29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3699
EURO34.9825
ALTIN2325.4

Sağlıklı Yaşam İçin Bu İkiliyi Hayatınızdan Çıkarın

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sağlıklı Yaşam İçin Bu İkiliyi Hayatınızdan Çıkarın
Abone ol
Alkol ve sigara… Bu iki maddenin ara sıra kullanımı bile sağlığa sayısız zarar veriyor. Zamanla bağımlılık oluşturan bu ikili, birlikte kullanıldığında ise pek çok hastalığı beraberinde getiriyor.
Alkol ve sigara… Bu iki maddenin ara sıra kullanımı bile sağlığa sayısız zarar veriyor. Zamanla bağımlılık oluşturan bu ikili, birlikte kullanıldığında ise pek çok hastalığı beraberinde getiriyor.

Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İlkay Keskinel, “1-7 Mart Yeşilay Haftası” öncesinde, sigara ve alkolün sağlığa zararları hakkında bilgi verdi.

Bağışıklık sistemini zayıflatıyorlar

Sigara ve alkol tüketimi, zamanla bağışıklık sistemini zayıflatmakta ve vücudu hastalıklara karşı savunmasız bırakmaktadır. Sigara, akciğer kanserinin en önemli nedenlerinin başında gelmektedir. Sigara içen bir kişinin içmeyen bireylere göre akciğer kanserine yakalanma riski 15 kat fazladır ve bu olasılık zamanla artmaktadır.

Bu iki dost sağlığın düşmanı

Sigara ve alkol; gırtlak, yemek borusu, karaciğer ve pankreas kanserlerinin gelişimine de neden olmaktadır. Bunun yanı sıra kalp damar hastalıkları ve kemik erimesi gibi riskleri de arttırmaktadır. Sigara ve alkolün beraber kullanımı; gebeliğe bağlı plasenta ayrılması, erken doğum ve bebekte büyüme geriliği gibi durumlara yol açabilmektedir.

Ağız kanseri riskini 10 kat arttırıyorlar

Sigara ve alkolün yüksek miktarlarda ve birlikte kullanılması yassı hücreli ağız içi kanser riskini, tek başlarına kullanılmalarına göre 10 kat daha fazla arttırmaktır. Sigara ve alkolün kullanılma miktarı arttıkça bu risk daha da fazlalaşmaktadır. Alkol içerisinde yer alan toksik madde “asetaldehit”in kanser yapıcı etkisi vardır. Sigara dumanında da birçok kanser yapıcı maddenin yanı sıra asetaldehit de bulunmaktadır. Asetaldehit, sigara içerken önce tükürüğe sonra da yutkunma ile yemek borusu ve mideye ulaşmaktadır. Bu madde, üst gastrointestinal sistemde kanserlere de sebep olabilmektedir.

Nasılsa sigarayı sadece alkol alırken kullanıyorum demeyin

Küçük doz alkol kullanımı bile nikotinin keyif verici etkisini güçlendirmektedir. Bu nedenle sigara içen kişilerin alkol aldıklarında, sigara içme eğilimi daha da artmaktadır. Alkol dozu artarsa, sigara içme isteği de o oranda artmaktadır. Bir maddenin uzun süre kullanılma durumu, kişi üzerinde aynı etkiyi yaratması için zamanla daha yüksek doz kullanma ihtiyacını oluşturmaktadır. Bu duruma tolerans adı verilmektedir. Yapılan çalışmalar, uzun süreli nikotin ve alkol kullanımının birbirlerinin bazı etkilerine karşı tolerans geliştirdiğini göstermektedir. Bu iki yönlü etkileşim nedeniyle aynı haz duygusuna ulaşmak için, kişiler giderek artan dozda alkol ve sigaraya ihtiyaç duymaktadırlar.

Bu iki zararlı alışkanlıktan kurtulmak için...

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam hedefleniyorsa en kısa sürede birbirinden zararlı olan bu iki maddenin bırakılması gerekir. Başta fiziksel sağlığa zarar veren bu ikili, zamanla ruhsal ve maddi zararlara da neden olabilmektedir. Bu iki madde kullanılıyorsa önce birinin bırakılması, diğerinin daha rahat bırakılmasını sağlayabilir. Sigaradan kurtulmaya çalışırken alkolden uzak durmak, ya da alkol kullanımını azaltmak sigarayı bırakmayı kolaylaştıracaktır. Sigara ve alkolü uzun yıllar tüketmek de bu zararlı ikiliyi bırakmamak için bahane olmamalıdır. Hiçbir zaman sigara ve alkolü bırakmak için geç değildir. Sigara ve alkol bırakılmaya çalışılmış; ancak tek başına başarılı olunamamışsa bu konuda doktora danışmaktan ve yardım almaktan çekinilmemelidir.



  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar