunu gidermek için kullanılabilecek diğer yöntemlerdir.


Soğuk ve karlı havalarda güneş gözlüğü kullanılmalı

Özellikle karlı havalarda göz sağlığı için dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da gözü güneşin zararlı ışınları olan, ultraviyole ışınlarından korumaktır. Bu ışınlar yalnızca yazın değil, kışın da etkili olmakta ve koruyucu önlem almayı gerektirmektedir.  Ultraviyole ışınlarından korunmak için güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Çünkü kardan yansıyan güneş ışınları; gözün kornea, lens ve retina tabakalarına zarar vermektedir. Göz kapağı ve çevresindeki cilt ince ve kırışmaya en yatkın bölge olduğu için rüzgarlı, güneşli, soğuk ve karlı ortamlarda mutlaka ultraviyole korumalı güneş gözlüğü kullanılması gerekir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar