28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.346
EURO35.1414
ALTIN2307.1

Sağlıklı yaşam için doğru arkadaş seç

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
 Sağlıklı yaşam için doğru arkadaş seç
Abone ol
Sağlıklı yaşamın ilk şartının doğru beslenme, hareketli yaşam ve spor yapmakla mümkün olduğunu hatırlatan uzmanlar, özellikle yakın çevre ve arkadaşların birbirlerini motive edebileceğini belirterek “Sağlığınız için yürümeyi seven dostlar edinin.” uyarısında bulunuyor.
Sağlıklı yaşamın ilk şartının doğru beslenme, hareketli yaşam ve spor yapmakla mümkün olduğunu hatırlatan uzmanlar, özellikle yakın çevre ve arkadaşların birbirlerini motive edebileceğini belirterek “Sağlığınız için yürümeyi seven dostlar edinin.” uyarısında bulunuyor.

 

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Defne Kaya, sağlıklı yaşam konusunda doğru hareket etmenin kişinin yakın çevresinden göreceği destekle mümkün olabileceğini söyledi. Doç. Dr. Defne Kaya, arkadaşların yaşam şeklini belirlemede etkili olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Hareketsiz yaşam ve uzun süreli oturmak hem bireysel hem de toplum sağlığını riske atmaktadır. Günümüzde halk sağlığını iyileştirmek ve geliştirmek için yeterli seviyede fiziksel aktivite yapılması önerilse de yaşamın getirdiği yoğun tempo ve koşturma, kişileri bu öneriyi gerçekleştirmekten uzaklaştırmaktadır.

Hareketsiz yaşam hastalık riskini artırıyor


Çalışmalar kalp-damar hastalıkları, metabolik sendrom, kanser ve tip II diyabet gibi sağlık sorunlarına sahip kişilerin fiziksel aktivite seviyelerinin tehlikeli seviyede düşük olduğunu göstermiştir. Gün içinde sabit ve hareketsiz geçirilen sürenin yaşla birlikte artması, bu hastalıklarla neden ileri yaşlarda daha sık karşılaştığımızı açıklamaktadır.

Bireyselleşen iş ortamı hareketsizliği getiriyor


Kişilerin özellikle boş zamanlarını hareketsiz veya oturarak geçirmesi ile sosyo-ekonomik seviye, kültürel alışkanlıklar, komşuluk ilişkileri, ev ortamı ve çevresel düzenlemeler arasında yüksek ilişki vardır. Hafta içi çalışan kişiler ise bireyselleşen iş ortamı nedeniyle yalnızlaşma, yorgunluk, bıkkınlık, depresyon, maddi sorunlar, eve iş getirme gibi etkenler yüzünden hafta sonunu evde ve hareketsiz geçirmeyi tercih etmektedir.

Günümüzde, fiziksel aktivite seviyesini geliştirmek için kişileri yürümeye, egzersiz ve/veya spor yapmaya yönlendirmek, koruyucu sağlık politikaları arasında yer almaktadır.

Fiziksel aktivite seviyesini arkadaşlar belirliyor

Avusturalyalı kadınların fiziksel aktivite seviyelerinin incelendiği bir çalışmada, her yaş aralığında, bireylerin fiziksel aktivite seviyesini arkadaşlarının belirlediği ve boş zamanında TV izlemek yerine hareket etmek ve egzersiz yapmak için arkadaşlarından alacağı sosyal katılım ve cesaretlendirme desteğine ciddi ihtiyaç duyduğu gösterilmiştir.

Arkadaş ile yürüyüş fiziksel aktiviyeti yükseltiyor

Arkadaşları ile yürüyüş, egzersiz veya spor yapan kişilerin yüksek fiziksel aktivite seviyesine sahip olduğu gerçeği ile obezite, kalp-damar hastalıkları, metabolik sendrom ve diyabet gibi modern çağ hastalıklarından korunmak için gerekli sağlık davranışlarının değiştirilmesi ve geliştirilmesi, kişilerin tek tek egzersiz/spora yönlendirilmesi yerine halkı eğitecek ve aktivitelere toplu katılım sağlanması sayesinde olacaktır. Sağlığınız için yürümeyi seven dostlar edinin.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar