16 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5182
EURO34.6124
ALTIN2505.0

Orta Kulak İltihabı Yürümeyi Geciktirebilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
 Orta Kulak İltihabı Yürümeyi Geciktirebilir
Abone ol
Sağlıklı bebekler genellikle 12-18 aylar arasında yürümeye başlar.
Sağlıklı bebekler genellikle 12-18 aylar arasında yürümeye başlar.

Çoğu çocuğun 12 ay ve sonrasında yürümeye başlayacağını söyleyen Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Kaan Irgıt “Bebeğinizin karşısında çömelerek veya durarak, ellerinden tutarak onu yürümeye teşvik edebilirsiniz. Zaman zaman yürüme 18 aya kadar gecikebilir, meraklanmayın, eğer çocuğunuz 18 aylık olmuş ve yürümüyorsa bir çocuk doktoruna götürmenizde fayda olabilir. Örneğin orta kulak iltihabı da dengeyi bozarak yürümeyi geciktirebilir. Ya da iri veya kilolu bebekler ayağa kalkmak için daha fazla güce ihtiyaç duyduklarından geç yürüyebilirler” diyor.

Başlangıçta adımlar dengesiz olabilir


Bebekler yürümeye genellikle 10-18 ay arasında başlar. Bebeklerde omurilikteki sinir sistemi ve onun kontrol ettiği kas grupları aylar içinde gelişmeye başlar. Böylece 6 aydan sonra koordinasyon, kas kontrolü ve denge sisteminin gelişmesiyle çocuklar yürümeye başlar. Çocuğun yürüyebilmesi için vücudunu taşıyabilecek kadar güçlenmesi gerekir. Başlangıçta adımlar dengesiz olacaktır ama endişelenmemek gerekir.

Çocuğunuzu teşvik edin

Çevrenizde sizin çocuğunuzdan daha küçük çocuklar yürüyor ancak sizinki henüz yürümüyor olabilir. Hemen paniğe kapılmaya gerek yok. Çünkü çoğu çocuk 12 ay ve sonrasında yürümeye başlar. Bebeğinizin karşısında çömelerek veya durarak, ellerinden tutarak onu yürümek için teşvik edebilirsiniz. Zaman zaman yürüme 18 aya kadar gecikebilir meraklanmayın, eğer çocuğunuz 18 aylık olmuş ve yürümüyorsa bir çocuk doktoruna götürmenizde fayda olabilir. Göbeğinin üstüne giden çocuklar emekleyenlere göre daha geç yürüyebilir. İri veya kilolu bebekler ayağa kalkmak için daha fazla güce ihtiyaç duyduklarından geç yürüyebilirler. Orta kulak iltihabı da dengeyi bozarak yürümeyi geciktirebilir. Daha büyük kardeşi olan bebekler büyük olanı taklit edip ona yetişebilmek için daha erken yürüyebilirler.

Emeklemeden yürümeye geçiş nasıl olur?

Çocuklar kendi etraflarında yuvarlandıkça, oturdukça ve emekledikçe kuvvetlenir ve yürümeye hazır hale gelir. Eğer zıplama için oyuncak aldıysanız günde 3 kere 15dakida’dan fazla yapmasına izin vermeyin. 8-10 ay civarında çocuk kendini mobilyalara doğru çekerek ayağa kalkmaya ve ayakta durmaya çalışır. Ayakta kalmayı başardığı zaman oda içinde tutunarak dolaşmaya başlar. Bir süre sonra kendine güvenir ve desteksiz yürümeye başlar. Siz ellerini tutarken birkaç adım dahi atabilir. 9-10 ay civarında ayakta durur pozisyondan oturur pozisyona geçmeyi öğrenir. Eğer ayakta durmayı öğrenmiş ve oturur pozisyona geçmeyi başaramazlar ise hemen kucağınıza almayın veya oturtmayın, dizinin üstüne çömelerek oturmayı gösterin ve denemesine yardımcı olun.

1 yaşına gelmeden ayakkabı giydirmek doğru mudur?

Bebeğiniz yürümeyi öğrenirken mümkün olduğunca ayağını çıplak tutmakta fayda vardır. Böylelikle denge ve koordinasyonunu daha iyi kazanır. Eğer bebeğinizin ayakları sıkı ayakkabı ve çoraplar ile sarılırsa düzgün gelişme gösteremez. Bebeğiniz evin dışında yürümeye başlayana kadar veya soğuk ve bozuk zeminlerde yürümüyorsa ayakkabı almanıza gerek olmaz. Ayakkabı aldığınızda esnek olmasına dikkat edin, esnek ayakkabı kolaylıkla ikiye katlanabilir ayakkabı demektir. Çocuğunuz yürümeye başladığında evin içinde bebeğe zarar vermeyecek güvenli bir ortam yaratılmalı, zeminde takılabileceği şeyler olmamalı ve yerler temiz olmalıdır. Bebek düşme ve kaldırma ihtiyacı ihtimaline karşı asla yalnız bırakılmamalıdır.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar