26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5385
EURO34.9785
ALTIN2439.3

Prof.Dr. Şahin, “Kanser, Türkiye’nin önemli sağlık sorunlarından biri”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Prof.Dr. Şahin, “Kanser, Türkiye’nin önemli sağlık sorunlarından biri”
Abone ol
Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ve özel muayene hanesinde hizmet veren, Türkiye’nin sayılı Onkoloklarından Prof. Dr. Berksoy Şahin, kanserde erken teşhisin önemli olduğunu, fakat bunun da kolay olmadığını söyledi.
Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ve özel muayene hanesinde hizmet veren, Türkiye’nin sayılı Onkoloklarından Prof. Dr. Berksoy Şahin, kanserde erken teşhisin önemli olduğunu, fakat bunun da kolay olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Berksoy Şahin ile Meme ve Akciğer kanseri konusunda sağlık sorunlarını ve teşhis yollarını konuştuk.

Şahin, Mersin’in Tarsus ilçesinde doğup, ilk ve ortaokulu yine Tarsus’ta, Lise öğrenimini ise Konya’da tamamladı.

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesindeki eğitiminden sonra, Mersin’e mecburi hizmet için gelen Şahin, mecburi hizmet sonrasında Çukurova Üniversitesi İç Hastalıkları Fakültesi Anabilim dalında asistan olarak göreve başladı.

İç hastalıkları dalında uzmanlığını aldıktan sonra Tıbbi onkoloji bilim dalında yan dal uzmanlığına başlayan Şahin, 1995 yılında tıbbi onkoloji uzmanı oldu.

1996 yılında onkoloji Doçenti, 2002 yılında ise tıbbi onkoloji Profösörü oldu.

Bölgemizdeki kayıtlara geçen ilk tıbbi hitap eden Tıp Fakültesinde önemli gelişmelere imza attı.
Prof. Dr. Şahin’in önemli çalışmaları arasında; 1998 yılında Amerika’da kemik iliği nakli ile ilgili çalışmaları geliyor. Bu yapılan çalışmaları hem Tıp fakültesinde aferez ünitesi kan bankası, bunların katılımı ile kemik iliği nakli ünitesinde hastaların kemik iliği naklini gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Berksoy Şahin sağlık hizmetleri ve çalışmaları konusunda;

“Şu anda hem otolok hem alojenik nakil yapan merkezlerden biriyiz ve bu alanda çalışan nadir onkoloklardan biriyim. Ayrıca özellikli olarak ilgilendiğim alanlara bakacak olursak; meme kanseri konusunda yine Türkiye’de, akciğer kanseri konusunda Türkiye’de kolerakkanseri lenfoma konularında da Türkiye’de sayılı onkoloklardan biri olarak gösteriliyorum.  Amacım hem bu bölgenin insanlarına hem bu bölgedeki referans merkezi üniversiteme katkıda bulunmak istiyorum.  Şu anda yurt dışında okuyan oğlum var bu sebepten özel muanehane açmak durumunda kaldım. Gönül ister ki herhangi bir para karşılığı olmadan bu ülkenin vatandaşlarına hizmet edelim. Bu benim için geçici bir dönemdir. Çocuğumun eğitimi bitince yine üniversitemde hastalarıma hizmet vermeye devam edeceğim.

Türkiye’nin en önemli sağlık problemleri arasında kanser var bunun en önemli nedenlerinden biri kanserin yaygın olması gelişmekte olan ülkelerde kanser kalp rahatsızlıkları ile birlikte insan ölümlerinin birinci sırada nedenini oluşturmaktadır. İnsanların yaşamlarını sınırlandıran kansere  Türkiye’deki doktorların bilim adamlarının öncülük yapması gerekmektedir. Türkiye’den bu yıl birinin Amerika’da özelikle kanser konusunda yaptığı çalışmalarla Nobel ödülü alması anlamlıdır. Tıp biliminde diğer ülkelerden pek te geride değiliz. Fakat Amerika bu konuda en ileri ülkelerden biri bizde bu yenilikler ve geliş meleri öğrenmek adına yılda en az iki defa  Amerika’ya gidip geliyoruz.

Bu yıl yine Amerika’ya gideceğim. 8 ile 14 Aralık’ta Senantonyo şehrinde yapılacak olan sen antonyo meme kanseri konusunda yapılacak olan kongreye gitmeyi düşünüyorum. Bu konudaki öğrendiğim bilgileri meslektaşlarımla öğrencilerimle ve sizin aracılığınızla okurlarınızla hastalarımızla paylaşacağım. Görsel yazılı basın bizlere bu konuda yardımcı oluyor tabi. Radyoları unutmamak gerekir bizde basınımıza gerekli desteği vermeye her zaman için hazırız”dedi.

KANSERDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİDİR
Prof. Dr. Şahin Kanserde erken teşhisinin önemini vurgulayarak;   
“Kanserde erken teşhis çok önellidir. Fakat bu da çok kolay bir şey değildir. Belli yaşlarda ve belli cinsiyetteki kanserleri aramak taramak gerekir. Örneğin Bayanlar 49 yaşından sonra meme kanseri için meme filimi yani mamografi gerekirse beraberinde meme ultrasyonu yaptırmaları bir tarama testidir. Erkeklerde prostat için özellikle 50 yaşından sonra prostat spesifikantijen PSA’nın serumda bakılması ve elle muayenenin yapılması prostat kanseri açısından önemlidir. Tara testleri donanımlı hastanelerde yapılması iyi olur”diye sözlerini tamamladı.

Prof. Dr. Berksoy Şahin ile tanışmak isteyen hastaların; Çukurova üniversitesi tıp fakültesi onkoloji bölümünden  veya özel muayenehanesinde (Yeni Baraj Mah. Baraj Yolu 6.5 durak Mehmet Coşanay  Apt. Kat:4 Daire:4 Adana (Tel:0322 225 2828- 224 9393- 05062913924) ulaşabilecekleri belirtildi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar