26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4901
EURO34.9541
ALTIN2435.9

Osmaniye Hava kirliliğinde 1. grup iller sınıfında

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye Hava kirliliğinde 1. grup iller sınıfında
Abone ol
Hava kirliliğinde 2. gruptaki iller arasında yeralan Osmaniye, yeni bir genelge ile birinci grup kirli iller sınıfına dahil edildi.
Osmaniye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, hava kirliliği ile mücadele konusunda yazılı bir açıklama yaptı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdür vekili Mehmet Arslan Osmaniye’de hava kirliliği ile ilgili mücadele konusunda yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

“2011-2012 Kış Sezonunun İlimizde daha temiz geçmesi amacıyla Mahalli Çevre Kurulunda bir dizi önlemler alındı.

Bu önlemler aşağıda sıralanmıştır.
 İlimizde hava kirliliğinin olumsuz etkilerini önlemek amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığınca 13/01/2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği 01/04/2005 tarihinde, 2009/15 nolu Hava Kirliliğinin Kontrolü ve Önlenmesi ile ilgili 2010/14 nolu Genelgesi ise 28.09.2010 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Genelge ile ilimiz 2. Grup kirli iller sınıfından çıkartılıp 1.Grup kirli iller sınıfına dahil edilmiştir.

İlimizde 2011-2012 kış sezonunda uygulanacak yakıt programı Yönetmelik ve Genelge doğrultusunda ilimiz Mahalli Çevre Kurulunun 29.11.2011 tarih ve 63 nolu toplantısında görüşülerek karara bağlanmıştır.

Bu çerçevede Valiliğimizden Kömür Satış İzin Belgesi almak isteyen ithalatçı ve üretici firmalar katı yakıta ait uygunluk belgesi/uygunluk izin belgesi (ithalatçı/üretici tarafından fotokopisi tasdik edilmiş) ve katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almış satıcıların ve dağıtıcıların (katı yakıt satıcısı kayıt belge nosu, satıcı ve dağıtıcı adı ve adresi) yer aldığı listeyi ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğünden alıp dolduracağı taahhütname ile valiliğimize (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) başvurması gerekmektedir.

İlimizde kömür ve odun satışı yapmak isteyen mahrukatçı esnafının ise valiliğimizden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi alması gerekmektedir.
 
Bunun için müracaat dilekçesi ile odun ve kömür satışı amacıyla alınmış İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı fotokopisi, Oda Sicil Kaydı Sureti ve Noter Tasdikli İmza Sirküsünü vermeleri gerekmektedir.

İlimizde hava kalitesinin arttırılması ve kirliliğin azaltılması yönetmelik, genelge ve Mahalli Çevre Kurulu kararına uyulmasına bağlı olup, bu çerçevede kamu kurum ve kuruluşları ile tüm vatandaşlarımıza önemli sorumluluklar düşmektedir.
 
Aşağıda belirtilen önlemlere uyulması, hava kalitesinin artmasına ve kirliliğin azalmasına önemli katkı sağlayacaktır.

1- İzin belgesi olmayan kişilerden kömür alınmaması, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi olan esnaftan kömür alınması,

2- Kaçak ve torbasız kömür alınmaması,

3- Kükürt oranı düşük, kalorisi yüksek, kül ve nem oranı düşük kömürlerin tercih edilmesi, il merkezinde kullanılacak kömürler (ithal kömürde alt ısıl değer kuru bazda en az 6200 Kcal/kg , toplam kükürt kuru bazda en çok %0,9 , yerli kömürde alt ısıl değer kuru bazda en az 4600 Kcal/kg, toplam kükürt kuru bazda en çok %2) standardını sağlaması gerekmektedir. İlçe, belde ve köylerde ise kullanılacak ithal kömürler aynı, yerli kömürde alt ısıl değer kuru bazda: en az 3200 Kcal/kg , toplam kükürt kuru bazda en çok %2,5) standardını sağlaması gerekmektedir.

4-Yakıt olarak lastik, plastik, naylon, çöp, fıstık kabuğu, yanık yağ gibi malzemelerin yakılmaması, bu yakıtları yakanları ilgili yerlere bildirmesi,

5- Soba alımında TSE belgesi olmasına dikkat edilmesi,

6- Alttan yakmalı ve teneke sobaların kullanılmaması,

7- Kış sezonu boyunca baca temizliğinin yapılması. Bacalardaki sızıntı ve çatlakların onarılması, ( bakım yapılmayan sızıntı ve çatlağı olan bacalarda çekiş azalmakta ve yanma verimi düşmektedir.) Yanma verimindeki düşme havadaki kirletici parametrelerin artmasına sebep olmaktadır.

8- Soba yakarken ilk tutuşturma ateşinin üstten yapılması ve sobaya poşetle kömür atılmaması,

9- Aşırı dereceli nemli kömür ve odun kullanılmaması,

10- Sıvı yakıtlı yanma sistemlerinde kalorifer (kal-yak) yakıtı kullanılması, ham petrol, yanık yağ veya bunların karışımı yakıtların kullanılmaması önem arz etmektedir.

11- Yukarıda belirtilen maddelere aykırı hareket edenler hakkında yasal işlemler uygulanacaktır.

Ayrıca, hemşerilerimizin alınan önlemlere uymayanları ve uygunsuz yakıt yakanları Alo 153 zabıta hattına veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 0328 8258826 nolu telefonuna ihbar etmeleri hususunda duyarlı olmalarını bekliyoruz.
 
Meteorolojik şartlar ve ilimizin coğrafi konumu kış aylarında hava kirliliği riskini artırdığından herkesin sağlığı için alınan tedbirlere uyulması büyük önem taşımaktadır.
 
Bu vesileyle tüm Osmaniyeli hemşerilerimize daha temiz daha sağlıklı bir yaşam diliyorum.”

Mustafa BARDAK

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar